Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Minibölcsődét avattak Farádon

Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.

Farád polgármestere jövőt megalapozó kezdeményezésnek nevezte a bölcsőde indítását, mert ez az a hely, ahol a legkisebbek nevelkedhetnek. A felnőttek feladata, hogy a rendelkezésre álló tudást és adandó lehetőségeket kihasználva alapozzák meg a gyermekek jövőjét.
Minden résztvevő számára felemelő érzés, hogy ilyen hamar elkészült a bölcsőde – hangsúlyozta Szalai Zoltán. Mesébe illő az egész történet: a tetőfedésre nehezen találtak ácsmestert, mígnem a véletlen a javukra vált, és nyolc nap alatt elkészült a háztető. Sok-sok köszönet illeti az épületen dolgozó valamennyi kivitelezőt.
Az önkormányzat takarékos gazdálkodása nélkül ma nem avathatnák fel az intézményt, amihez nagy szükség volt a 21 millió forint támogatási összegre is. A 43 millió forint összköltségvetésű beruházás magában foglalja a felújításra szoruló épület megvásárlását – tette hozzá a falu vezetője.

A farádi polgármester fejében folyamatosan kavarognak az ötletek, melyek idővel leülepedve megvalósításra törnek. Gyopáros Alpár annak meg különösen örül, hogy az elképzelések teljes egészében illeszkednek a kormány Magyar Falu programjához. A családvédelmi akcióterv egyik fontos része a bölcsődék létesítése: 2021 végéig Magyarországon több mint 20 ezer új bölcsődei férőhely létesül majd. Jó eséllyel ennek megközelítőleg a fele még az idén megvalósul – tette hozzá Gyopáros Alpár, aki elmondta, hogy nagy segítség a falusi Csok, ráadásul 2020-ban a gyermekvállalástól függetlenül a házak korszerűsítése, bővítése esetén 5 millió forint erejéig visszaigényelhető lesz az áfa.
– Ezek mind olyan intézkedések, amelyek növelik a falvak népességmegtartó erejét – hangsúlyozta a kormánybiztos.

– Elsősorban Magyarország kormányának szeretném megköszönni, hogy itt állhatunk, hiszen az elmúlt években soha nem látott területfejlesztési forrásokat biztosított a térségben – mondta Németh Zoltán. Az önkormányzatok tíz-húsz éve álmodnak és várnak azokra a fejlesztésekre, amelyek megvalósultak az utóbbi időkben – teszi hozzá a megyei önkormányzat elnöke, majd megjegyzi: Gyopáros Alpár nagy segítségére van a megyének, hiszen az ő hiteles információi nélkül sokkal nehezebb lenne eldönteni, hogy mire van valós igény a térségben.

Beküldés dátuma: 2019. 06. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek