Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Miniszteri ígérete van a csornaiaknak kórházuk megmaradására vonatkozóan

- A kórház bezárását szerencsére sikerült elkerülni, azonban emlékszünk arra, amikor 2007-ben drasztikusan csökkentették az aktív ágyak számát, aztán évről évre kevesebb lett a finanszírozás, s közben az adósságállomány hol emelkedett, hol stagnált - nyilatkozta a képviselő, majd emlékeztetett a Fidesz és a KDNP választási ígéretére, ami az egészségügy állapotának rendbe hozatalához szükséges reformokról, valamint a finanszírozás és az eszközállomány kiigazításáról szólt. Gyopáros Alpár leszögezte: több intézkedés is történt a kormány megalakulása óta. A Parlament tagja biztató jelnek értékeli, hogy a tizedik próbálkozásra kinevezett igazgatója lesz az intézménynek októbertől. Mindez azt is jelenti, hogy a szakmai berkeken belül nem tartják reménytelennek a Margit Kórház helyzetét, amit stabil pályára lehetne állítani a pályázati forrásokból. Természetesen szükség van a támogatásra, de Gyopáros Alpár szerint van néhány olyan megfontolásra érdemes ötlet, amelyet az egészségügyi kormányzat, a fenntartó önkormányzat valamint a kórház dolgozói közötti folyamatos kommunikáció révén is véghez lehet vinni.
Az országgyűlési képviselő az elmúlt hónapokban több alkalommal egyeztetett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának illetékeseivel, illetve dr. Szócska Miklós államtitkárral a csornai gyógyító intézmény jövőjével kapcsolatban. A településéért lobbizó küldött biztató dolgokat hallott a kórház közeljövőjéről: jó eséllyel pályázhatnak a csornaiak azokra a projektekre, melyeket a minisztérium hamarosan meghirdet. - Miután ezek személyes megbeszélések voltak, és ugyebár ismerjük a közmondást, hogy a szó elszáll, az írás megmarad, ezért kértem az államtitkárt, hogy írásbeli kérdést intéznék Réthelyi Miklós miniszter úrhoz a csornai kórház jövőjét illetően - tájékoztatott Gyopáros Alpár. A nemrég kézhez kapott miniszteri válaszban a következő szerepelt: A kormány nem tervezi egyetlen egészségügyi intézmény bezárását sem, sőt, a helyi igényekhez igazított finanszírozási forma kidolgozását tervezi. A Parlament honlapjáról is letölthető csornai kérdésre adott reakcióban olvasható továbbá, hogy ahol szükséges, adósságkonszolidációs intézkedést vezetnek be. A fideszes képviselő szerint jelenleg nem érdeke a kórházaknak a jelentős deficit elkendőzése - mint ahogy azt korábban számtalanszor megtették a várható előnyök kicsikarására -, hiszen az adósságállomány felszámolásában ők is partnerek kell hogy legyenek. A szocialista éra kezdeményezésére kiírt pályázatok megszűntek, és  ezek helyett a valós igényekre támaszkodó projekteket fognak kidolgozni az intézményekkel való egyeztetés után. - Azt gondolom, hogy komoly mozgástere van a csornai önkormányzatnak, és ha a következő ciklusban rendelkezik olyan tervekkel, amelyek az intézmény működését egyenesbe állíthatják, akkor abban partner tud lenni az egészségügyi minisztérium. A Fidesz-KDNP rendelkezik ilyen tervekkel - utalt a kórház szakmai vezetésével is egyeztetett elképzelésekre Gyopáros Alpár, aki a még mindig 200 millió forint feletti adósságot cipelő kórház kitörési pontjának tartja a hamarosan kinevezésre kerülő dr. Winiczai Zoltán által is képviselt elképzeléseket, melyek a hiányterületek felkutatását szorgalmazzák. Kiaknázatlan aranybánya a város gyógyvize, melyhez ha turisztikai célú pályázati forrásokat találnának, fellendíthetnék az egészségipart is.
Nemrég örvendetes hírről szerzett tudomást Gyopáros Alpár: bírósági döntés értelmében az OEP köteles kifizetni a 2005-ös irányított betegellátási rendszer keretében elvégzett munka után járó díjazás összegét a csornai kórháznak is. Az intézmény számláján van a megítélt 130 millió forint körüli összeg, s jelenleg tárgyalásokat folytatnak annak jogszerű felhasználásáról. - Ez úton is nagyon szépen köszönöm a kórház akkori igazgatójának, dr. Krizmanich Máriának a munkáját, hiszen az, hogy ez az összeg megjelenhetett a számlán, az ő akkori munkájának köszönhető - nyilatkozta az országgyűlési képviselő.
Beküldés dátuma: 2010. 09. 15.

Kapcsolódó hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

További hírek

 • Az államtitkár téti látogatása

  – Aki nem szereti a választóit vagy fél az emberektől, ne menjen politikusnak – mondta dr. Kovács Zoltán államtitkár a közvéleményt számtalan témában foglalkoztató,Téten megrendezett eszmecsere előtt.

 • A közéleti szereplők együttműködése nélkül nincs fejlődés

  Optimista becslések szerint még az idén megkezdődhet a Csornától Sopronig tartó gyorsforgalmi út építése.

 • Megújuló városháza és konyha Beledben

  Beled vezetője abban bízik, hogy a nemrég elnyert energetikai célú TOP-os pályázat révén jóval alacsonyabb lesz a városháza és a napközi otthonos konyha villanyszámlája.

 • Rönktolással a barátságért

  Az Óbudai Egyetem székesfehérvári hallgatói idén áprilisban rendezték meg a „Visszatolás 2017" nevű rendezvényt, melynek alkalmából egy faragott obeliszket toltak egészen Sopronig.

 • Magas elismerésben részesült a Hunyadi tanára

  Szilágyiné Polgár Éva a közelmúltban megkapta a Mikola Sándor-díjat. A pedagógusnak az elismerés mellett a legnagyobb örömet a csillogó szemű, lelkesedni tudó tanulók adták az eltelt negyven év alatt.