Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Rábaköziek szabadságharcos tevékenysége

Szalay Balázs, a Hunyadi gimnázium történelemtanára Kik harcoltak a csornai csatában?címmel tartott előadást. – Bármelyik időszakból is nézzük, 1848-ra mindenki, mint példára tekintett. Sokan láthatták az “ágyúgolyós házon” a táblát, mely a honvédeknek állít emléket. De kik is harcoltak itt a csornai csatában? Hiszen az ütközet eseményeit elég jól ismerjük, de azt, hogy a honvédek és a császári katonák honnan jöttek, már kevésbé. Ezt próbáltam összegyűjteni az irodalmak alapján – mondta az előadó.
Nagy Ágnes arról a kevésbé ismert, de korában nagy embernek számító Csupor Gáborról tartotta értekezését, aki meghatározó szerepet töltött be az 1848-as eseményekben. A szilsárkányi származású birtokos falujában alussza örök álmát, és emléktábla hívja fel tevékenységére a figyelmet. Az áprilisi törvények által szabályozott első népképviseleti országgyűlésen Csorna országgyűlési követeként vett részt, aki Bohár Mihály tanítót és Dőry Ádámot előzte meg a jelöltségben.
– Csorna, Kapuvár és Bősárkány után mit keres itt Osli? Hiszen ha ránézünk a térképre, különösen az 1848/49-es időszakban, Osli alig megközelíthető, Hanság széli kis település volt, és semmiféle katonai, stratégiai szempontból nem volt jelentős. A választ dr. Varga József főiskolai tanár adta meg.  Nagy események nem történtek, de a kis települések kutatóit arra biztatja, hogy nézzenek alaposabban utána, mert ide is eljutott a forradalom és szabadságharc eszméje. Régen a lelkipásztor, a jegyző és a tanító határozta meg alapvetően a települések szellemi színvonalát, s Osli története ilyen nevekben nem fukarkodik.
Szár Gyula Gergely O. Præm azt a feladatot kapta, hogy a premontreiek szabadságharcban való részvételéről beszéljen. A plébános fontosnak tartotta az előzmények ismertetését, ezért kitért azokra az időkre, amikor 1802-ben visszaállították magát a rendet. A csornaiak 1848-ban már az ifjúság nevelésével foglalkoztak Keszthelyen, illetve Szombathelyen a gimnáziumokban. A lelkipásztori munka szintén a rend sajátja. Miután az Országgyűlés eltörölte a papi tizedet,  összehívták a Káptalant (katolikus egyházigazgatás testületi szerve). Az előadó ezt követően a szerzetesek szabadságharcos tevékenységéről beszélt. Elmondta, hogy többen a fegyveres szolgálattól sem riadtak vissza.
A Görgey által kezdeményezett fegyverletétel előtti hetekben huszonhét honvéd vezérőrnagy  és öt altábornagy közreműködött a honvédségben. Kálmán Gyula szerint ritkán esik szó arról, hogy az aradi vértanúk között tizenegyen voltak tábornokok, mert ketten más rangban szolgáltak: Kiss Ernő altábornagyként, Lázár Vilmos pedig ezredesként vette ki a részét a szabadságharcban. Kmety György neve Csornán minden más tábornokénál ismertebb, ezért a nyugalmazott pedagógus az ő munkásságáról beszélt bővebben.
Kinczer József az 1848-as események bősárkányi vonatkozásait emelte ki. Előadásában főleg azzal foglalkozott, hogy a környék népessége milyen hazafias cselekedetekben vett részt. A nép egyszerű fiainak nem sok esélyük volt a császári túlerővel szemben, de ennek ellenére hősiesen küzdöttek. Beküldés dátuma: 2012. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.