Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Őrizzük és ápoljuk szellemi örökségünket

Az érdekes nevű kezdeményezés feladata a kultúra területén tevékenykedő szakemberek és civil szervezetek összefogása, tehát egyfajta véleményformáló fórum létrehozása. Mindannyiunk közös kincse az évek és évtizedek során felhalmozott kulturális örökség, ezért fontos a hagyományok méltó ápolása. Könyvtárosok, művelődési házak dolgozói, levéltárak és múzeumok, helytörténeti kiállítóhelyek munkatársai, amatőr művészeti mozgalmak képviselői ülnek le a kerekasztalhoz, hogy megbeszéljék tapasztalataikat és jövőre vonatkozó terveiket. A Kapuvár-Beledi kistérségben ez a tevékenység is három mikrotérségi központ köré csoportosítható - mondta televíziónknak dr. Pintér Gábor. A két város mellett Mihályi centrum szerepe is meghatározó. A nemrég elnyert összeget dologi kiadások finanszírozására, terembérre, kiadványok megjelentetésének költségeire fordítják. Az előírás szerint negyedévente üléseznek az érintettek,  tavaly kulturális konferenciával kiegészítve tartották meg a programot. Idén a kisebb településeken tervezik a sorozat folytatását, ezért legutóbb Vitnyéden rendezték meg a találkozót. Ráadásul errefelé található Csermajor és Göbösmajor. Előbbi az élelmiszeripari iskoláról, utóbbi pedig természeti környezetéről és szabadidőközpontjáról vált ismertté. A kerekasztal-beszélgetésekre meghatározott körből hívják a résztvevőket, de ezek valójában nyílt ülések - említette a közművelődési referens. Egy-egy ilyen  találkozót nem úgy kell elképzelni, hogy rögtön asztal köré ülnek a megjelentek, hanem először a házigazda települések mutatkoznak be, amelynek a helytörténeti kincseit is megtekintik. A kultúra szakemberei is megtudhatnak számos olyan újdonságot, amelyről eddig nem volt tudomásuk, a mindennapi emberek pedig inkább az eredményeit tapasztalják meg a közkincs működésének. Dr. Pintér Gábor példának említette a kapuvári napok évenkénti rendezvényeit, vagy a kistérségi kulturális és a“Tavaszi szél” elnevezésű fesztivált. A kultúra és a szellemi örökség terjedése nem áll meg a települések határain belül, ezért össze kell fogni a tágabb térség ez irányú törekvéseit.
Beküldés dátuma: 2010. 12. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.