Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Rábapatona idén elnyerte a Falumegújítási Díjat

A  Besenyő-kalandpark tavaly megkezdett munkálatai idén folytatódnak – kezdte beszámolóját a település vezetője, de az elmúlt évben a legnagyobb beruházás az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér felújítása volt Rábapatonán. A közel 20 millió forintos fejlesztés magában foglalta a kultúrház fűtésének modernizálását, továbbá számítástechnikai és irodai eszközök beszerzését. Kívül-belül szebb lett az épület, mert új bútorzatot kapott, valamint a homlokzatát is felújították. Jutasi Kálmán polgármester szerint érdemes volt áldozni a házra, mert azóta még többen látogatják a rendezvényeket. Az IKSZT vezetője művelődésszervező-könyvtáros szakember, aki jól megérti magát a fiatalokkal.
A belügy- és a vidékfejlesztési miniszter közös pályázatán azok az önkormányzatok kerültek az élre, amelyek kimagasló és példaértékű fejlesztést hajtottak végre a településen. A Falumegújítási Díjat az Alsómocsoládon megrendezett kongresszus keretében adták át a legjobbaknak, köztük Rábapatonának.  Tizenhárom hazai település érdemelte ki az elismerő címet, melyre a pályázóknak nagyon komoly írásos anyagot kellett beadniuk, s ennek elfogadása után a hatfős bírálóbizottság tagjai szemlét tartottak a faluban, hogy meggyőződjenek a vállalások teljesítéséről. Rábapatona egykori plébánosáról, Harsányi Lajosról nevezte el településfejlesztési és kulturális programját, melynek megújított, második változata a 2011-2014-es intervallumra készült el. A szakértők a bejárás során azt vizsgálták, hogy a tervezetet mennyire sikerült összhangba hozni a pályázatban foglaltakkal: az ellenőrzéskor kiemelt szempontként szerepelt az épített környezet megóvása, az iskola, az óvoda, a közösségi szolgáltató tér állapota, valamint a parkok és egyéb zöld területek gondozása.
A falu útjainak és a járdáinak rendbe tételére 2011-ben nem találtak megfelelő pályázatot, ezért önerőből és lakossági összefogással tudtak nekiállni a Hunyadi utcának, ahol felületi zárást kapott a burkolat.Jutasi Kálmán azt is elmondta, hogy milyen további fejlesztés várható az év hátralévő részében Rábapatonán: A volt orvosi rendelő épületében található helytörténeti múzeum felújítására beadott pályázatot megnyerték, ezért hamarosan megkezdődnek a munkálatok. Folytatódik a Besenyő-kalandpark korszerűsítése, valamint nemsokára felújítják az Árpád utcát. Az önkormányzat több mint hárommillió forinttal támogatta a civil szervezeteket, így 2012-ben is megrendezésre kerül a „Bilibáncs”, valamint a „Pillér” fesztivál, továbbá a családi nap és a Besenyő-focikupa.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.