Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Osliban a biztosnak jobban örülnek

Fodor József több mint húsz esztendeje Osli polgármestere, de  a Molnár Elektronikai Kft.kábelrendszeréhez nemrég csatlakozott település első embere bemutatkozott azok kedvéért, akik esetleg még nem hallottak tevékenységéről. A falu tősgyökeres lakója a kőműves szakmában kezdett, de nősülése után biztosabbnak érezte a család fenntartását, ha magánúton folytatja a munkát. A mestervizsgát követően egyéni vállalkozó lett, és az építkezések alkalmával még alaposabban megismerte a helyiek gondolkodását.
Fodor József életében a rendszerváltáskor következett be a fordulat, ugyanis felkérték, hogy legyen a település vezetője. Miután a lakosságtól megkapta a többségi bizalmat, megkezdte a közéleti tevékenységet. Az 1.100-nál is több lakót számláló  Osli már akkoriban is rendezett falu volt: vezetékes vízzel és aránylag jó állapotú járdákkal rendelkeztek. A két csoporttal működő óvoda mellett 150 nebuló járt az iskolába, de mivel náluk is csökkent a gyermeklétszám, előbbi intézmény már csak egy csoporttal számol, a felsősök pedig átkerültek a Kapuvár Térségi Általános Iskolához.
Polgármesterségének kezdetén az emberek elsősorban az utak felújítását várták tőle. Fodor József meggyőzte a helyieket, hogy amíg a közművek ki nem épülnek, nem szabad aszfaltos útra költeni. Így történt, hogy Osliban fejezték be a környék első szennyvízcsatornáját, mely azóta is kifogástalanul betölti funkcióját. 1992-ben elkészült a korábbi kábeltévé-rendszer, mely közvetítette a kulturális egyesület által szervezett programokat. A vezetékes gáz jó tíz éve működik Osliban, ahol minden portáról rácsatlakozhatnak. Osli legújabb utcájában kedvezményes áron kínálták a telkeket, ezért közel harminc új házat építettek a fiatal családosok. Az elvándorlás nem jellemző, sőt, több külföldi is felfedezte magának a dinamikusan fejlődő községet. A modern kor meghaladta a húsz éve épült, elavult kábeltévé-hálózatot, melyet egyre többen lemondtak a faluban. Helyette a Molnár Elektronikai Kft.korszerű, csillagpontos technikával készült rendszerére csatlakoztak rá, így a lakosság igényei szerint választhatnak a szolgáltató által kínált, telefonnal és internettel bővített csomagokból. Eljárt az idő a művelődési ház felett is, ezért többfunkciós épületre alakították át, kibővítve egy tornacsarnokkal. Utóbbinak sokan örülnek, mert még télen is hódolhatnak sportszenvedélyüknek.
Osliban ragaszkodnak a civilekhez, hiszen az egyesületek által lehet leginkább a fiatalokat helyben tartani. Több mint százhúsz éve működik az önkéntes tűzoltó egyesület, ahova szívesen járnak a fiatalok, de ugyanilyen látogatott a sportklub is. Néhány éve alakult a Vadgesztenye Nyugdíjasklub, melynek tagjai hűen ápolják a hagyományokat. Az idősebbeket minden évben ősszel köszöntik fel, melynek alkalmából bensőséges programokat szerveznek. A település életét színesíti a falunap, valamint a Rába-menti Agrárnapok.

Fodor József némileg hadilábon áll a tervekkel, mert az élet arra tanította, hogy mindig a biztosat kell megragadni. A falu megújításának ötletét azért ő is dédelgette magában. Nyertes pályázatból idén sétálóút épül a templom környékén, ugyanitt fásítani fognak, de megoldódik a vízelvezetés problémája is, ezenkívül teljes felújítást kap a búcsúi miséknek helyet adó kálvária. A sportpályánál kerékpáros pihenőt hoznak létre, ahol az infrastrukturális feltételek már adottak. A projekt befejezése 2012.május 5-ig várható.
A 64 éves polgármester szerint sikereiket az önkormányzat jó hozzáállásának is köszönhetik. – Mindig azon voltunk, hogy amit lehet, a faluért tegyük. Ehhez hozzájárul, hogy nagyon szorgalmas a lakosságunk. Beküldés dátuma: 2012. 01. 25.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.