Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Moldvai csángókat bemutató előadás és tárlat nyílt Kapuváron

Dr. Katona György, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektorának, dr. Faragó Sándornak az üdvözletét hozta Sopronból. A felsőoktatási intézmény nemcsak szavakkal, de tettekkel is kifejezi azt a felelősséget, melyet a határon túli magyarság iránt érez, de ugyanez figyelhető meg a Benedek Elek Pedagógiai Kar küldetéstudatában is - hangsúlyozta a köszöntőt mondó dékán. A tanárok nyaranta részt vesznek a csíkszeredai  Bolyai Nyári Akadémián, ahol továbbképzést tartanak az erdélyi kollégáknak. Az előadó nemzeti kultúránk különleges részének nevezte a csángó műveltséget, mely ápolásra és támogatásra szorul.
Szikra Andrea, az egyetem külügyi előadója állította össze a falukutató táborban részt vett oktatók és hallgatók fotóit. Nem véletlen, hogy egyes képeket színesben és fekete-fehérben is kiállítottak. A szakértők az utóbbi technikával készült fotókat tartják igazán hitelesnek, de mivel a tárlat nem a művészi igények kielégítése céljából jött létre, hanem a mai helyzet bemutatására, így a szabad szemmel látható, tarka világot is megmutatja. - Az üzenetben a szín éppen olyan fontos szerepet játszik, mint maga a kép tartalma - jegyezte meg Szikra Andrea. A kiállítás anyagát három  kutatási terület köré csoportosították, ezenkívül a felnőttek és a gyermekek világát, valamint a hétköznapi életet ábrázoló felvételek kerültek fel a falra. Az előadás és a szervesen hozzá tartozó vándorkiállítás  az országban rengeteg helyen megfordult. Beküldés dátuma: 2010. 08. 25.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.