Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Poszterbemutató az atomkatasztrófa áldozatainak emlékére

Kapuváron olyan átfogó plakátkiállítást rendeztek a témával kapcsolatban, melyen a kísérleti atomrobbantásokról, a japánokat ért támadásról, az 1986-ban bekövetkezett csernobili katasztrófáról adnak hírt a képek és az idézett szövegrészek. A tárlat további részében a nemzetközi sajtóreakciókból is szemelvényeztek a rendezők. A kifüggesztett térkép azt mutatja, hogy Magyarországot milyen mértékben érte az atomfelhő.
Majdnem mindegy, hogy emberi mulasztás vagy
természeti csapás okozza az atomerőműben a bajt, mert a következményei több évtizeden, évszázadon át megmaradnak és nyomorgatják az ártatlanokat. Boross János kiállításszervező a számos országban elindított atombomba-kísérletek mellett a hasadóanyag békés célra való felhasználását hangsúlyozta. Az elmúlt évtizedekben több neves tudós emelte fel a szavát a kísérleti robbantások beszüntetéséért. A nemzetközi orvosmozgalom Helsinkiben kiadott hivatalos közleményében a következőt tartalmazza: nukleáris háborúban nincs lehetőség orvosi kezelésre, ezért az egyetlen gyógymód a megelőzés - idézett a nyugalmazott intézetvezető asszisztens. A Csernobilban felszabaduló radioaktív felhő hazánkat is elérte, különösen Nyugat-Magyarországot. – Köztudott, hogy ha radioaktív anyag kerül a szervezetbe, azonnal fizikai és kémiai folyamatok indulnak meg, melyek befolyásolják a sejtek anyagcseréjét. Ha nagyobb dózist kap valaki, akkor el is pusztulhat a sejt - mondta Boross János. A genetikai hatás sajnos több generációt is befolyásolhat. A tüdőbeteg-gondozó intézet volt munkatársa megjegyezte: A Rábaközben megemelkedett a tüdőbetegek száma.
A poszterbemutató anyagát a nyugdíjas asszisztens gyűjtötte össze, mert úgy érezte, hogy ennyivel tartozik a tragédiát átélt áldozatoknak. Füzi József a fotók és a szöveges információk grafikai elrendezéséről gondoskodott. Boross Jánost régóta irritálja, hogy a szakkönyvekben nem szerepelnek a magyar sugárkutatók neve, ezért róluk is megemlékezett, valamint nekik állított emléket a régi röntgengépek bemutatásával. A hamburgi Szent György-kórház parkjában felállított emlékmű a sugárkárosodást szenvedett orvosok neveit őrzi, melyek között tizenegy magyar is szerepel. Mivel Magyarországon nem találkozott hasonló mementóval a volt tüdőgyógyász asszisztens, kiállításán elkülönített egy részt a hivatásuk gyakorlása következtében elhunyt orvosok tiszteletére. A megyében két helyen is szaktanácsadást tartó Boross János előzetes megkeresésre bárkinek bemutatja a kapuvári tüdőgondozó alagsorában elhelyezett szemléltető tárgyakat és dokumentumokat. Az érdeklődő alapos tárlatvezetésre is számíthat.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.