Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Népdaltól a modern zenéig

A főként gimnazistákból álló  amerikai kórus egy Washington melletti településen működik. Cherie Jeng, a csoport alapítója lenyűgözve tapasztalta a magyarok zeneszeretetét. - Lehet, hogy első látásra nem tűnünk  amerikaiaknak - jegyezte meg önkritikusan a távol-keleti vonásokat hordozó hölgy önmagára és énekes társaira -, ezért külön örülünk a szíves invitálásnak. A kórus vezetője  férjével és mindössze négy bőrönddel, valamint a zene szeretetével a szívében érkezett 1982-ben Tajvanból Amerikába. Az énekkart 1996-ban 20 fővel hozták létre, ma pedig már 140-en énekelnek benne. Fellépéseikről nagyon jó visszajelzéseket kapnak, ami ösztönzi őket a folytatásra.
Brandné Szabó Ildikó, a kapuvári csoport karnagya nagy megtiszteltetésnek tekinti, hogy énekelhettek a kiváló akusztikai adottságokkal rendelkező bécsi Musikverein koncerttermében. Néhány zenét kedvelő barát alapította 2005 őszén a Kapuváron és környékén élő fiatalokból álló énekegyüttest, de azóta kinőtték ezt a kategóriát, ezért kamarakórus minőségben szerepelnek. Először fordult elő, hogy a bécsi kórusok és zenekarok fesztiváljáról az együttesek más külföldi helyszínre is ellátogattak kiegészítő koncertet adni, mint Magyarországra. - Az Ars Camerata együttes törekszik arra, hogy mindenféle téren helyt tudjon állni, legyen az  szentmisén belüli szolgálat vagy akár világi fesztiválokon, falunapokon, gazdanapokon való fellépés - mondta a karnagy.
Előkelő helyre kerül Kapuvár kulturális krónikájában a Glorystar  vendégszereplése, hiszen Németh Csóka Gábor alpolgármester emlékezete ha nem csal, akkor a volt amerikai nagykövet asszony személyében eddig egyetlen tengerentúli állampolgár látogatott a városba a második világháború óta. Ismét megtartották a hagyományos nemzetközi kórustalálkozót Ausztriában, ahol 17 országból mintegy 28 együttes képviseltette magát. Hogy került a rábaközi kisváros kórusa erre a színvonalas Summa Cum Laude fesztiválra? Az alpolgármester közölte: Kapuvár eredményes kapcsolattartása révén. Egyébként az Ars Camerata bemutatkozó előadása olyan jól sikerült, hogy legközelebb nemcsak versenyen kívül, hanem hivatalos meghívással érkezhetnek az osztrák fővárosba. Ez a mostani eredmény is bizonyítja, hogy érdemes odafigyelni a település amatőr művészeti csoportjainak munkájára. - Nagyon büszkék voltunk arra, hogy a Szent Anna-templom szinte megtelt, és nagy közönség előtt léphetett fel ez a két kórus. Az érdeklődés azt jelenti, hogy igény van ilyen műsorokra - fogalmazott Németh Csóka Gábor. Az eltérő nemzetek közös koncertje számára azt az üzenetet hordozza, hogy a zene nyelvén közelebb kerülnek egymáshoz az emberek. Az őszi helyhatósági választásokra előretekintve megjegyezte: a mostani városvezetés megalapozta azt a széles nemzetközi kapcsolatrendszert, melyből az őket követő testület bőven profitálhat.

 

Beküldés dátuma: 2010. 07. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.