Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Nehéz a berögzött magatartást megváltoztatni

Nagy Béláné negyven éve dolgozik az egészségügyben, ezért a diabetológiai szakápoló eddigi pályafutása során bőven szerzett magának tapasztalatot. A négy esztendeje a háziorvos mellett foglalkoztatott körzeti nővér a lakosság tíz százalékára teszi a cukorbetegek számát, ami Téten 300-400 személyt jelent. Jómaga családtagként érintett a kór kezelésében. Az egyes típusú cukorbaj már fiatal korban kiderül, de náluk az idősebb korban felfedezett, ún. kettes típusú diabéteszes a leggyakoribb, akikre sok esetben jellemző a túlsúly. Utóbbi fajta betegség néha teljesen véletlenül, általános szűrés során derül ki, s az érintettek kezelése a háziorvosi rendelőben folytatódik.
A tizenhét éve alakult téti klub tagjai nemrég vettek részt egy bakonyi gyalogtúrán, mert ha talán kicsit későn is, de odafigyelnek az egészséges életmódra. A háziorvos előadásán szép számmal vesznek részt az érintettek, és sokakat érdekel a diabetológus tanácsadása is, mert számukra létkérdés a helyes étkezés. E fajta kór másik retteget szövődménye a végtagokat, vagyis a lábakat érinti, mert az előrehaladott cukorbetegség megtámadja az érrendszert. Sajnos, a szem, a szív és az idegrendszer állapotát tekintve sem lehetnek egészen nyugodtak.
Talán a legnehezebb a lakosság gondolkodását megváltoztatni, de a diabétesz klubban dolgozó szakemberek a kisebb pozitív fejleményeknek is örülnek. A genetikai tényezőkön kívül a mozgásszegény életmód és a helytelen táplálkozás a fő kiváltó oka a kóros elváltozásoknak. A téti csoport feladatának tekinti az újabb tagok toborzását a nemes cél érdekében, mert minél szélesebb körre szeretnék kiterjeszteni a felvilágosító előadásokat, melyektől az életminőség jelentős változása remélhető.
Beküldés dátuma: 2012. 10. 31.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.