Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nem az ellenőrzés, hanem a korrekt tájékoztatás a célja a betegjogi képviselőnek

A Nyugat-dunántúli Regionális Betegjogi Iroda koordinátora 2001 óta végzi az egészségügyi törvényben megfogalmazott betegjoggal kapcsolatos feladatokat. Az előadó a száraz paragrafusok helyett inkább gyakorlati példákkal támasztotta alá a szabályokat. Székely Vera elmondta: Az országos statisztikából egyértelműen kitűnik, hogy mely betegjogok sérülnek a leggyakrabban. Az érintettek elsősorban a kellő alaposságú tájékoztatást hiányolják. - Az egyéniesített forma talán annyit jelentene, hogy minden orvoshoz, szolgáltatóhoz, egészségügyi intézményhez forduló beteg kapja meg azt a fajta tájékoztatást, ami őt megilleti - hangsúlyozta a képviselő. Továbbá kiemelte: Nem mindegy, hogy milyen iskolai végzettségű egyénnel beszél, ugyanakkor annak is másképp kell elmagyarázni a  történteket, aki járatos az egészségügyben. A gyógyításra várók tudják, hogy szakemberhiánnyal küzd  az ágazat, így a magas betegszám mellett az orvosok nehezen teljesítik törvényben foglalt kötelezettségeiket; ennek ellenére a másik neuralgikus pont a hosszú várólisták kialakulása. Zaklatott életünkben felpörgött minden, a türelmetlenség és a tolerancia hiánya jelentkezik szinte minden területen, és sajnos nem mindenki érti meg, hogy az agresszióval kevésbé érjük el a céljainkat.

Székely Vera megállapította: Komoly gond van a kommunikációval, ami szerinte oda-vissza igaz, vagyis a doktorok is panaszkodnak a páciensek nem éppen kulturált viselkedésére. A betegek viszont akkor tudják maradéktalanul érvényesíteni önrendelkezési jogukat, ha ismertetik velük a testüket vagy a lelküket megtámadó betegséget és annak következményeit. - A törvény az intézmény elhagyásának jogát is lehetővé teszi - hangzott a tájékoztatóban. Amennyiben a beteg úgy dönt, hogy más szolgáltatót választ, szigorúan dokumentált iratokat kell átadni a számára, mert ezzel az intézmény sok kellemetlenségtől megmenekülhet. A koordinátor meglátása szerint az elején nem nagyon örültek munkájuknak az orvosok, pedig a betegjogi képviselet nem ellensége az egészségügynek. Hihetetlenül jó érzés az, amikor a segítségre szorulók érzik, hogy maximálisan számíthatnak a támogatásunkra - állapította meg a riportalany. Székely Vera úgy fogalmazott, hogy ő és kollégái abszolút pártatlanul végzik munkájukat, amit megtehetnek, hiszen egyik kórháztól sem függ a létük. Miután meghallgatták a sérelmező panaszát, tájékoztatják őt a további lehetőségekről. Minden egyes esetet kivizsgálnak, még akkor is, ha névtelenül érkezik a bejelentés, mert szerintük ebből is le lehet szűrni számtalan hasznos információt. A kisebb településen élők kiszolgáltatottabb helyzetben vannak, ők kevésbé közlékenyek, mert attól tartanak, hogy ha panaszkodnak, megszűnik a jó kapcsolatuk a háziorvosukkal. A begtegjogi képviselő elmondta, hogy az utóbbi három-négy évben azért bátrabbak lettek az emberek, és el merik mondani észrevételeiket. Szerencsére elenyésző az olyan komoly probléma, melyet ne lehetne házon belül rendezni.

Beküldés dátuma: 2010. 06. 16.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.