Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Nem az önkormányzatok gondja lesz a tanuszodák üzemeltetése

Eltérő időpontokban, de a választókerület mind a három járási központjában megépül a kormányzat által beígért tanuszoda. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő legutóbbi sajtótájékoztatóján elsőként a téti beruházásról beszélt, mert ez fog elkészülni a leghamarabb.

Orbán Viktor 2014 februárjában jelentette be, hogy minden járási központban legalább egy tanuszoda épül. A program második ütemével kapcsolatos kormánydöntésekre 2017-ben került sor, melyben a téti, a csornai és a kapuvári tanuszodai fejlesztés is szerepelt. Az elvi döntést követő esztendőben már a gyakorlati megvalósításról beszélhetünk, vagyis megkezdődött a tervezés, valamint a területek kiválasztása. A térség országgyűlési képviselője 2018 áprilisában a Rábaközi Televízióban jelentette be, hogy Téten elindulnak a munkálatok.

– Miután lezárult a téti tanuszoda kivitelezési közbeszerzése, a kormány döntött a forrás biztosításáról, amelynek értelmében nettó 958 millió forint értékben épülhet meg ez a tanuszoda. A helyszín ismert: a sportpálya területén fog megépülni. A nyertes kivitelező a győri Euro Generál Zrt. A kivitelezési határidő 480 naptári nap, vagyis kevesebb mint másfél éven belül át kell adni az uszodát – mondta Gyopáros Alpár, aki abban bízik, hogy kegyes lesz hozzánk az időjárás, és előbb elkészül.
Az országgyűlési képviselő ezt követően megmutatta a 25 x 15 m-es, hatpályás versenymedencét és a 10 x 6 m-es, 80 cm vízmélységű tanmedencét tartalmazó objektum alaprajzát. Az épület a pincét és a padlást (ahol a gépészeti berendezések találhatóak) leszámítva közel 1100 m2-es alapterületű lesz.

A téti után a kapuvári lesz a következő tanuszoda, hiszen viszonylag előrehaladottabb állapotban van az előkészítése. Gyopáros Alpár már csak azt várja, hogy a kormány biztosítsa hozzá a forrást. Kapuváron a kerékpáros centrum mögött, a Hidászi utcában lesz az uszoda.
A csornai beruházás fél évvel van lemaradva a többitől, hiszen csak most indul a több hónapos közbeszerzési eljárás. Itt a helyszín kiválasztása okozta a problémát. A Vilmos parkban a magas talajvíz miatt módosították a típustervet, és közbejött egy új európai uniós energetikai szabvány is, melynek szintén meg kell felelni.

Mindhárom járási székhelynek – Csornának, Kapuvárnak és Tétnek – jó hír, hogy az állam vállalja az uszodák üzemeltetését, tehát ezt a gondot is leveszi az önkormányzatok válláról.
– Már 2018 áprilisában tisztáztuk, de újra és újra felmerül kérdésként, hogy bár a nevükben tanuszodák – és nyilván elsősorban a tanítási időben, a megfelelő tanrend szerint, a diákok számára lesznek nyitva –, de a tanítási időn kívül mindenki számára elérhető lesz.

Beküldés dátuma: 2020. 11. 03.

Kapcsolódó hírek

További hírek