Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nem minden családnál okoz gondot az óvodáskorú gyermekek átmeneti otthoni felügyelete

A szülők egy része annyira tart a járványtól, hogy az április 19-i nyitást követően sem vitte óvodába gyermekét. Köztük előfordulnak olyan családok is, akik beoltatnák magukat, de még nem kerültek sorra, ezért addig inkább kivárnak.

2021. április 19-én megszűnt a rendkívüli szünet, újra benépesültek a csornai óvodák. Az első napokban kb. a gyerekek 60-70 százaléka érkezett meg az intézménybe, a többiek nem vették igénybe a jelenléti óvodai nevelést – tájékoztatta a Rábaközi Televíziót Póczik Tamásné. Elmondta, hogy a nyitás előtt teljes fertőtlenítést hajtottak végre az épületekben. Elővigyázatosságból továbbra is érvényben vannak az óvintézkedések: a szülők nem léphetnek be az intézménybe, ezért már az ajtónál elbúcsúznak gyermekeiktől, akiket az óvónők kísérnek be a csoportszobákba. Az óvónők a nap nagy részében maszkban dolgoznak, különösen akkor, ha rövid időre, de találkoznak a kicsik szüleivel. Az óvodásokat úgy szoktatják, hogy naponta többször mossanak kezet, és megtanulják a kézfertőtlenítést is. Külön odafigyelést igényelnek az étkezések, és már a koronavírus-járvány harmadik hullámának elején megváltozott az óvónők munkarendje, hogy még végletlenül se keveredjenek a különböző csoportokba járó gyerekek. Reggel hét órától várják az óvodásokat, hogy a nyolc óra előtti ügyeletben is szét tudják választani a korábban érkezőket és rögtön a saját szobájukba kezdjenek.
Fontos információ az is, hogy az óvónők rendre felvették a védőoltást, a másodikra pedig május 6-a körül fog sor kerülni.
A Csornai Napközi Otthonos Óvoda vezetője elmondta, hogy jelenleg – a család biztonságát szem előtt tartva – a szülők döntenek arról, hogy beengedik-e a közösségbe gyermekeiket. Az érintettek írásban kérelmezték, illetve indokolták meg, hogy miért marad otthon az óvodás.
Az óvónők nagyon várják már a szép tavaszi időt, mert a gyerekek akkor többet tartózkodhatnak a szabad levegőn, ami némileg csökkenti a járványveszélyt. Mivel a kicsik több mint ötven százaléka megérkezik az óvodába, van olyan csoport, ahol tizen egynéhány, sőt máshol húsznál is több gyermek tartózkodik egy helyiségben, ahol nehéz betartatni a távolságtartást. Amennyiben melegszik a levegő hőmérséklete és megnő a napos órák száma, az óvodások egyre gyakrabban játszanak az udvaron.
– Várakozó állásponton vagyunk a programok tekintetében – reagál arra a felvetésre, hogy közeledik az anyák napja és a gyermeknap. – Kíváncsian várjuk, hogy alakulnak a járványadatok, mert attól függ, hogy lesz-e lehetőség valamilyen közösségi rendezvényre. Amennyiben továbbra sem lesz más lehetőség, akkor az óvoda fala közt, zárt körben tartjuk meg a programokat. Póczik Tamásné hozzátette: A gyermeknapot mindenképpen megrendezik, hiszen ez az egyik legörömtelibb program a kicsiknek, ezért megoldják valahogy a szervezést. Az intézményben tartott közös anyák napi ünnepségről viszont idén valószínű le kell mondani mindenki egészsége érdekében.

Beküldés dátuma: 2021. 04. 26.

Kapcsolódó hírek

  • Korszerű csoportszobák, új játékok a csornai óvodában

    Eszközbeszerzésre nyert tavaly 3 millió forintot a csornai Százszorszép Alapítvány a Magyar Falu Program Városi Civil Alap pályázatán, idén pedig a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával rendeznek családi napot a Csornai Napközi Otthonos Óvodában.

További hírek