Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Rábaközi Szerecsen Madonna-kegykép búcsúja

Régi barátság fűzi össze a premontreieket és a bencéseket, ezért nagy örömet jelentett a két szerzetesrendnek, hogy közösen ünnepelhettek a csornai Istendicséreten. Mihályi Jeromos tihanyi bencés perjel a rábaközi Szűzanya oltalmában kért biztonságot az embereknek a Feljebbvalótól.

A csornaiak és a rábaköziek szívében különleges helyet foglal el a Szerecsen Mária-kegykép. Az apátságot újraalapító cseh premontreiek hozták magukkal az 1700-as évek közepén. Az 1790-es nagy csornai tűzvész alkalmával a lángok martaléka lett a premontrei templom, de a Mária-kegykép valami csoda folytán épségben megmaradt. Azóta még nagyobb csodálattal fordulnak hozzá a csornaiak, és ha tehetik, kérik a közbenjárását a védőszentnek.
A Szerecsen Mária-kegyképpel kapcsolatban utoljára feljegyzett csodáról Török Zoltán Piusz, premontrei növendék beszélt a Rábaközi Televíziónak. A szerzetesrendek 1948-as feloszlatását megelőző időszakban történt, amikor egy kislány hirtelen felgyógyult a lázas betegségből annak hatására, hogy édesapja Szerecsen Máriához fordult segítségért.
Mária fehér bőrű ábrázolása vált elterjedté Európában, de egyes magyarázatok szerint a tűzvész során keletkezett füst miatt lett a kép a szokásosnál sötétebb.

A Csornai Premontrei Apátság a 11 órai szentmise alkalmával emlékezett Szűz Máriára. Az eseménynek különleges hangsúlyt adott, hogy a rend idén ünnepli megalakulásának 900. évfordulóját, továbbá kisebb-nagyobb megszakításokkal 850 esztendeje vannak jelen a premontreiek Csornán. Az ünnepi szentmisét Mihályi Jeromos mutatta be.
Római Katolikus Általános Iskola gyermekkórusa közreműködött.
– Most még hatványozottabban szeretnénk kifejezni szeretetünket a Szűzanya felé. Ennek egyik jeleként a konvent vezetője, Márton apát nevében – mint fogadalmi ajándékot – ezüst szíveket helyeztünk el Szerecsen Mária képénél – mondta tájékoztatójában Török Zoltán Piusz premontrei növendék.
A szentmisét követően délután öt órakor gyermekmegáldást tartottak Boldvai Márton Bertalan vezetésével. A közös imádságot a hetedik osztályos Réti-Szabó Gábor orgonajátéka kísérte.

– Olyan édesanyát jöttünk köszönteni, akinek a fia, a gyermeke megkapott minden hatalmat. Az Isten hatalma nem a győzelemben – mondta egyszer XVI. Benedek pápánk – nem egy király hatalmában nyilvánul meg, nem fényűző palotában kér hajlékot, hanem egy szűz ölén. Isten mindenhatósága a mi életünkben is sokszor inkább az igazság és a szeretet hallgatag erejében fejti ki működését. Talán az édesanyák tudják a legjobban, de az édesapák is megtapasztalják, hogy amikor megszületik egy gyermek, az édesanya átalakul. Az egész teremtett világ, amit mondhatunk a biológia törvényének, valahogy a gyermek felé irányítja az anya minden gondolatát – fogalmazott Mihályi Jeromos a csornai premontrei templomban tartott ünnepségen.
Úgy kell tekinteni a Szűzanyára, mint aki megmutatta a figyelem erényét, még ha a klasszikus értelemben nem is tekintjük értéknek az éberséget. Igent tudott mondani az édesanyai hivatásra, mely sokszor nehézségekkel teli, mégis vállalta ezt a küldetést – tette hozzá. A tihanyi bencés perjel szerint jó lenne, ha a fiatalok, de akár az idősebbek is felismernék, hogy Isten milyen hivatásra hívja őket. Lehet, hogy szerzetesi hivatás éled valakinek a szívében, vagy akár családos életre hivatott, meg kell tanulnia, miként tehetné boldoggá a másik embert.

Beküldés dátuma: 2021. 06. 08.

Kapcsolódó hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

További hírek

  • Előadás Csornán: Egyéni boldogság időskorban

    Mindig keressük meg az adott nap ajándékát, mely átsegíthet bennünket az időskor nehézségein – javasolta Világosné Rozsonits Erika, aki összefoglalta a Rábaközi Televíziónak a Csornai Írisz Nyugdíjas Egyesületnek tartott „Az időskor boldogsága” című előadását.

  • Tájékoztató a csornai képviselő-testület 2024. február 22-i üléséről

    Első napirendi pontban tárgyalta meg és fogadta el a képviselő-testület az önkormányzat 2023.

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

  • Hagyományőrző programok a beledi óvodában

    Tavasztündérek, pillangók és hercegnők lepték el a beledi óvoda folyosóját a farsangi időszakban, ezenkívül kommandósok és különböző mesehősök népesítették be a csoportszobákat.

  • Rekord a X. Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztiválon

    Tíz év kemény munkája kellett ahhoz, hogy országos szinten is jegyezzék a Kapuvári Böllérmáj és Gasztronómiai Fesztivált – értékelte Hámori György polgármester a rangos eseményt, melyen 92 csapat 175 étele és 116 süteménye versengett a 15 szakácsból és 6 cukrászból álló zsűri előtt.

Hirdetés