Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Premontrei tanévkezdés

A három iskolát fenntartó Csornai Premontrei Apátság intézményeinek száma nem változott az elmúlt időszakban. Hozzájuk tartozik a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnázium, a keszthelyi Premontrei Szakgimnázium, Technikum és Kollégium, valamint a rezi Laky Demeter Premontrei Általános Iskola. 

Az óvodától az egyetemig, az oktatási rendszer szinte valamennyi szegmensében jelen vannak a csornai premontreiek, de a rábaköziek számára leginkább abban érhető tetten a működésük, hogy két helyi iskolában is tanítanak a szerzetesek. A Katolikus Közoktatási Intézményben hittanórákat tart Boldvai Márton Bertalan és Horváth János. A „Minden jó ügyért készen”, vagyis a rend jelmondatának szellemiségében próbálnak az emberek segítségére lenni a mindenkori adott helyzetben. Mivel nem volt elég matematika tanár, a csornai Széchenyiben, János atya óraadó tanárként kapcsolódott be az iskola mindennapjaiba.
– A premontreiekre mindig is jellemző volt, hogy részt vettek az oktatásban, és ha nincs is minden rendtársnak világi, civil szaktanári végzettsége, de arra törekednek, hogy a teológus szakot valamennyien elvégezzék – fogalmazott Boldvai Márton Bertalan, majd elmondta, hogy az atyák közt van történelem-latin, biológia, és a már említett matematika szakos. Legutóbbi információik szerint nincs szükség szigorításra, tehát a jelenléti oktatásra készülnek a tanév során.
– A rendszerváltozás előtt csak három szerzetesrend – a bencés, a ferences és a piarista – létezhetett, így a premontreiek sem működhettek. Minden szerzetesrendnek meg van a maga sajátossága: a premontrei iskolákra inkább az otthonosság jellemző. A premontrei atyák az életüket tették fel erre a hivatásra és az állandó jelenlétük miatt kiszámítható, biztos pontot jelentenek a rájuk bízott fiatalok életében. További pluszt jelentenek a sajátos ünnepeink. A rend idén ünnepli fennállásának 900. évfordulóját, melyhez kapcsolódóan elég sok programra lehet számítani. Jó részük a tavalyi évben elmaradt, ezért idén bepótoljuk, illetve sok új rendezvényt is szervezünk – mondta a premontrei perjel.

Beküldés dátuma: 2021. 09. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek