Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Ösztönzőrendszer a tanulmányaikat folytató kapuvári fiataloknak

Az idő rövidsége ellenére szép számmal jelentkeztek a felsőoktatásban tanuló fiatalok Kapuvár legújabb tanulmányi ösztöndíj-pályázatára.

Kapuvár EFOP-os pályázati forrás keretében négy szemeszteren át támogatja a felsőoktatásban tanuló diákokat. Az önkormányzat minden lehetséges fórumot kihasználva tájékoztatta a fiatalokat a kínálkozó lehetőségről, hiszen gyorsan kellett cselekedni, mivel mindössze egy hét maradt a beadási határidőig. A pályázatok közül csak azt a néhányat utasították vissza, amely nem felelt meg a kiírásban foglalt feltételeknek. Kizáró ok a másoddiplomás képzésen való részvétel, valamint a hármas tanulmányi átlagnál gyengébb eredmény.
Ugyancsak iskolai téma, hogy Kapuvár egyetlen érettségit adó intézménye, a Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium fenntartói feladatait átvenné a Győri Egyházmegye. A folyamatnak még nagyon az elején tartanak – tájékoztatott a polgármester –, de a püspök úr kérésére megtörténtek az elő felmérések a tantestület és a szülők körében. A pedagógusok 84, a szülőknek pedig 90 százaléka támogatja, hogy az iskola katolikus gimnáziumként működjön a közeljövőben. Az ingatlan a város tulajdonában van, és az önkormányzat meghatározó véleményező szerepet tölt be ebben a testületi döntést igénylő ügyben – tudtuk meg Hámori Györgytől. A városvezető ismerve a többség véleményét, jó szívvel támogatja a törekvést. Riportalanyunk a következő érveket hozta fel az elképzelés mellett: Az ide beíratott gyermekek az óvodától az érettségiig egy intézményegységben tanulhatnak. További előny, hogy a leendő fenntartóhoz, jelen esetben a Győri Egyházmegyéhez kevesebb nevelési-oktatási egység tartozik, mint ahogy megszoktuk a klasszikus állami rendszerben, ezért remélhetőleg még nagyobb figyelmet kap a kapuvári intézmény. Ezenkívül püspöki ígéret van arra vonatkozóan, hogy a helyi katolikus általános iskolához hasonlóan fel fogják újítani az egyházi működtetésbe kerülő gimnáziumot is. Utóbbi beruházás szervesen illeszkedne a kapuváriak elképzeléseihez, amely szerint a teljes városközpont megszépül.

Beküldés dátuma: 2018. 11. 12.

Kapcsolódó hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

További hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

 • Minden a tervek szerint halad - Fejlesztések Kapuváron

  Egy város gazdasági erejét jelzi, ha sok mindent megold önerőből és nem kell kölcsönhöz folyamodnia – jegyezte meg Hámori György.

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.