Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Művészetkedvelő ügyvéd dr. Pátzay János, a szobrászművész fia

- Öröm számomra, hogy apám emlékét így ápolják a városban - fogalmazott a  nyugalmazott ügyvéd és jogtanácsos. Elárulta, hogy gyermekkorában vonzódott a művészetekhez, de a serdülőkor táján abbahagyta a rajzolást. Édesapja úgy gondokodott a pályaválasztásról, hogy ha tizenkét-tizenhárom éves kora körül elveszti valaki az alkotás iránti érdeklődését, akkor felesleges erőltetni. Ha egy gyermek elismertséget és hírnevet szerzett apját követi, különösen művészi téren, akkor annak még jobban kell törekednie a tökéletességre - vallotta az ifjabb Pátzay. - Olyan nagyon messze nem estem a fától, mert érdekel a képzőművészet, a kiállításokra rendszeresen eljárok - tette hozzá a szobrász fia, aki fontosnak tartja apja művészi hagyatékának gondozását. Ezt a feladatot 2007-ben bekötetkezett haláláig a képzőművész felesége látta el, aki szinte életét áldozta a célnak. - Az ő halála óta ezt nekem kell folytatnom, természetesen számba vannak véve a művek: köztériek, kisplasztikák - jelentette ki dr. Pátzay János. A szobrászmesterség folytatására egyelőre nincs kilátás a családon belül, ugyanis az interjúalany mindkét fia a paragrafusoknak kötelezte el magát, ráadásul még a felesége is ügyvéd.
Dr. Pátzay János ismerkedései alkalmával a következő visszatérő kérdést hallja a leggyakrabban:  Csak nem rokona a művésznek? - Büszkén mondhatom, hogy rokona vagyok, méghozzá elég közeli is.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 08.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.