Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Profilváltások a csornai kórházban

2012 májusától a Semmelweis-tervhez illeszkedő jelentős átalakuláson ment át a csornai kórház, ami a profilváltáson túl számos újdonságot hozott magával. A nyár folyamán megindult folyamat az egzisztenciális gondok mellett költöztetéssel járó elhelyezési problémákat is okozott. Dr. Winiczai Zoltán úgy látja, lassan kezd körvonalazódni a Margit Kórház tevékenysége.

A harminc aktív belgyógyászati ágy szűken, de stabilan biztosítja a Rábaköz lakosságának az alapszintű ellátását, melyhez huszonnégy órás ügyeleti szolgálat tartozik. A sürgősségi ellátást egészíti ki a sebészeti profil, s úgy tervezik, hogy utóbbi szakrendelés hétvégére kiterjedően reggeltől estig, két műszakban fog üzemelni. Újdonság az aktív sebészetet felváltó ún. egynapos gondozás, valamint a harminc ágyas légzésrehabilitációs osztály. A kényelmi berendezésekkel kiegészített szobák már megfelelnek a modern kor követelményeinek – tájékoztatott az igazgató. E terület  fejlesztése még nem fejeződött be teljesen, mert hozzá fog illeszkedni a járóbeteg rehabilitációs centrum, ahol tornatermi foglalkozásokat biztosítanak a rászorulóknak. A gyermekgyógyászatot tovább bontják az egyes részszakmákra: szeretnék elindítani az endokrinológiai és a gasztroenterológiai szakrendelést. A rehabilitációs központ munkájához pszichológiai, logopédiai, valamint további helyreállító szakrendelések fognak csatlakozni. Az igazgató főorvos jó esélyét látja annak, hogy jövőre megkezdik a szakrendelő pályázati forrásból való rendbe hozatalát, valamint a tervek szerint  összekötik a Sopron úti  „A” épülettel.

Mi mindent foglal magában az egynapos sebészet?
Dr. Frank Péter szerint az egynapos sebészetet nem a klasszikus értelemben kell felfogni, mert beletartozik a nőgyógyászati, a fül-orr-gégészeti, az ortopédiai, a szemészeti és az urológiai tevékenység is, ezért célszerűbb talán manuális szakágnak nevezni. A beteg a gondos kivizsgálást követően a műtét napján kerül felvételre, majd a beavatkozást követő 24 órán belül elhagyja az intézményt. Amennyiben indokolt, egy éjszakát a kórházban tölthet a páciens. – Egyik nagyon fontos betegségcsoport a hasüreg megnyitása nélküli sérv-, lágyéksérv műtétek, kisebb hasi sérvműtétek. A másik a visszérbetegségek, lábszárfekélyek  csoportja, a harmadik pedig a végbélgyógyászathoz kapcsolódó aranyeresség, végbéltáji sipolyok, berepedések kezelése – tájékoztatott a főorvos. Hozzátette: az egynapos sebészet kapcsán a korábbiaknál is fontosabb a betegek és az egészségügyi személyzet együttműködése, mivel már otthon meg kell kezdeni a páciens  előkészítését. A műtéteket megelőzi az EKG és a mellkasröntgen, az altatásban végzett beavatkozásoknál pedig a szakorvosi ellenőrzés is. 

A reggel nyolctól délután négyig tartó ambuláns nőgyógyászati szakrendelésről  dr. Polgár Csaba szülész-nőgyógyász adott részletes tájékoztatást. A szülészeti aktív ellátás megszűnt, de a védőnői hálózat mellett a kismamák továbbra is részesülnek a terhesgondozásban.  A szabad intézményválasztásnak megfelelően a leendő anyák döntik el, hogy melyik kórházban kívánják világra hozni gyermeküket. A járó beteg szakellátásban  változatlanul végzik a rákszűréseket, s a nőgyógyászati problémák teljes körű kivizsgálásával foglalkoznak. Amennyiben műtétre kerülne sor, ott van az egynapos sebészet. Ennek azért is van különös jelentősége, mert a nőgyógyászati megbetegedések közel 80 százaléka ellátható ebben a formában. A laparoszkóppal végzett hasüregi műtétek nem igényelnek 24 óránál hosszabb kórházi  tartózkodást.
A csornai Margit Kórház több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a laparoszkópos műtéti technikában, melyek között szerepel a meddőségi kivizsgálás, az endometriosis (méhnyálkahártya szabálytalan elhelyezkedése), illetve petefészek ciszták műtéti megoldása, valamint egyéb alhasi fájdalommal járó nőgyógyászati problémák kezelése. A napi rutinhoz tartoznak a hüvelyi műtétek, melyekkel a vérzészavarokat lehet orvosolni, továbbá a későbbi életkorban jelentkező süllyedéses és vizelettartási panaszokat okozó problémák megoldása. Az ambulancián mód van a páciensek megelőzés jellegű tájékoztatására, hisz ők is sokat tehetnek egészségük érdekében.

Dr. Unger Erika a néhány hónapja működő harminc ágyas légzésrehabilitációs osztály profilját mutatta be. A légzőszervi betegeken kívül ellátják a tüdőt, illetve a légzést érintő mozgásszervi, vagy idegrendszeri problémával küzdő pácienseket. Várják a COPD-s (krónikus légúti szűkülettel járó) és asztmás betegeket, továbbá ellátják a műtéti előkészítésre váró és a beavatkozáson túlesett pácienseket. Előfordulhat, hogy valakit a súlyos gerinc deformitása vagy idegrendszeri károsodása gátolja a helyes légzésben. Érdemben segítenek a tumorban és a fibrosisban (rostos elfajulás) érintett ápoltakon, továbbá  a terápiának köszönhetően jobbulásra számíthatnak a tüdőgyulladás után lábadozó vagy netán oxiénkezelésre szoruló betegek.
– Az osztály kicsit szanatórium jellegű, tehát igazából a rehabilitációra helyezzük a hangsúlyt, de ettől függetlenül az akut rosszullétekkel is foglalkozunk – jegyezte meg az osztályvezető főorvos. A hosszan elhúzódó betegségek esetében a gyógyszereken túl egyéb módszereket is alkalmaznak. Ilyen például a légzést segítő gyógytorna, vagy a terheléses tréning (kerékpározás). A délutáni foglalkozásokat azért szervezik, hogy a felolvasásra és éneklésre alapozott órákon lelkileg is felszabaduljanak a páciensek. A Margit Kórház tüdőgyógyászati rehabilitációs osztályának dolgozói nemcsak Csornáról, hanem akár Győrből és Sopronból, tehát a tágabb környezetből is várják a betegeket. Módszeresen foglalkoznak az akut osztályokról felvett ápoltakkal, illetve a háziorvosok által beutalt személyekkel. A tüdőgondozóba vagy a szakrendelésre érkezett betegekről eldöntik, hogy szükség van-e a rehabilitációjukra.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 07.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.