Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem egyszerű a felelős döntést meghozni

Látva a járások jövőbeni szerepét, Kóny polgármestere szerint nincs túlzott jelentősége annak, hogy a megye melyik egységéhez fognak tartozni, ezért tudomásul veszik azt a döntést, amely Csornához sorolta őket. Ennek megfelelően az eddig működő kónyi körjegyzőség 2013. január 1-jével megszűnik, viszont a környező települések részéről időközben több megkeresést kaptak az esetleges újabb együttműködés létrehozásáról. Aller Imre leszögezte: nyitottak a partnerségre, de ha úgy döntenének, akkor a település önálló önkormányzati hivatalt is fenntarthatna. Kónytól két igazgatási területen dolgozó munkatársat vesz át a járási hivatal a törvényben rögzített technikai eszközökkel együtt.


A másik nagy változás az iskolák állami működtetés alá vonása. Ezenkívül a 3000-nél kevesebb lakost számláló község önkormányzatának november 15-ig kellett meghoznia azt a döntést, hogy a település a jövőben részt kíván-e venni az intézmény ingó és ingatlan vagyonának fenntartásában. (Az interjú elhangzása óta kiderült, hogy a község nem tudja vállalni ezt a feladatot.) Aller Imre ismertette a kormánytisztviselők ajánlását, mely szerint nem jó, ha a települések presztízskérdést csinálnak a dologból, hanem inkább az anyagi szempontok domináljanak. Az eddig ismert tervezet alapján viszont nem lehet pontosan megmondani, hogy mekkora összegről van szó, de úgy sejtik, hogy nagyon sok pénzt érint, és ráadásul a következő esztendő költségvetési számai sem ismertek, ezért még nehezebb felelős döntést hozni – hangsúlyozta a településvezető.
Visszatérve az új közigazgatási rendszerre: a járási hivatalhoz átkerülő államigazgatási ügyek a helyben intézett ügyek csak nagyon csekély részét érintik. Az okmányiroda eddig is Csornán működött, és majdhogy nem mindegy a lakosság szempontjából, hogy ügyintézés milyen szervezetbe tagozódva történik, mert valószínűleg a járási hivatal berkein belül is ugyanolyan színvonalon fogják ezt a feladatot ellátni. Hogy az embereknek minél kevesebbet kelljen ingázni, ügysegéd fog érkezni a településre, de a polgármester attól tart, hogy a kijelölt félfogadási időben az említett személy csak a postás szerepét fogja betölteni. A jövő tehát még homályos és sok a találgatás, ugyanakkor Kóny vezetője garantálja, hogy a lakosság továbbra is színvonalas ügyintézésben részesül a településen.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 28.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Kapuvár egykori focistája irányítja a KSE-t

  Kapuvár focicsapata nyolc éven át játszott az NB III-ban. A KSE vezetője szerint hullámzó teljesítménnyel, de mégis mutattak valami állandóságot a város sportéletében.

 • Kívül-belül megszépült az evangélikus templom

  Beledben április 13-ára Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Evangélikus Egyházkerület püspökének prédikációs szolgálatával hálaadó istentiszteletet terveznek a nemrég felújított evangélikus templomban.

 • A Mi Hazánk Mozgalom szimpatizánstalálkozója Csornán

  A Mi Hazánk Mozgalom egyik politikai konglomerátummal sem társul – jelentette ki Toroczkai László csornai látogatása alkalmával.

 • Erős táncos közösség a Pántlika

  A Pántlika Néptáncegyüttestől és az utánpótlásbázist jelentő Timaffy László Alapfokú Művészetoktatási Intézményből lehetőség szerint valamennyi korosztály képviselteti magát évszaktól függetlenül, egész esztendőn át a különböző kulturális rendezvényeken.

 • Céltudatos karatésok a Castrumban

  A fiatal utánpótlás versenyzők eredményeivel 2018-ban a Castrum a legjobb tíz klub között végzett az országos pontversenyben.