Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem lehet össze-vissza varrogatni, jól meg kell nézni a színeket

Szinte alig akadt olyan ház, ahol ne hímzett, varrt vagy subázott volna valaki a boldog békeidőkben, olyannyira, hogy még a fiúk sem átallták ezt a tevékenységet. A magán- televíziós csatornák és az internet megjelenése előtt sokak kedvelt esti vagy hétvégi időtöltése volt a nagymamájától és édesanyjától ellesett  kézimunkázás, melynek apró fortélyait a bágyogszováti Takács Árpádné szintén otthon tanulta meg. Régen minden háztartást hasonló stílusú kézimunka díszített, a párnák szélét többnyire virág motívummal hímezték ki az asszonyok. Bágyogszováti forgatásunk alkalmával vendéglátónk a Szarvas Pongrác Halásztanya című festményéről mintázott, rámára feszített képet varrta. A vasalás éle arról árulkodott, hogy nem a konyhai bútorok mellől, hanem egyenesen a szekrényből került elő a “Halvány sárga rózsa, ha tudnál beszélni”felirattal készült falvédő, ami már legalább negyven éves. A konyhai tárolók polcait is kidekorálták a hímzett csíkokkal, és Takács Árpádné interjúnk készítésekor épp egy keresztszemes mintázatút mutatott be, majd jelezte, hogy gyakran kalocsai mintát varrtak a szegélyre. A fehér hímzéses terítő az első munkák egyike, melynek kora eléri a fél évszázadot. Beszélgetőpartnerünknek a kézimunkázás területén az iskolában túl sok újdonságot nem kellett tanulnia, hiszen mire beült a padba, már ismerte a varrás legtöbb fázisát. Az otthoniakat nem zavarja a háziasszony elfoglaltsága, hiszen csak akkor áll neki, ha elvégzett minden fontos teendőt.
- Legelső gobelinemet a barátnőmtől kaptam névnapomra - emlékezett lánykorára Molnár Margit, aki ezt a becses darabot is megőrizte az utókornak. A nagyobb ünnepkörökre mindig az aktuális mintázatú lakásdísszel készültek, húsvéti terítőkkel vagy karácsonyi abrosszal lepték meg a háziakat. Margitka szerint  egyszerű az előrajzolt gobelinkészítés, hiszen mindig egy irányba kell haladni a tűvel, de az aprólékos munka gondos odafigyelést igényel, mert érezni kell az odaillő színárnyalatokat. A 40 x 50-es méretű képekhez legalább 40 - 50 ezer öltésre van szükség, mire elkészül. A közeli ismerősök és rokonok körében Huginak becézett bágyogszováti hölgynek nincs kitüntetett darabja, mindegyiket egyformán kedveli. Állatbarát férje a lovakat formázó hímzést részesíti előnyben. A varrás alapjául szolgáló mintát Takács Árpádné maga szereti kiválasztani, de néha összedugják a fejüket a faluban élő ismerőseivel, akik szintén a hobbinak áldoznak.
Margit olyan különleges motívumra vágyik, amelyet jó fél éve látott a tévében; ezen a  jászolban fekvő Kis Jézus szerepelt a családjával. Takács Árpádné szívesen megtanítana bárkit a varrásra, hímzésre, de eleddig nem akadt jelentkező.
Beküldés dátuma: 2011. 04. 06.

Kapcsolódó hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

További hírek

 • Csökkenthető a jégkár mértéke

  Erős vidék címmel az országos jégkármérséklő rendszerről tartott tájékoztatót nemrég a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Győrben.

 • Hűtőház alapkőletétele Csornán

  Hazánk egyik „éléskamrájában”, a Rábaközben működő mezőgazdasági vállalkozások munkájának gyümölcsét szerte az országban élvezik az emberek, ezért a Kormányzat kiemelt feladatának tekinti az élelmiszer ágazattal összefüggő cégek fejlesztését.

 • Tisztelet a falu legidősebb lakóinak

  A nagyszülők a családon belül hatalmas támogatást jelentenek az unokák nevelésében. A mindennapok során nemcsak a betűvetés elsajátításában segédkeznek, hanem példájukon keresztül megmutatják, mit jelent a hit ereje, amely átlendíthet a nehézségeken.

 • Szoboravató a reformáció 500. évfordulóján

  Isten igéje nélkül nincs élet – hangzott a Lutheri reformáció 500. évfordulója alkalmából rendezett hálaadó istentiszteleten.

 • „Megújuló Magyarországért” dolgozik az LMP

  Amikor az LMP arról beszél, hogy új rendszerváltásra lenne szükség, nemcsak arra gondolnak, hogy máshogy kellenne állni a gazdaságpolitikához, az oktatáshoz, az egészségügyhöz, hanem szerintük olyan politikusokra lenne szükség, akik nem tévesztik szem elől, hogy mi az igazi feladatuk a közéletben.