Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem egyszerű a felelős döntést meghozni

Látva a járások jövőbeni szerepét, Kóny polgármestere szerint nincs túlzott jelentősége annak, hogy a megye melyik egységéhez fognak tartozni, ezért tudomásul veszik azt a döntést, amely Csornához sorolta őket. Ennek megfelelően az eddig működő kónyi körjegyzőség 2013. január 1-jével megszűnik, viszont a környező települések részéről időközben több megkeresést kaptak az esetleges újabb együttműködés létrehozásáról. Aller Imre leszögezte: nyitottak a partnerségre, de ha úgy döntenének, akkor a település önálló önkormányzati hivatalt is fenntarthatna. Kónytól két igazgatási területen dolgozó munkatársat vesz át a járási hivatal a törvényben rögzített technikai eszközökkel együtt.


A másik nagy változás az iskolák állami működtetés alá vonása. Ezenkívül a 3000-nél kevesebb lakost számláló község önkormányzatának november 15-ig kellett meghoznia azt a döntést, hogy a település a jövőben részt kíván-e venni az intézmény ingó és ingatlan vagyonának fenntartásában. (Az interjú elhangzása óta kiderült, hogy a község nem tudja vállalni ezt a feladatot.) Aller Imre ismertette a kormánytisztviselők ajánlását, mely szerint nem jó, ha a települések presztízskérdést csinálnak a dologból, hanem inkább az anyagi szempontok domináljanak. Az eddig ismert tervezet alapján viszont nem lehet pontosan megmondani, hogy mekkora összegről van szó, de úgy sejtik, hogy nagyon sok pénzt érint, és ráadásul a következő esztendő költségvetési számai sem ismertek, ezért még nehezebb felelős döntést hozni – hangsúlyozta a településvezető.
Visszatérve az új közigazgatási rendszerre: a járási hivatalhoz átkerülő államigazgatási ügyek a helyben intézett ügyek csak nagyon csekély részét érintik. Az okmányiroda eddig is Csornán működött, és majdhogy nem mindegy a lakosság szempontjából, hogy ügyintézés milyen szervezetbe tagozódva történik, mert valószínűleg a járási hivatal berkein belül is ugyanolyan színvonalon fogják ezt a feladatot ellátni. Hogy az embereknek minél kevesebbet kelljen ingázni, ügysegéd fog érkezni a településre, de a polgármester attól tart, hogy a kijelölt félfogadási időben az említett személy csak a postás szerepét fogja betölteni. A jövő tehát még homályos és sok a találgatás, ugyanakkor Kóny vezetője garantálja, hogy a lakosság továbbra is színvonalas ügyintézésben részesül a településen.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.