Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem felejtik világháborús hősi halottaikat

Horváth Ferenc szárföldi polgármester örül a lakossági kezdeményezésnek, mert szerinte növeli a település értékét, ha olyan emberek élnek a községben, akik időt és fáradságot nem kímélve képesek anyagi áldozatot is hozni, hogy emléket állítsanak a hősi halottakat követelő történelmi eseményeknek. A település vezetője méltányolja a civilek összetartó erejét, ezért szívesen látna még több tenni akaró csoportot Szárföldön.
A hadi krónikákkal aktívan foglalkozó Bakodi László fejében  régen megérett a gondolat, hiszen jó ideje elkezdte a falu történetének feldolgozását, s mikor az írásos dokumentumok tanulmányozásával elérkezett a II.világháború időszakához, konkrétan megfogalmazódott az emlékhelyre vonatkozó elképzelése. Az áldozatok nagy része nem Magyarországon született, de az események ide sodorták őket. A nyugdíjas tűzoltó a jelképeket saját földterületén helyezte el, ott, ahol tudomása szerint gyakorlatozás közben vesztette életét az egyik német katona. Bakodi László részletesen is mesélt a relikviáról. A Károly-csapatkereszt mintájára alkották meg azt a szabvány formát, mellyel az első világháborúban elesett katonákat jelölték meg. Az emléktáblán feltüntették a harcokban elhunyt katonák létszámát, a nemzeti színű szalaggal átkötött ágak pedig a fiatal áldozatokat szimbolizálják, akiknek porladó testét befogadta a magyar föld. A zászlók egyik oldala a katonák nemzetiségére utal, a másik felén látható pálmaág pedig átvitt értelemben a mindenkori békére emlékeztet. A néhány méterrel távolabbi mementó a jeltelen sírokban pihenő szárföldi honvédeknek rója le a tiszteletet. A főszervező meglepetéssel is készült az ünnepségen résztvevőknek: udvarában állította ki azokat a II. világháborús tárgyakat, melyeket egy kivételével, a falubeliektől gyűjtött össze.

Beküldés dátuma: 2011. 10. 19.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.