Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Shoppingolás, anyagszállítás, rakodás és rendezkedés - ez mind a falugondnok reszortja

A három felnőtt lány édesapja ott teszi hasznossá magát, ahol tudja: mindenesként segített a vezetékes gáz bekötésénél, a csatornázásnál, közben hordta az ebédet a rászorulóknak, de ha megkérik, még az asztalosnak is segít. Az 58 éves falugondnoknak tevékeny gyermekkora volt: társaival a templomkertben kardoztak és bújócskáztak, mellette nagyon élvezték a  bilickézést. Ők nem a  virtuális térben kalandoztak, mint a mai fiatalok, akik a számítógép billentyűit nyomogatják, és úgy kerülnek egymással kapcsolatba.
A géplakatosnak tanult Balázs Ottó az iskola után Budapestre költözött, ahol elsajátította a szakma minden csínját-bínját. Két év múlva Sopronban folytatta a munkát, mint elektrolakatos. Nősülése után a cementüzemben targoncás lett, de később még a hegesztői és villanyszerelői feladatokat is ellátta. A kacskaringós életútba még belefértek a felvásárlói és a kocsmárosi teendők, a vásárosfalui önkormányzathoz pedig 1992-ben került. A falugondnok a szociális gondozói feladatoktól kezdve a sofőrködésig mindent ellát. A Cirák-Gyóró-Dénesfa-Rábakecöl útvonalat naponta többször is megjárja, hisz ő viszi a gyerekeket az iskolába, és szállítja az ebédet a helyhez kötött idős embereknek. Egészségügyi vizsgálatokra is elviszi őket, és egyik kellemes feladata a “shoppingolás”, mert csoportos bevásárlásra indulnak a falubeliek a nyugdíjkifizetések után. Az idényjellegű feladatok is rá várnak: Télen felpattan a hótolóra, és megtisztítja az utakat, tavasszal ellátja a köztéri munkákat.
Balázs Ottó attól nem jön zavarba, ha azért hívják, mert valami gond van, hisz úgyis rögtön  a megoldást keresi. Sokrétű munkája során elbeszélget az emberekkel, ezért tudja, hogy mindenkinek megvan a maga baja: a fiatalok nehezen találnak állást, az időseknek pedig sokba kerül az élet, főleg annak, aki egyedül van. A falugondnok tisztában van azzal, hogy segítségére mindig szükség lesz a településeken, és boldogan vállalja még ezt a "terhet" vagy cirka harminc esztendeig. Az életkedvtől sugárzó ember szabadidejében – ha van neki ilyen – pusztán szórakozásból összeszerel egy újabb fűnyírót. Mellékesen hozzáteszi: akár csukott szemmel is. Ezenkívül mostanság házának tetőterén buzgólkodik, ahova a vizet és a villanyt már bevezette, a szigeteléssel készen van, és működőképes a sörkollektor. Lám-lám, azért a modern technikát Balázs Ottó sem hagyhatta ki, mert utóbbi működését az internet segítségével ismerte meg. Abból általában hasznos dolog kerekedik, ha a józan ész és a tudomány találkozik.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.