Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Papp Márta Ilona beledi festő az elmúlt hónapokról és a közeljövő terveiről beszélt

Papp Márta Ilona szerint művésztársai hozzá hasonlóan élték meg a pandémia miatti nehézségeket. Valamennyien betartották a higiéniai előírásokat nemcsak maguk, hanem hozzátartozóik és ismerőseik érdekében is. A beledi festő megjegyezte: alkotókedvük nem hogy csökkent, hanem inkább emelkedett.

Papp Márta Ilona év végéhez közeledve összegezte a televízió nézői előtt, hogy milyen képzőművészeti teendői voltak a 2021-es esztendőben. Év elején, a téli időszakban inkább otthon festegetett, és hogy további ihletet nyerjen, bejárta a látványban gazdag környéket. Mivel nagyon megtetszett neki az olajfesték, a későbbiekben is szeretné használni az akril és a diófapác mellett. Az internetet böngészve talált rá azokra a nemzetközi művészeti csoportokra, amelyek pályázatot hirdettek az amatőr festőknek. A beledi művész a világ legkülönfélébb országaiba küldte el korábbi alkotásainak fotóit. Papp Márta Ilona nagyon örül annak a legalább negyven elismerő oklevélnek, mellyel elismerték alkotótevékenységét.
Jótékonysági célra felajánlott egyik festményét Oláh Aladár beledi származású érdeklődő vásárolta meg. A pénzt egy beledi kislány gyógykezeléséhez kapcsolódó kiadásokra fordították.
Júniusban a Nyitott Kapu-Vár Térségi Szociális Szolgáltató Központ meghívására részt vett a „Helyi sikeres nők a porondon” című rendezvényen, mely alkalomból kiválasztott festményeit mutatta be.
Nyáron bibliai témájú festészeti bemutatót tartott a beledi evangélikus hittantáborban, és együtt festettek a gyermekekkel, illetve két kis unokája is részt vett a programon.
Később bekapcsolódott a Csók István Művészkör nemzetközi művésztábor munkájába, melynek végeredményét a kőszegi hotelben tartott tárlatbemutatón tekinthette meg az érdeklődő közönség. A rendezvény különlegessége, hogy valamennyi alkotó felajánlotta egy-egy festményét jótékonysági célra. Az árverésre egyébként december 11-én kerül sor a Hotel Írottkő aulájában. Csapatépítő tréningnek is tekinthető a nyári Mura Art Nemzetközi Festő Szimpózium, melyen újabb kapcsolatok szövődtek a különböző művészcsoportok között. A beledi festő ellátogatott ismerőseivel a nagykanizsai Plakátházba, ahol Ludvig Zoltán és barátai alkotásait tekintették meg. A híres magyar festő és grafikus meghívta a társaságot a Kendlimajorban lévő telephelyére is, ahol bemutatta az általa használt technikákat.
Papp Márta Ilona életében a szeptember is programdúsan telt. Részt vett a vonyarcvashegyi Balaton Art Alkotóközösség művésztáborában, Répcelakon pedig a Nyitott Tér Galériában állították ki alkotásaikat.
A beledi festő egy másik alakommal a Kis Vuk című képével nevezett be a gyenesdiási Vad és vadászat tematikájú kollektív kiállításra, a későbbiekben pedig – az alapító 100 éves születésnapja alkalmából megrendezett – Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor I. Sarródi Művésztelepének zárókiállításán neves képzőművészekkel és alkotásaikkal ismerkedett. A vonyarcvashegyi Balaton Art tagjaként társaival együtt örömmel vették át a polgármestertől egyesületük 22 éves sikeres munkáját elismerő emlékplakettet.
A beledi festő azt is elmondta, hogy időközben felvételt nyert a budapesti Krúdy Gyula Irodalmi Körhöz, melynek elnöke Németh Nyiba Sándor. A művészetpártoló elnök évente öt-hat tábora közül a celldömölkiben vett részt és mutatott be néhányat alkotásai közül.
Sikerként élte meg, hogy két alkotása is bekerült a fertőszéplaki Széchényi-kastély Fertő–táj művész szemmel című kiállítás anyagába.

A képzőművész a helyi evangélikus egyházközség tagjaként részt vesz a gyerekek szünidei élményeit feldolgozó nyári festménypályázat elbírálásában. További tervei közt szerepel, hogy bekapcsolódik a rábaközi művészek közreműködésével megtartandó workshop lebonyolításába. A tavalyi sikeren felbuzdulva Papp Márta Ilona az idei adventi időszakban is szeretne nagyobb méretű képeslapokat festeni. Hangulatától is függ, hogy milyen témájú alkotásokba kezd az év hátralévő részében, de mindig szívesen foglalkozott a karácsonnyal, a Szent Családdal, vagy a Szűzanya és a kisded történetével.
A beledi Ezüstfenyő Nyugdíjas Klub nemrégiben megkapta a polgármestertől a Barthodeiszky-kastély egyik nagytermét, ahol megtarthatják foglalkozásaikat. Papp Márta Ilona már alig várja, hogy nyugdíjas társaival belakhassák a helyiséget. Amennyiben meg lesz tartva a beledi karácsonyi műsor, szívesen fellépnének a dalkörrel.

Beküldés dátuma: 2021. 11. 22.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

Hirdetés