Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Nem érdemes halogatni a vízmérő órák cseréjét

Egyre hűvösebbek a hajnalok, ezért aktuálissá válik a vízmérő órák téliesítése. Molnár Rita a társasházakban élőknek külön felhívta a figyelmét az időben elvégzett mérőcserére, mert ellenkező esetben nemcsak ők maguk, hanem az egész lakóközösség rosszul fog járni.

Molnár Rita, a Pannon-Víz Zrt. Kapuvári Üzemmérnökségének vezetője már idén tavaszi interjújában megemlítette, hogy a kb. 150 millió forintos beruházást terveznek Kapuvár, Beled, Cirák és Mihályi térségében. A kapuvári üzemmérnökség területét érintő beruházásaik 95 százalékával végeztek. A hálózatrekonstrukciós munkálatokat mindig az önkormányzatokkal egyeztetve végezik el. Beled jelezte, hogy a Rákóczi utca egy szakaszán útfelújítási munkálatok lesznek, ezért a városvezetés kérte, hogy előtte történjen meg a vízvezeték kiváltása. A Pannon-Víz október közepére végez a Rákóczi utcai gerincvezeték építésével. Folyamatban van, de szeretnék még az idén elvégezni: a Szárföldön megkezdett lejárt hitelesítésű, illetve a rádiós mérők cseréjét. Emiatt arra kérik a lakosságot, hogy ebben a hónapban még ne téliesítsék a mérőket, hogy könnyebben hozzáférjenek a szakemberek. Ha mégis megteszik, akkor a kibontás után újra lefedik a mérőket.

– A téliesítésre többféle lehetőség van: a vízóra tetejét le lehet szigetelni hungarocelles megoldással, van aki magát a mérőt és környékét próbálja mindenféle szigetelőanyaggal körbevenni. Ezt a műveletet mindenkire rábízzuk. Sajnos minden évben előfordul, hogy fagyott mérőt kell cserélnünk, aminek viszont plusz költsége van, ami a fogyasztót terheli – mondta az üzemmérnökség vezető. – A kinti vízvételi lehetőséget biztosító csapokat is vízteleníteni, téliesíteni kell, hogy tavasszal, amikor már felenged a talaj, csőtörés formájában ne okozzon meglepetést a fogyasztóknak – tette hozzá.

Törvényi szabályozás miatt megváltozott a társasházak elszámolási rendje, és a mellékmérők a fogyasztók tulajdonába kerültek. A fogyasztó feladata, hogy a mérő cseréjéről és hitelesítéséről gondoskodjon – hívta fel a lakóközösségek figyelmét a szakember. Némi könnyítést jelent, hogy a korábbiakkal ellentétben nem kell négyévente cserélni a mérőket, hanem elegendő nyolcévente. Az idei esztendőben a 2010-es mérők hitelesítése év végéig lejár. Ennek ellenőrzése és nyilvántartása nem a társaság feladata, hanem a fogyasztóé. A Pannon-Víz Zrt. annyit meg fog tenni, hogy év vége fele, vagy november környékén egy figyelmeztető levelet küld mindenkinek, hogy gondoskodjon a mérő cseréjéről. Molnár Rita arra kéri az embereket, hogy , akiknek 2010-es mérőjük van, jelentkezzenek náluk és rendeljék meg a mérőcserét. Ne várják meg, hogy egy ellenőrzés során derüljön ki a lejárt mérőhasználat, mert a jogszabály szerint fel kell mondani velük a szolgáltatási szerződést. Mindez a társasházakban azt vonja maga után, hogy ha egy személynek megszűnik a szolgáltatási szerződése, onnantól kezdve a társasházi főmérő alapján kell számlázni a vízfogyasztást. A Pannon-Víz nem zárkózik el az időpont egyeztetéstől, ezért akár délután vagy estefele is oda tudnak menni a mérőcserére. – Alkalmazkodunk a lakossági igényekhez, csak be kell jelenteni. Sőt még a hétvégi cseréről is szó lehet – fűzte hozzá.
A volt húsgyár területén lévő, önkormányzati tulajdonba került víztorony felújítási munkálatait már tavaly ősszel elvégezték és megtörtént a városi rendszerhez csatlakozó csővezetékek cseréje. A vagyonkezelési szerződés értelmében 2018 januárja óta innen kapja a település és a környék a vizet. A Kapuvár közepén található vasbeton szerkezetű régi víztorony sorsa még nem lezárt, a városnak kell meghoznia a döntést a felújításról vagy bontásról. Egyelőre körbe kellett keríteni, mert a tavaszi szeles időjárás miatt betontörmelék hullott róla. Annyira megrongálódott, hogy balesetveszélyessé vált – tudtuk meg a Pannon-Víztől. A társaság vállalkozóra bízza az omlásveszélynek kitett részek elbontását.

Beküldés dátuma: 2018. 10. 04.

Kapcsolódó hírek

További hírek

Hirdetés