Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Ősszel benépesül a felújított beledi óvoda

Gyerekzsivajtól lesz hangos szeptember 1-jétől a felújított beledi óvoda és bölcsőde. Major Jenő közel három esztendeje dolgozik a műszaki átadásra megérett épület helyrehozatalán, és szerinte a széleskörű összefogásnak köszönhető, hogy ősztől birtokukba vehetik a megszépült objektumot.

A korábbi állapotokhoz képest ma már öröm bejönni a beledi óvoda felújított épületszárnyába, mely készen áll a műszaki átadásra. Major Jenő arra emlékeztetett, hogy hat-hét éve szűnt meg ezen a helyen a gyermekek nevelése-oktatása, ami miatt zsúfolt, méltatlan körülmények közé kerültek az óvodások.
Az állam rendkívüli keretből biztosította azt a 40 millió forintos támogatást, amely nélkül nem valósulhatott volna meg az óvoda felújítása. A munkálatokhoz szükség volt az önkormányzat önrészére is. A város maximálisan elégedett a kivitelező vállakozás, valamint a műszaki ellenőr munkájával is.
– 2014 októberét követően szembesültem az óvoda és az óvodások akkori helyzetével, beleértve mind a látható állapotot, mind a mögöttes jogi helyzetet. Hosszú évek munkája, egyeztetése után értük el a mostani állapotot, amiért sok mindenkinek köszönet jár – fogalmazott a polgármester, hozzátéve: – A beköltözésig még mintegy 5-6 millió forint költséggel kell számolnunk. Gondolok itt a melegítőkonyha közel 3 millió forintos, a sószoba félmilliót meghaladó költségeire, valamint az egyéb helyiségek berendezésére, és a bölcsődei játszótér kialakítására – mondta Major Jenő.
– Ahol tudunk, spórolunk. Itt szeretném megköszönni a végtakarításban részt vevő szülők és óvodai dolgozók munkáját, aminek révén sikerült közel félmillió forintot megtakarítani – hangzott a riportban.
A műszaki átadás után néhány hónapot fog igénybe venni a helyiségek berendezése. A gyerekek szeptember elsejétől vehetik birtokukba a kívül-belül megszépült környezetet, valamint a játszóudvart. Ebbe az épületrészbe költöztetik át a jelenleg máshol működő bölcsődét, így ugyanoda hozhatják az anyukák az egytől hat éves korú gyermekeiket.

Az 500 m2-es területre olyan belsőépítészeti megoldásokat kerestek, amelyek a legkorszerűbb követelményeknek is megfelelnek, Mindezekről az óvodavezető beszélt részletesen.
– Nagyon vártuk ezt a napot, és ugyanígy a műszaki átadást. Jelenleg hatvankilenc kisgyermek tartózkodik az épületben, és talán a jövő héten a hetvenedik is megérkezik. Nagyon sok problémánk adódott abból, hogy az épület egyik oldalán zsúfolódtak a gyerekek. Hét évet vártunk arra, hogy ez az épület elkészüljön – mondta Gerencsérné Németh Erika. Az óvodavezető nagyon örül a tornaszobának, amivel nem várnának szeptemberig, hanem heteken belül használatba veszik. A járművek mozgása miatt, az építkezés ideje alatt az eddigi udvart sem tudták megfelelően használni. A tornaszoba lesz a közösségi rendezvények színtere. Szép tágas, világos helyiségben tartják már idén az anyák napi ünnepséget. Ezenkívül előírás, hogy legyen az intézményben külön nevelői szoba. A fejlesztőszoba szintén jó szolgálatot tesz, mert a logopédusok végre nem az irattárban fognak dolgozni.
A hamarosan kialakításra kerülő bölcsődei csoport nagy kihívást jelent a 38 éve óvónőként dolgozó szakembernek, aki a jogszabályokat tanulmányozva készült fel az örömteli változásra. A védőnőktől kapott lista alapján már elmondható, hogy szépen alakul a bölcsődések létszáma. Sőt, negyedik csoport indítását is tervezik, ahova azokat a gyermekeket várják, akik még nem töltötték be harmadik életévüket, de szüleik szeretnék közösségbe adni őket. A szakemberek egyelőre 15-16 fős csoportra gondoltak, hiszen a legkisebbek nagyobb odafigyelést igényelnek. Amikor pedig elérik az óvodai korhatárt, átkerülnének az életkor szerinti vegyes csoportba. A szülők többnyire oda szeretnék beíratni csemetéiket, ahol esetleg a nagyobb testvérek töltik mindennapjaikat.

Gerencsérné Németh Erika alig várja a rendrakást, amit nemcsak a tárgyi dolgokra, hanem a fejekben lakozó gondolatokra is értett. Mindennek meg lesz a maga helye, és megfelelő körülmények közt folytathatják az egyéni fejlesztést azokkal a gyermekekkel, akinek erre szüksége van.
2011-ig a környékbeli óvodák vezetői Beledben tartották éves értekezleteiket a két épületrészt összekötő zárt folyosón. A belediek szeretnék feleleveníteni ezt a hagyomány, ezért újból szívesen látják intézményükben a szakma képviselőit.
– Van mit mutatnunk. Nem kell szégyenkeznünk szakmai munkánkat illetően sem. Szívesen látjuk a kollégákat rendezvényeinkre, bármilyen továbbképzésre, vagy akár csak valamilyen együttlétre – mondta az óvodavezető.

Beküldés dátuma: 2018. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek