Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Önerős fejlesztés Beleden

Felújítják a kerékpárutat a Jókai utca és a Kis-Rába híd között Beleden. Az önkormányzat többször pá-lyázott a kerékpárút rendbetételére. Mivel siker-telen volt a pályázat, önerőből valósítják meg a fejlesztést. A másfél kilométeres szakasz felújítását jövő év elején fejezi be a kivitelező. A beruházás közel 30 millió forintba kerül.

Beled első kerékpárútjáról beszélt Major Jenő a szeptember 22-i képviselő-testületi ülésen, hiszen a következő ilyen útszakaszt már Vica felé építették meg.
– Azt hiszem, mindannyian büszkék lehetünk eleinkre, mert talán még a nagyobb városokban sem volt akkoriban elegendő kerékpárút – mondta a beledi polgármester, aki úgy emlékszik, egyszer talán kiszélesítették, de más komolyabb beavatkozás nem történt az idők során, ezért nagyon megérett a felújításra. Az elmúlt két évben nem jártak sikerrel a pályázataik, viszont a beledi képviselő-testület az elmúlt alkalommal úgy döntött, hogy mindenképpen belevágnak önerőből. Számításba vették, hogy közben felújították a Rákóczi utca útburkolatát, így már csak az egységes kép miatt is időszerűvé vált a kerékpárút korszerűsítése. A biciklisek a megfelelő kerékpárút hiányában a jobb minőségű autóutakon szeretnek inkább haladni, így viszont veszélyeztetik magukat és a többi közlekedőt.
Az önkormányzati döntést követően árajánlatot kértek a kivitelezőktől. Hárman jelezték, hogy vállalnák a munkát, viszont nem mindegyikük tudná megkezdeni már az idei esztendőben. Major Jenő szerint a beérkezett kalkulációk, tervek alapján már ki tudják választani a beruházást végző céget.
A polgármester ezt követően átadta a szót a pénzügyi bizottság elnökének. Tömböly Ildikó annyit fűzött a témához, hogy nagyon örülnek a fejlesztésnek. Mivel a Strabag építőipari vállalat nagyságrendekkel, tízmillióval is olcsóbb ajánlattal állt elő, őket választották a kivitelezésre.
Zsirai Dénes alpolgármester egyetértett a pénzügyi bizottság döntésével és arra kérte a hivatal munkatársait, hogy a vállalt határidőn belül kössék meg a szerződést a céggel, azzal a feltétellel, hogy a beruházás 2023. április 30-ig készüljön el.
Bertha Zoltán képviselő szerint sem érdemes elsietni a munkát, vagyis kár lenne megkezdeni 2022 végén. Major Jenő szintén így gondolja – figyelembe véve a Strabag kapacitásait és idénre vonatkozó vállalásait –, a cégnek is jobb lenne a jövő év eleji munkakezdés. – Jó munkához idő kell és egyébként sem híve a nagy kapkodásnak. A minőségi munka mindennél fontosabb – fűzte hozzá a polgármester.
Tömböly Ildikó megemlítette, hogy némi plusz költség fejében a tornacsarnok melletti kb. 100 méter hosszú járdaszakaszt is rendbe tehetné a kerékpárutat építő cég. Major Jenő polgármester és Rauchné Király Zsuzsanna jegyző szerint viszont a bruttó egymillió forintot meghaladó beruházás további előkészítést igényel, ezért a következő testületi ülésen hoznak róla határozatot. Javaslatként felmerült, hogy a járda melletti árkot is érdemes lenne felülvizsgálni.

Beküldés dátuma: 2022. 10. 05.

Kapcsolódó hírek

További hírek