Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Németh Ferenc borbíró nedűkóstoló tanácsai

A borokról beszélve nemcsak magával az itallal, hanem az azt magában foglaló palackkal is érdemes foglalkozni - mondta Németh Ferenc farádi szőlősgazda, aki egy Teleki pincészetből származó, 2008-as évjáratú Villányi Hárslevelűn mutatta be a palack szabályos felnyitását. Miután a felső kupakról eltávolítottuk a védőfóliát, jöhet a dugóhúzó. Utóbbi eszközből rengeteg féle kerül forgalomba, ezért munkánk megkönnyítéséhez a kétlépcsős változatot ajánlotta, ugyanis ily módon lehet a legegyenesebben eltávolítani a bor útját álló akadályt. Ha elég ügyesek vagyunk, még a finom pukkanás sem hallatszik. - Jó dolog, ha az üveg peremét megtöröljük a dugóval, majd szemrevételezzük a parafa borral érintkező felületét - kommentálta az eseményeket Németh Ferenc. Hozzátette: amennyiben nem érzünk kellemetlen illatot, biztosak lehetünk abban, hogy az ital hibátlan. De hogy a “kupakolás”ne legyen ennyire egyértelmű, szólni kellett a napjainkban alkalmazott változatokról: a csavarosról, a műanyagról vagy a gumigyűrűvel ellátott  üvegről. Melyik fajta a legoptimálisabb? A borbíró szerint erre nehéz egyértelmű választ adni, hiszen mindegyiknek megvan  a maga létjogosultsága, de a minőségi borok palackozói arra törekednek, hogy hagyományos parafával zárják le az üveget. A komolyabb helyeken még a pincészet nevét, a dűlőt és a borfajtát is feltüntetik a dugón. Interjúalanyunk később elárulta: A palackokat azért célszerű fektetve tárolni, hogy érintkezzen az ital a parafával, megakadályozva ezzel a levegő üvegbe történő beáramlását. A korosabb, tíz-tizenöt esztendeje eltett nedűn érdemes dugót cserélni, ügyelve a minőség megtartására. Szerencsére ritkán, de azért előfordul, hogy szennyezett kupak teszi tönkre a nemes szőlőlevet. Magára valamit adó vendéglőben kóstolót kínálnak a megrendelőnek, hogy el tudja dönteni, valóban ilyen ízű és aromájú nedűre gondolt-e. A nagyobb és elegánsabb helyeken a pohárnok vállalja magára ezt a feladatot, s csak ezután ajánlja az innivalót a vendégnek.
Azoktól, akik már kezdik elveszíteni a türelmüket, kis megértést kérek,  mert hamarosan az ízlelés következik. Németh Ferenc két ujjnyi mennyiséget öntött a tulipán formájú pohárba, hogy alaposan szemügyre vehesse. A friss fehér bor  inkább a világosabb szín felé hajlik, az érettebb ital pedig az óaranyhoz közeli árnyalatban pompázik. A versenyen résztvevő, húsz pontos bor esetében maximum két értéket lehet adni a színére.  A tisztaságát legegyszerűbben a fény felé fordítva szokás megállapítani, erre ugyanannyi pontot szokás megítélni, mint az előbbi paraméterre. Az illat már nagyobb súllyal szerepel a bírálatban, ezért erre négy pontot is lehet adni, a fennmaradó értéket pedig a nedű íze határozza meg. Na, most már lehet kóstolni! De aki még mindig élvezkedni akar a látványban, az a következőről is győződjön meg: forgassa meg enyhén a poharat, és ha a nedvesség félkör alakban csurog vissza az oldaláról, akkor tudni fogja, hogy elegendő olajtartalommal bír az itala. A bor karimája pedig arról árulkodik, hogy mekkora az alkoholfoka, de ha pár milliméternél is vastagabb, akkor óvatosabban a kortyolgatással, mert hamarabb meg lesz a hatása.
Amikor bort iszogattak, emlékeztette önöket az ízvilága valamilyen kőzetre vagy déligyümölcsre, de akár virágra és mézre, vajra vagy dióra? No, de ne olyan mohón! A szakember ugyanis azt ajánlja, hogy mielőtt kortyonként lenyelnénk, levegőt is szíva jól forgassuk meg a bort a szájüregben, hogy oxigénnel elvegyítve kiadja valódi ízét. Az utóhatás sem mellékes, de a borbíró még ennél a szakasznál sem a mámorra gondolt, hanem az ízlelőbimbón maradt élvezetekre: ha legalább hat-nyolc másodpercen át érezzük még a zamatát, akkor elégedetten megállapíthatjuk, hogy hosszú lecsengésű, igazi szőlőből készült nedűvel állunk szemben - jelezte Németh Ferenc. (Gondolom, az sem lehet nagy baj, ha valaki történetesen már ül, mert abban a testhelyzetben érzi magát stabilabban.)
A bor még a filozofálgatásra is ráveheti az embert, főleg ha még birtokában van ítélőképességének, ugyanis a szép fogalma ebben az esetben többet jelent a jónál. Platonnál a szép oka a jónak, de mi a helyzet az általunk vizsgált folyékony anyaggal? A farádi szőlősgazda a rejtély megfejtésében is a segítségünkre sietett: a közepes vagy a gyengébb minőségi ital  jól eshet annak, aki szomjas, de a bor igazán csak akkor nevezhető szépnek, ha abban minőségi ízek észlelhetőek. Hogy még kerekebb legyen a történet, Németh Ferenc elmondta: a sav-, az alkohol- és a cukortartalom összhangja teszi gömbölyűvé a frissítőt. A kiegyenesedés viszont azt jelenti, hogy a palackban észrevétlenül kierjed a bor, és elveszti cukortartalmát.
Ha már álltunk, ültünk, felemelkedtünk a székről, de talán még nem dülöngélünk,  akinek kedve tartja, nyugodtan dúdolja el Csokonai vagy Balassi egy-egy bordalát, de egy pályázatra írt kortárs sorok is ide illenek: Poharamban finom ital/ Színe szerint, még fiatal/Megül alján testes teste/Magával ragad az este/Ki emlékszik magyar dalra/Koccintgathat jobbra, balra/Nótázgatunk, pezseg vérünk/S még egy üveg jó bort kérünk.
A végén talán egyet lehet bánni: az újság felülete korlátozott, így csupán ennyi fért bele, akinek pedig kedve szottyant,  ízlelgesse mértékkel a napérlelte gyümölcslevet.
Beküldés dátuma: 2010. 11. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.