Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem feltétlenül ördögtől való az, ami kötelező

A csornai Széchenyiben a mindennapos testnevelés bevezetése miatt nem kellett a pedagógiai programot és a tantervet sem módosítani, hiszen évek óta minden egyes évfolyamon heti háromszor tartanak testedzést. A tanórán kívüli délutáni elfoglaltságokat pedig rendre úgy szervezik, hogy minél nagyobb választási lehetőséget kínáljon a diákoknak, tehát eddig is bőséggel válogathattak a sportköri foglalkozások és a szakkörök között. A kötelezően megszabott kereten belül minden egyéb tantárgy óraszáma megmaradt,  ezért a többlet testnevelést könnyen beépítették ezeken felül. Azok a szülők kérhetik a gyermekük számára a plusz két óra alóli  felmentést, akiknek csemetéi rendszeresen sportolnak valamelyik  egyesületnél, s ezt hitelt érdemlően tudják bizonyítani. Mivel a Széchenyiben nem tudhatták pontosan, hogy hányan jelzik ilyen irányú igényüket, a nap végére, vagyis a hatodik órára szervezték a plusz foglalkozásokat. Az eddig megszokott három tesi elvárásait a szokásos módon teljesítik a nebulók, a most szeptembertől bevezetett két tanórát pedig inkább játékos formában tartják meg – tájékoztatott Kemenesi Ágoston. Ameddig az időjárás engedi, a szabadba mennek a tanulók, de az igazgató egyébként is jónak tartja a megnövekedett mozgás tornatermi hátterét. Mivel sok diák jár az iskolába, korábban is megosztották az osztályok között a rendelkezésre álló terepet. A két félpályás használat mellett a harmadik csoport a kisebb tornaszobában dolgozhat ezzel egy időben. Az igazgató sok kollégájától hallotta, hogy bizony számtalan helyen a folyosón lesznek kénytelenek a törvényi előírásoknak eleget tenni, de a televíziónknak nyilatkozó gyakorló pedagógus szerint a jó testnevelési óra csak másodsorban az infrastrukturális feltételek függvénye, mert a legfontosabb, hogy a tanár meghozza a gyerekek kedvét a mozgásra. Kemenesi Ágoston szerint a testnevelők szeretnének megfelelni az új kihívásnak, ezért nem hiányzik belőlük a lelkesedés más tantárgy rovására.
De nem lenne teljes az iskolai téma taglalása, ha figyelmen kívül hagynánk a másik fél, vagyis maguk az érintettek véleményét: a diákok örülnek a mozgásnak, hisz a testnevelési órán felszabadulnak a többi tantárgyra jellemző kötöttségektől.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 17.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.