Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Shoppingolás, anyagszállítás, rakodás és rendezkedés - ez mind a falugondnok reszortja

A három felnőtt lány édesapja ott teszi hasznossá magát, ahol tudja: mindenesként segített a vezetékes gáz bekötésénél, a csatornázásnál, közben hordta az ebédet a rászorulóknak, de ha megkérik, még az asztalosnak is segít. Az 58 éves falugondnoknak tevékeny gyermekkora volt: társaival a templomkertben kardoztak és bújócskáztak, mellette nagyon élvezték a  bilickézést. Ők nem a  virtuális térben kalandoztak, mint a mai fiatalok, akik a számítógép billentyűit nyomogatják, és úgy kerülnek egymással kapcsolatba.
A géplakatosnak tanult Balázs Ottó az iskola után Budapestre költözött, ahol elsajátította a szakma minden csínját-bínját. Két év múlva Sopronban folytatta a munkát, mint elektrolakatos. Nősülése után a cementüzemben targoncás lett, de később még a hegesztői és villanyszerelői feladatokat is ellátta. A kacskaringós életútba még belefértek a felvásárlói és a kocsmárosi teendők, a vásárosfalui önkormányzathoz pedig 1992-ben került. A falugondnok a szociális gondozói feladatoktól kezdve a sofőrködésig mindent ellát. A Cirák-Gyóró-Dénesfa-Rábakecöl útvonalat naponta többször is megjárja, hisz ő viszi a gyerekeket az iskolába, és szállítja az ebédet a helyhez kötött idős embereknek. Egészségügyi vizsgálatokra is elviszi őket, és egyik kellemes feladata a “shoppingolás”, mert csoportos bevásárlásra indulnak a falubeliek a nyugdíjkifizetések után. Az idényjellegű feladatok is rá várnak: Télen felpattan a hótolóra, és megtisztítja az utakat, tavasszal ellátja a köztéri munkákat.
Balázs Ottó attól nem jön zavarba, ha azért hívják, mert valami gond van, hisz úgyis rögtön  a megoldást keresi. Sokrétű munkája során elbeszélget az emberekkel, ezért tudja, hogy mindenkinek megvan a maga baja: a fiatalok nehezen találnak állást, az időseknek pedig sokba kerül az élet, főleg annak, aki egyedül van. A falugondnok tisztában van azzal, hogy segítségére mindig szükség lesz a településeken, és boldogan vállalja még ezt a "terhet" vagy cirka harminc esztendeig. Az életkedvtől sugárzó ember szabadidejében – ha van neki ilyen – pusztán szórakozásból összeszerel egy újabb fűnyírót. Mellékesen hozzáteszi: akár csukott szemmel is. Ezenkívül mostanság házának tetőterén buzgólkodik, ahova a vizet és a villanyt már bevezette, a szigeteléssel készen van, és működőképes a sörkollektor. Lám-lám, azért a modern technikát Balázs Ottó sem hagyhatta ki, mert utóbbi működését az internet segítségével ismerte meg. Abból általában hasznos dolog kerekedik, ha a józan ész és a tudomány találkozik.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Tanácsadó testület segíti az atya munkáját

  – Jó dolgozni ebben a beledi egyházközségben, csak egy szívfájdalmunk van, hogy kevés a gyerek a szentmiséken.

 • Becsengettek a kapuvári iskolákban

  Az elsősök eleinte csak tizenöt-húsz percig képesek figyelemmel kísérni az órákat, ezért a tanítók sok intenzív mozgást és játékot csempésznek be mindennapjaikba.

 • Sorban újulnak meg Csorna utcái, közterei

  A 2014-ben megalakult csornai képviselő-testület jelenleg a tizenhetedik felújított utcánál tart, és előkészítették a következő két szakasz rendbetételét is.

 • Új igazgató a katolikus intézmény élén

    „Veni Sancte”, azaz Jöjj Szentlélek! imádsággal indult a kapuvári Páli Szent Vince Katolikus Általános Iskola és Óvoda 2018/2019-es nevelési éve, majd a püspök által celebrált szentmise után ünnepélyes tanévnyitón vettek részt a gyerekek és az intézmény pedagógusai.

 • Megújult környezetben várják a gyerekeket

  Idén ősztől közel hetven gyermeket várnak a beledi óvodába. Sokak által várva várt eseménnyel kezdődik a 2018/19-es nevelési év Beledben, mert a gyerekek és az óvónők végre birtokukba vehetik a felújított óvodát.