Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Múltbanézés Pavlóczki Béla történelemtanárral

Pavlóczki Béla fellebbentette a fátylat az említett talányról: a pontosan 100 évvel ezelőtt elhunyt Sugár Sándor földi maradványai találhatók itt, aki  Csorna, Kapuvár és a Vas megyei Hegyfalu díszpolgára volt.
A szerteágazó közéleti szerepléséért több alkalommal elismert személyről legelőször Pájer Imre történész jelentetett meg publikációt. A Rábaköz-kutatót sajnos élete derekán (2007 áprilisában) érte a tragédia, ezért már csak idézni tudunk tőle. Pavlóczki Béla történelemtanár mintegy az idősebb „kolléga” nyomdokaira lépve, felhívta a figyelmét az érdeklődőknek a dualizmus-kori jelenségre, mert egyszerűen nem szeretné, ha feledésbe merülne. Nevezett Sugár Sándor meghatározó szerepet töltött be a Rábaközben, viszont ennek ellenére méltatlanul keveset tudnak róla a környékbeliek, ezért a pedagógus felkereste televíziónkat, hogy legyünk  partnere az "időutazásban”, és segítsünk nyilvánosságra hozni  az általa fontosnak tartott ismereteket.

1869 és 1891 között – amikor az Agricola Rt. működött – Sugár Sándor Kapuváron tevékenykedett.

Az 1838. március 8-án Mezőcsákon született közéleti személy gyermekkoráról kevés információ áll a rendelkezésre, de az biztos, hogy középiskolai tanulmányainak befejezése után Kapuváron állt munkába. A szorgalmas ifjú 25 éves korára az Esterházy hercegi uradalom főszámvivője lett. – Berg Gusztáv és Sugár Sándor személyes jó barátok voltak, és kettejük munkásságának köszönhetően Kapuvár megindulhatott a fejlődés útján – mondta a tanár. Az 1870-es években elvállalta az Alsó-rábaközi Rába Bizottság jegyzői feladatait is. Innentől kevesebb évszámmal, de érdemes felsorolni mindazon tevékenységeit, amelyeket Kapuvár érdekében tett: Részt vett a Sopron Megyei Első Takarékpénztár megalapításában, és elnöke is volt az intézetnek. Szerepet vállalt a kapuvári „fiúiskola”, a kisdedóvó és az uszoda létrehozásában.

Sugár Sándor ekkoriban nem volt ismeretlen a csornaiak számára sem, hiszen aktív közéleti személynek számított a településen.
Az Esterházy birtokok tagosítása után Csornán és környékén bérelt földeket, és tartósan  letelepedett a mezővárosban. Az egykori Ráth-kastély lett az otthona, amelyet hercegi bérlői lakként is emlegettek. Mint ahogy azt sejteni lehet, áldásos tevékenységéből Csorna szintén részesült: Neki köszönhető, hogy az itteni szántóföldeken is megjelentek a munkát nagyban megkönnyítő Fowler-féle gőzekék, a kaszinó felújított épületbe költözhetett, az 1890-es években újjászerveződő önkéntes tűzoltók pedig anyagi támogatására számíthattak. Tagja volt a katolikus ifjúsági egyesületnek, valamint a kórházépítést szorgalmazó bizottságnak, és elnöke a gyermekmenhely egyesületnek.
Mivel Sugár Sándor bérleményébe került a Vas megyei gróf Széchenyi Manó miniszter 1100 holdas birtoka, jobbító szándékú újításait Hegyfalun díszpolgári címmel jutalmazták. Pavlóczki Béla mindezek mellett a jeles történelmi személy megyében betöltött áldásos munkásságáról is beszélt: tagja volt a vármegye törvényhatósági és közigazgatási bizottságának, a megyei iskolatanácsnak, a statisztikai és adóbizottságnak. Miután 1910-ben lejárt Sugár Sándor csornai bérleménye, elköltözött Sopronba, de a nyilatkozó szerint a vármegye törvényhatósági bizottságában ezután is képviselte Csorna érdekeit.

Pavlóczki Béla azért tartotta fontosnak a múlt eseményeinek feltárását, és ismertette a televízió nézői előtt Sugár Sándor életét, hogy az utókor ezzel az emlékezéssel hajtson fejet e jeles történelmi személy életútja előtt. Nagyon szép és nemes gesztus volt a Csukásban tanító fiatal történész részéről, hogy Pájer Imre (aki nem mellesleg televíziónk munkatársa volt) nevét szóba hozta, hiszen a sok hasznos információt a Rábaköz-kutató szabadon felhasználható anyagából merítette, amivel eleget tett annak a követelménynek is, hogy minden közreadott gondolat, dokumentált írás forrását illendő megjelölni. A hontar.hu internetes helytörténeti oldalakon sok rábaközi vonatkozású anyag olvasható, amelyek Pavlóczki Béla legfrissebb interpretálásában „új erőre kaphatnak”, és ki tudja, lehet, hogy a múlt eseményeire szentelt figyelemnek köszönhetően újabb adalékokkal bővülnek, de feledésbe biztos nem merülnek.
Beküldés dátuma: 2012. 09. 12.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.