Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nehéz a berögzött magatartást megváltoztatni

Nagy Béláné negyven éve dolgozik az egészségügyben, ezért a diabetológiai szakápoló eddigi pályafutása során bőven szerzett magának tapasztalatot. A négy esztendeje a háziorvos mellett foglalkoztatott körzeti nővér a lakosság tíz százalékára teszi a cukorbetegek számát, ami Téten 300-400 személyt jelent. Jómaga családtagként érintett a kór kezelésében. Az egyes típusú cukorbaj már fiatal korban kiderül, de náluk az idősebb korban felfedezett, ún. kettes típusú diabéteszes a leggyakoribb, akikre sok esetben jellemző a túlsúly. Utóbbi fajta betegség néha teljesen véletlenül, általános szűrés során derül ki, s az érintettek kezelése a háziorvosi rendelőben folytatódik.
A tizenhét éve alakult téti klub tagjai nemrég vettek részt egy bakonyi gyalogtúrán, mert ha talán kicsit későn is, de odafigyelnek az egészséges életmódra. A háziorvos előadásán szép számmal vesznek részt az érintettek, és sokakat érdekel a diabetológus tanácsadása is, mert számukra létkérdés a helyes étkezés. E fajta kór másik retteget szövődménye a végtagokat, vagyis a lábakat érinti, mert az előrehaladott cukorbetegség megtámadja az érrendszert. Sajnos, a szem, a szív és az idegrendszer állapotát tekintve sem lehetnek egészen nyugodtak.
Talán a legnehezebb a lakosság gondolkodását megváltoztatni, de a diabétesz klubban dolgozó szakemberek a kisebb pozitív fejleményeknek is örülnek. A genetikai tényezőkön kívül a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a fő kiváltó oka a kóros elváltozásoknak. A téti csoport feladatának tekinti az újabb tagok toborzását a nemes cél érdekében, mert minél szélesebb körre szeretnék kiterjeszteni a felvilágosító előadásokat, melyektől az életminőség jelentős változása remélhető.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.