Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Molnár Vilmos 30 éve kötelezte el magát az önkormányzatisággal

Az önkormányzatiság kezdetén olyan fejlesztések valósultak meg Potyondon, melyek nagy dolognak számítottak a kis falu életében. Mindig arra törekedtek, hogy ne csökkenjen száz fő alá a lakosság lélekszáma. Mindezekről Molnár Vilmos polgármester mesélt, aki nyolcadik ciklusát tölti a település élén.

Potyondot a rendszerváltás előtt közös tanács működtette Bogyoszlóval, Jobaházával és Magyarkeresztúrral együtt, ezért sosem jutott elég pénz a fejlesztésekre, viszont a lakosságnak több minden hiányzott. Molnár Vilmost a környezetében élő emberek kérték fel, hogy induljon a polgármesteri pozícióért.
A képviselő-testületekre megalakulásuk után nagyon sok feladat hárult. Első körben be kellett fejezniük a folyamatban lévő vezetékes ivóvízellátás kiépítését, majd ezt követte a vezetékes gáz és telefon, később a kábeltévé és az internetelérés. 1995-re megépült az orvosi rendelő, polgármesteri iroda, valamint a kultúrtermet is magában foglaló faluház. A régi kultúrház helyén könyvtárat, és számítógéptermet alakítottak ki, a temető ravatalozóját és kerítését pedig felújították. Az évek során az utak és a járdák felújítása sem maradt el, de ezek nagyban függtek a mindenkori pályázati lehetőségektől, ráadásul akkoriban hozzá kellett adni az önrészt is, ami a kis költségvetéssel dolgozó önkormányzatokat jelentősen megterhelte.
Az elmúlt időszakban jóval könnyebb lett a pályáztatási rendszer. Molnár Vilmos megköszönte Gyopáros Alpár kormánybiztos munkáját, mellyel hozzájárult a falu gondjainak csökkentéséhez. Elképzeléseik találkoztak a kormány programjával, aminek legjobb példája, hogy két év alatt közel 100 millió forint érkezett a településre a Magyar Falu Program pályázatai révén. 2019-ben 27 millió forintot nyertek az orvosi rendelő felújítására, 3 milliót pedig orvosi eszköz vásárlására fordíthattak.
A pályázati pénzen megvásárolt falubusz nagy segítséget jelent a gyerekek óvodai, iskolai szállításában. A koronavírus előtti időkben ezzel a járművel szervezték meg az idősek orvoshoz, illetve bevásárlóhelyekre történő eljuttatását. Novembertől él a falugondnoki szolgálat, mely nagy segítséget jelent a helyieknek, és egyre többen használják a játszótér melletti sportparkot is – számolt be a fejleményekről a polgármester.
A lakosság helyben tartása érdekében vissza nem térítendő letelepedési támogatást biztosítanak, a házaspárok plusz juttatásban részesülnek kisgyermekük születésekor, de az idősek is számíthatnak az önkormányzat segítségére. Molnár Vilmos elmondta: arra törekednek, hogy itt maradjanak a fiatalok, ami szerinte sikerült, mert többen letelepedtek és az utóbbi időben megnőtt az építkezési kedv Potyondon.

2020-ban játszótéri eszközök beszerzésére nyertek pályázatot és a területet be fogják keríteni a gyerekek biztonsága érdekében. A mellette lévő sportpark többféle mozgási lehetőséget biztosít a felnőtteknek, ezenkívül szabadtéri kemencét szeretnének építeni, ha esetleg főzőcskézést tervezne valaki. A járdafelújítás anyagköltségére megvan a pénz, és remélhetőleg társadalmi munkában el is készül majd.
Az önkormányzati gép- és eszközbeszerzésre nyert pályázati forrásból szárzúzóval, sószóróval és hótolóval ellátott fülkés kistrakort vásárolnak.
A Belügyminisztérium pályázatán nyert pénzből két utat 350 méter hosszan, ezenkívül 100 méter hosszú járdaszakaszt szeretnének felújítani. A Potyond Jövőjéért Egyesület épületfelújításra nyert pályázati forrást.
Tavaly Potyondon is elmaradtak a közösségi programok, pedig éppen esedékes lett volna, hogy a falunapra meghívják az elszármazottakat is. Nem ünnepelhették meg az idősek napját sem, de pénzadománnyal próbáltak meg enyhíteni gondjaikon.

Miért választják meg az emberek újra és újra Molnár Vilmost? Szerinte népszerűségének titka az egyenes, őszinte beszéd, vállalásait pedig megpróbálja teljesíteni. A helyiek nap mint nap érzékelik, hogy mennyit fejlődött a falu. A polgármester ezzel kapcsolatban megemlítette a Potyond Jövőjéért Egyesület és az önkéntes tűzoltók áldozatos munkáját.
Molnár Vilmos köszönettel tartozik feleségének és lányainak, akik mindig mellette álltak, pedig a gyermekek kisebb korukban gyakran hiányolták édesapjukat.
Hogy ismét megméreti-e magát a következő, 2024-es őszi választáskor, erre a kérdésre ma még nem tud egyértelmű igent vagy nemet mondani, de hosszan sorolta, mit kellene még tenni a falu érdekében.
– Szeretném megköszönni, hogy harminc éven át tevékenykedhettem Potyond község lakosságáért, de ez nemcsak az én érdemem, hanem a mindenkori képviselő-testületé, a jegyzőé, a potyondiaké és az elszármazottaké, akik szintén támogatják munkámat.

Beküldés dátuma: 2021. 01. 26.

Kapcsolódó hírek

További hírek