Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem felejtik világháborús hősi halottaikat

Horváth Ferenc szárföldi polgármester örül a lakossági kezdeményezésnek, mert szerinte növeli a település értékét, ha olyan emberek élnek a községben, akik időt és fáradságot nem kímélve képesek anyagi áldozatot is hozni, hogy emléket állítsanak a hősi halottakat követelő történelmi eseményeknek. A település vezetője méltányolja a civilek összetartó erejét, ezért szívesen látna még több tenni akaró csoportot Szárföldön.
A hadi krónikákkal aktívan foglalkozó Bakodi László fejében  régen megérett a gondolat, hiszen jó ideje elkezdte a falu történetének feldolgozását, s mikor az írásos dokumentumok tanulmányozásával elérkezett a II.világháború időszakához, konkrétan megfogalmazódott az emlékhelyre vonatkozó elképzelése. Az áldozatok nagy része nem Magyarországon született, de az események ide sodorták őket. A nyugdíjas tűzoltó a jelképeket saját földterületén helyezte el, ott, ahol tudomása szerint gyakorlatozás közben vesztette életét az egyik német katona. Bakodi László részletesen is mesélt a relikviáról. A Károly-csapatkereszt mintájára alkották meg azt a szabvány formát, mellyel az első világháborúban elesett katonákat jelölték meg. Az emléktáblán feltüntették a harcokban elhunyt katonák létszámát, a nemzeti színű szalaggal átkötött ágak pedig a fiatal áldozatokat szimbolizálják, akiknek porladó testét befogadta a magyar föld. A zászlók egyik oldala a katonák nemzetiségére utal, a másik felén látható pálmaág pedig átvitt értelemben a mindenkori békére emlékeztet. A néhány méterrel távolabbi mementó a jeltelen sírokban pihenő szárföldi honvédeknek rója le a tiszteletet. A főszervező meglepetéssel is készült az ünnepségen résztvevőknek: udvarában állította ki azokat a II. világháborús tárgyakat, melyeket egy kivételével, a falubeliektől gyűjtött össze.

Beküldés dátuma: 2011. 10. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Felajánlásból zöldítik a várost

  A beledi lakosság mélységes felháborodását keltette nemrég az energiaszolgáltató villamos vezetékeinek megóvása érdekében indított fanyesési akció.

További hírek

 • Felajánlásból zöldítik a várost

  A beledi lakosság mélységes felháborodását keltette nemrég az energiaszolgáltató villamos vezetékeinek megóvása érdekében indított fanyesési akció.

 • Mozgalmas élet Vásárosfaluban

  Vásárosfalu önkormányzata lehetőségeihez képest jelentős összeggel támogatja a civileket, de nagy segítséget jelent a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásából befolyt összeg is.

 • A kónyiak óvják egészségüket

  Száznál több érdeklődő kísérte figyelemmel az idén megrendezett kónyi egészségnapot. A szakemberek örülnek annak, hogy az emberek egyre tudatosabban ügyelnek testi és lelki épségük megőrzésére.

 • Őszinte beszédre vágynak a csalódott emberek

  Szél Bernadett ígérete szerint 2018 áprilisában nemcsak kormányváltásra, hanem valódi rendszerváltásra készülhet az ország, amennyiben az LMP megkapja a szükséges számú szavazatokat.

 • A cél világos: továbbra se kelljen befogadni illegális migránsokat Magyarországra

  A több mint 1,7 millió aláírás megkérdőjelezhetetlenné teszi a kormány álláspontját: hazánk nem ért egyet Brüsszel migránsok betelepítésére vonatkozó tervével.