Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Művészetkedvelő ügyvéd dr. Pátzay János, a szobrászművész fia

- Öröm számomra, hogy apám emlékét így ápolják a városban - fogalmazott a  nyugalmazott ügyvéd és jogtanácsos. Elárulta, hogy gyermekkorában vonzódott a művészetekhez, de a serdülőkor táján abbahagyta a rajzolást. Édesapja úgy gondokodott a pályaválasztásról, hogy ha tizenkét-tizenhárom éves kora körül elveszti valaki az alkotás iránti érdeklődését, akkor felesleges erőltetni. Ha egy gyermek elismertséget és hírnevet szerzett apját követi, különösen művészi téren, akkor annak még jobban kell törekednie a tökéletességre - vallotta az ifjabb Pátzay. - Olyan nagyon messze nem estem a fától, mert érdekel a képzőművészet, a kiállításokra rendszeresen eljárok - tette hozzá a szobrász fia, aki fontosnak tartja apja művészi hagyatékának gondozását. Ezt a feladatot 2007-ben bekötetkezett haláláig a képzőművész felesége látta el, aki szinte életét áldozta a célnak. - Az ő halála óta ezt nekem kell folytatnom, természetesen számba vannak véve a művek: köztériek, kisplasztikák - jelentette ki dr. Pátzay János. A szobrászmesterség folytatására egyelőre nincs kilátás a családon belül, ugyanis az interjúalany mindkét fia a paragrafusoknak kötelezte el magát, ráadásul még a felesége is ügyvéd.
Dr. Pátzay János ismerkedései alkalmával a következő visszatérő kérdést hallja a leggyakrabban:  Csak nem rokona a művésznek? - Büszkén mondhatom, hogy rokona vagyok, méghozzá elég közeli is.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 08.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.