Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Papp Márta Ilona alkotásait a nemzetközi színtéren is jegyzik

Minden rosszban van valami jó, mert a koronavírus-járvány ideje alatt szüneteltek ugyan a kulturális programok, de az amatőr festő az online térben keresett megmutatkozási lehetőséget. A beledi alkotó a külföldi tematikus kiállításokon több értékes elismerést kapott.

Papp Márta Ilona legutóbb gyermekkori karácsonyi történeteit osztotta meg a televíziónézőkkel. A 2020-as nyári lazítások után ősszel ismét szigorítások következtek, de az alkotó mégsem érzi megterhelőbbnek ezt az időszakot, mert szeptembertől több lehetősége adódott a bemutatkozásra.
Répcelakon egyéni kiállítása nyílt, majd a Balaton artos csoporttal Gyenesdiásra kaptak meghívást. Ezt követően Balatongyörökön rendeztek nagy kiállítást, majd részt vettek a négynapos kehidakustányi alkotótáborban.
Miután tovább romlott a járványügyi helyzet, megpróbálta betartani a higiéniai szabályokat és kevesebben jár el otthonról. A hűvösebb idő miatt csökkent a kinti munkavégzés, ritkábban ment ki az udvarra és a kertbe, de annál többet foglalkozott a festészettel.
– Először az ősz színeit próbáltam érzékeltetni. Nagyon sok témát találtam a beledi horgásztó partjánál. Szeretem a fákat, a leveleket festeni, ezenkívül saját és mások fotói alapján is szoktam festegetni – mondta az alkotó, akinek nagyon megtetszett neki a mihályi Pintér András fotográfus egyik képe, ezért vászonra másolta. Az amatőr alkotó 2020 végén a karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos témákat választotta. Az unokákat kisebb méretű képekkel örvendeztette meg, melyeken megörökítette a hóembert, a télapót és a mikulásvirágot. Utóbbi annyira elvarázsolta, hogy nagyobb méretben is elkészítette.
Papp Márta Ilona a veszélyhelyzet idején fedezte fel, hogy a nemzetközi alkotócsoportok online felületeire is érdemes lenne pályázni. Ausztráliába, Jakartába, Törökországba, Franciaországba küldte el egy-egy alkotását. Miután megérkezett az első elismerés, még inkább felbátorodott, mert megbizonyosodott arról, hogy képei nemzetközi szinten is megállják a helyüket: három dicsérő oklevéllel és három különdíjjal gazdagodott.

Papp Márta Ilona újabban az akril helyett olajfestéket használ. Eleinte tartott tőle, hogy nem fog beválni, de ma már tudja, ez is járható út. Ami a tematikát illeti, továbbra is inkább az évszakhoz kötődő témákat dolgozza fel.
Szerinte a portréfestéshez alaposabb anatómiai ismereteket kellene szereznie, de erre jelenleg nem sok lehetőséget lát, mert több mint egy éve szünetelnek a művészeti táborok. A tavalyi Ferenczi József Nemzetközi Alkotó- és Művésztábor is elmaradt és úgy néz ki, idén sem lesz megtartva, pedig nagyon fontos lenne számára, hogy még több tudást szerezzen a művész tanárok munkáiból. Leghamarabb a négynapos siófoki művészeti akadémiát fogják megrendezni, melyre barátnőivel együtt szeretne elmenni, ha össze tudja hangolni egyéb programjaival.
– Várom, hogy megint lesz evangélikus hittantábor, melyen a gyermekekkel bibliai történet alapján fogunk festeni. Számomra is érdekes, a gyerekek meg még jobban szeretik. A következő lehetőség Kőszegen lesz a Csók István Művészkör meghívására, mely egyhetes nemzetközi művésztábor – mesélte az amatőr alkotó, aki szeretne ott lenni az augusztusi letenyei Mura Menti Napokon.
A folytatásban a répcelaki Nyitott Tér Közhasznú Kulturális Egyesület Papp Márta Ilona kezdeményezésére hívja nagyszabású kiállításra a Balaton Art Alkotóközösség tagjait. Utóbbi csoport először a szabadban, majd a művelődési központban tartja meg alkotónapjait. Sok embert vonz Vonyarcvashegyen a Balaton-parti festés, ezért ide is szeretne elmenni. A beledi művész szeptember-október hónapban a Balaton artosokkal közös táborozásra készül. A kenyeri származású olimpiai bajnok, zeneszerző Nyiba Sándor felkarolta az amatőr művészetet, ezért tőle is számíthat egy tábori meghívásra még az idén.
Papp Mártai Ilona arra számít, hogy Beled új művelődésszervezőjével, Zlatoczki Ágnessel hamarosan felveszik a kapcsolatot egy jövőbeni kiállítás megrendezéséről. Tömböly Ildikó önkormányzati képviselő javaslatára olyan kiállítást szeretnének szervezni, melyen néhai Risavi Zsigmond alkotásaival egy időben mutatnák be Papp Márta Ilona képeit. A művésznő nagy becsben tartja az első mozigépészek egyikének munkáit, melyekből négy-öt darabbal ő is rendelkezik, ezenkívül abban bízik, hogy a belediek kölcsön adnák az otthonunkban őrzött Risavi alkotásokat a tárlat idejére.
Major Jenő polgármester felajánlotta Papp Márta Ilonának, hogy vigye ki néhány munkáját a megújult piactérre, ahol az emberek kötetlen formában tekinthetnék meg a festményeket.
Az alkotó csatlakozott a Beledi Ezüstfenyő Nyugdíjas Egyesülethez, mely aktív részvevője a helyi és környékbeli kulturális rendezvényeknek. – Nagyon rossz érzés volt, hogy a téli időszakban nem találkozhattunk nyugdíjas társaimmal, a jobb idő beálltával pedig a szabályok betartása mellett jöhettünk össze a termelői piacon. Nemrég megkezdtük a dalkörös próbákat július 3-án Csornán megrendezésre kerülő megyei művészeti bemutatóra – beszélt jövőbeni terveiről a riportalany, aki már most nagyon várja, hogy külföldön élő családtagjai, gyermekei és unokái hazalátogatnak.

Beküldés dátuma: 2021. 06. 08.

Kapcsolódó hírek

  • Járdák, utak felújítása Beleden

    Major Jenő szerint egy-egy felújítás kapcsán ritkábban esik szó arról, hogy a munkálatok ideje alatt is biztosítani kell az intézmények zavartalan működését, ami plusz feladatot jelent az önkormányzatnak.

További hírek

Hirdetés