Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nehéz a berögzött magatartást megváltoztatni

Nagy Béláné negyven éve dolgozik az egészségügyben, ezért a diabetológiai szakápoló eddigi pályafutása során bőven szerzett magának tapasztalatot. A négy esztendeje a háziorvos mellett foglalkoztatott körzeti nővér a lakosság tíz százalékára teszi a cukorbetegek számát, ami Téten 300-400 személyt jelent. Jómaga családtagként érintett a kór kezelésében. Az egyes típusú cukorbaj már fiatal korban kiderül, de náluk az idősebb korban felfedezett, ún. kettes típusú diabéteszes a leggyakoribb, akikre sok esetben jellemző a túlsúly. Utóbbi fajta betegség néha teljesen véletlenül, általános szűrés során derül ki, s az érintettek kezelése a háziorvosi rendelőben folytatódik.
A tizenhét éve alakult téti klub tagjai nemrég vettek részt egy bakonyi gyalogtúrán, mert ha talán kicsit későn is, de odafigyelnek az egészséges életmódra. A háziorvos előadásán szép számmal vesznek részt az érintettek, és sokakat érdekel a diabetológus tanácsadása is, mert számukra létkérdés a helyes étkezés. E fajta kór másik retteget szövődménye a végtagokat, vagyis a lábakat érinti, mert az előrehaladott cukorbetegség megtámadja az érrendszert. Sajnos, a szem, a szív és az idegrendszer állapotát tekintve sem lehetnek egészen nyugodtak.
Talán a legnehezebb a lakosság gondolkodását megváltoztatni, de a diabétesz klubban dolgozó szakemberek a kisebb pozitív fejleményeknek is örülnek. A genetikai tényezőkön kívül a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a fő kiváltó oka a kóros elváltozásoknak. A téti csoport feladatának tekinti az újabb tagok toborzását a nemes cél érdekében, mert minél szélesebb körre szeretnék kiterjeszteni a felvilágosító előadásokat, melyektől az életminőség jelentős változása remélhető.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.