Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nemzeti Összetartozás Napja Kapuváron

Az Országgyűlés 2010. május 31-én a Nemzeti Összetartozás Napjának jelölte ki hazánkban a békediktátum aláírásának évfordulóját. Trianon Himnuszát számtalan neves előadó elénekelte már országszerte, de a kapuvári haranglábnál összegyűltek tolmácsolásában sem voltak kevésbé fájdalmasak a szétszakítottság kínját kifejező, valamint az együvé tartozást óhajtó gondolatok.  Dalt bármikor be lehet tiltani, de az érzelmeket sosem lehet megállítani...

– Trianon valóban történelem, csakhogy a történelem is mi vagyunk, és ostoba az, aki nem tanul legalább a saját kárán. De amikor a határon túl összegyűlik csak tíz magyar gyermek az óvodában, tíz férfi a kocsmában vagy a faluházban, tíz hívő lélek az imaházban, addig élő valóság is – idézett részleteket Budai Imre Száraz Miklós György írásáról. A beígért földi paradicsom helyett anarchia és véres diktatúra következett, hazánk elvesztette területének kétharmadát, lakosságának egyharmadát – folytatta beszédét az alpolgármester, aki azt ajánlotta a jelenlévőknek, hogy e napon mégse a szomorú dolgokra emlékezzenek, hanem azokra, akik megőrizték a nemzeti összetartozást, az anyanyelvünket,  történelmünket és dalainkat. Trianon igazi hősei a szegénység tudatos vállalása mellett, a rendőri zaklatások ellenére is hittek az összmagyarság fennmaradásában. Kik ők? Egyszerű parasztemberek, tanítók, papok és kántorok, művészek és újságírók, néprajzkutatók és hátizsákos turisták, tehát egy-egy képviselője a magyar társadalom valamennyi rétegének. Budai Imre az előbbit kiegészítve megjegyezte: nemcsak továbbadták örökségünket, hanem azt ki is egészítették a saját véleményükkel. Szellemi és anyagi javaink megmentése fűződik a nevükhöz, igazodva a mindenkori körülményekhez.

A közös hit képes csak a közös jó érdekében megmozdítani bennünket – hangzott az együttes célt előrevetítő mondat.
Trianon rémségét csak úgy tudjuk legyőzni, ha hisszük, hogy összetartozunk – fogalmazott a szónok. „Ne feledjük, a történelemnek nincs vége, a magyar nemzet történetének sincs vége, így a mi összetartozásunknak sincs vége. Most rajtunk a sor, ezt a fejezetet nekünk kell megírnunk!” – utalt Budai Imre a magyar állam csekélyebb szerepére, mert szerinte ennél sokkal hatalmasabb a magyar nemzet, melynek mindig vannak olyan tagjai, akik képesek a hazáért élni és küzdeni. A család, a falu és a város közössége képes arra, hogy a sok hódítás és levert szabadságharc ellenére újrakezdje és írja a magyar történelmet.

Magyarország megújulása elsősorban nem a kormány, hanem az emberek kezében van, ezért mindannyiunk erőfeszítésére szükség van.
Kapuvár alpolgármestere napjaink problémáira reflektálva kijelentette: az egyszerű állampolgár a maga helyét megtalálva tud részt venni a mostani küzdelemben, melynek sikeréhez nemcsak környezetünknek, de nekünk is változni kell. Böjte Csaba Erdélyben élő ferences rendi szerzetes gondolatai a segítségünkre lehetnek: Amíg csak az anyagi világban keressük a boldogulást, nem fognak megszűnni a konfrontációk a Földön, de ha tudatosan olyan dolgok felé irányítjuk figyelmünket, amelyek a szeretet és jócselekedet értékét helyezik az előtérbe, akkor a miénk lehet a boldogság kiapadhatatlan forrása.
– Építsük újjá közösségeinket, a nemzetet, dolgozzunk együtt Magyarország  megújulásáért, mindannyian, a magunk helyén – mondta Budai Imre. Az ünnepség végén Radó Tamás, a kapuvári Szent Anna-templom plébánosa közös imádságra hívta a helyieket, akik a Szózat, majd a Székely Himnusz eléneklése után letették az emlékezés gyertyáit a harangláb elé. Beküldés dátuma: 2012. 06. 13.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.