Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Örömmel viselik magyar állampolgárságukat

Vásárosfaluban nemrég hét Székelyvajáról érkezett erdélyi magyar tette le az állampolgársági esküt. Emlékeztetőül: a 2011. augusztus 27-i nyárbúcsúztatóra  huszonheten érkeztek a dél-rábaközi falvak erdélyi testvértelepüléseiről, hogy átvehessék az igazoló okmányokat, és onnantól kezdve hivatalosan is visszahonosítottnak vallhatják magukat. A Molnár Sándor vezette Vásárosfalu igen jó kapcsolatban van a székelyföldiekkel, ezért rendszeresen látogatják egymást a fiatalok és az idősek. Az egymás kölcsönös megbecsülésén alapuló találkozókon igaz barátként fogadják a vendégeket, legyen szó a rábaközi vagy az erdélyi településekről. Úgy tűnik, továbbra is van igény a honosításra, és amennyiben Székelyföldről újabb személyek érkeznek Vásárosfaluba, őket szintén szeretettel fogadják, de egyvalamit nem tudnak megígérni: hogy ugyanilyen nagyszabású ünnepséget rendeznek az alkalomra.
Horváth Sándor Maros megyéből utazott a küldöttséggel hazánkba. Az asztalos kisiparos szerint Erdélyben ma már nem  érezni annyira a hátrányát, hogy magyarnak vallja magát. Az iskolákba és a munkahelyekre való bejutásnál sajnos most is észre lehet venni a negatív diszkriminációt. A székelyvajai lakosnak érzelmileg is sokat jelentett az állampolgársági eskütétel. Horváth Erika szülei nagycsaládban nőttek fel, s a hét testvér a „magyar világban” még könnyebben boldogult, de a Ceauşescu idejében nekik hármuknak már nehezebb lett. Többször komolyabban felvetődött, hogy átköltöznek Magyarországra, végül a rokonok közelsége miatt maradtak otthon. A múzeumi teremőr hölgy korábban az asztalos szakmában is kipróbálta magát, amikor a csiszolást és a minőségi ellenőri feladatokat bízták rá, csak szerinte jóval kevesebb bérrel honorálták, mint férfi kollégáit. Az állampolgársági eskütételtől azt várja, hogy még szorosabbra fűzi anyaországi kapcsolatait. A marosvásárhelyi László József építési vállalkozóként dolgozik Erdélyben. Neki a magyarság jót és rosszat egyaránt hozott, de abban a közösségben, ahol ő él, nem alakult ki  éles konfliktus a két nemzet állampolgárai közt. Egyelőre jó érzéssel gondol magyar állampolgárságára, s a következményeit is ők fogják viselni – mondta az erdélyi férfi.
Beküldés dátuma: 2012. 12. 05.

Kapcsolódó hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

További hírek

 • Már a jövőre gondolnak: új kapuvári munkahelyek

  A Laurastar Services Kft. új kapuvári gyárához már most keresik a megfelelő készséggel, képességgel rendelkező leendő munkavállalókat, akik 2020-tól elfoglalhatják helyüket a folyamatos fejlődést mutató cég modern gyártósorainál.

 • Minden a tervek szerint halad - Fejlesztések Kapuváron

  Egy város gazdasági erejét jelzi, ha sok mindent megold önerőből és nem kell kölcsönhöz folyamodnia – jegyezte meg Hámori György.

 • Nemzeti konzultáció a családok védelméről

  Magyarország kormánya az egyetlen az Európai Unióban, amely rendszeresen megkérdezi az embereket az egész nemzetet érintő, fontos döntések meghozatala előtt.

 • Csornán felkészültek a télies időjárásra

  Jelentős havazással idén év vége fele még nem kellett számolnia a lakosságnak, de az önkormányzat időben szeretne felkészülni a váratlan helyzetekre, ezért hó- és síkosság-mentesítésről tartottak nemrég sajtótájékoztatót a csornai városházán.

 • Eredményes esztendeje volt a kungfusoknak

  Cser István szerint sok edző és csapatvezető szívesen elfogadná a Kisalföldi Shaolin Kung-Fu SE versenyzői által elért idei eredményeket.