Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Önálló tárlata nyílt a "művészpalántának"

A győri képzőművészeti középiskola tanulóját már alsós korában beíratták szülei a csornai Kerényibe. A festészet tagozatra járó diáknak Szilágyiné Jéger Teréz adta meg a segítséget az induláshoz, a tanórákon pedig Némethné Andorka Klára foglalkozott a tehetséges nebulóval. Nikolettet a színek varázsa és a technikák váltakozása ragadta meg a festészetben, de a grafikától sem idegenkedik. A művészjelölt kedvencei közé tartozik Gustave Courbet francia realista és Frans Hals flamand barokk mester, de szívesen tanulmányozza az impresszionistákat is. A fiatal alkotó szerint az illető személyiségét a legnehezebb visszaadni a portréábrázolásokon. Munkáit egyébként vászonra örökíti meg és olajfestéket használ.

A képzőművészeti technikák közötti különbség nem feltétlenül jelenti azt, hogy egyik vagy másik eljárás nehéz.
Jól gondolta Nikolett, amikor azt fejtegette, hogy a technikák között ezen a szinten már nem a könnyebbség alapján kell különbséget tenni, hiszen mindenkinek más és más áll jobban kézre. Az eltéréseket nem annyira az alkalmazás nehézségi foka szerint, hanem az alapján érdemes osztályozni, hogy kinek mihez van inkább érzéke, és melyiknek tudja jobban érvényre juttatni az előnyeit, valamint milyen módon képes érzéseit kifejezni.
Funtek Nikolett a témát tekintve is szereti a változatosságot. Egyik alkalommal iskolájától azt a feladatot kapta, hogy  városképeket jelenítsen meg. A tanuló alkotásaival megidézte Párizst és Franciaország különböző tájait, “ellátogatott” Skóciába, de a budapesti Feneketlen-tó is szerepel a vásznain.
Az alkotó elhozta egyik legkedvesebb képét a csornai kiállításra, mely szerinte már nem másolat, sokkal inkább átirat. Nikolett átértelmezte a tájképeiről ismert Camille Corot realista festő egyik művét. A festőkéssel előállított képre vastagabb rétegben került fel a hordozóanyag, ezért első ránézésre elnagyoltabbnak tűnik, de épp ez benne az izgalmas. A lényeg a végső összhatás. A “művészpalánta”szereti, ha kihívások érik, de egyébként is keresi a mindig újabb lehetőséget. Legújabban portré létrehozására készül, s hogy ne legyen túl könnyű a dolga, azt is festőkéssel.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 04.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.