Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Miniatürizált, de élethű világot szemléltetnek a makettek

A tíz fővel alakult kapuvári csoport sok kupát, s ezzel együtt számos elismerést szerzett az első celldömölki makettversenyen, melyre nagy reményekkel indultak. - Mind az ifjúsági, s mind a felnőtt kategóriában hoztunk el díjakat - tájékoztatott a riportalany. Megtudtuk tőle, hogy Molnár Zoltán gumikerekes harci járművével, valamint Tóth Attila figura alkotásával az első helyen végzett. Második lett az utóbbiként említett fiatalember légcsavaros repülőjével, s a nyilatkozó Kogler Gábor harci jármű dioráma összeállításával. A fiatalabbak közül Práznek Rajmund nevét emelte ki, mert ugyanazt készítette mint ő, csak az ifjúsági kategóriában, de így is harmadik helyezett lett, s kuriózumnak számít a megmérettetés hölgy tagja, aki a televíziónknak nyilatkozó úr felesége: Koglerné Németh Noémi figura jelenetével kategóriáján belül szintén a harmadik helyen végzett. A kapuvári csapat a kiemelt kategória díját is elhozta: Török Tamás a Varsói szerződés tagállamainak légierejét modellezte.
A makettkészítő hangsúlyozta: a versenyen való megjelenés alapos felkészülést és kitartó munkát igényelt, de egyébként a hobbi nagyon érdekes és változatos. Kogler Gábornál - és szerinte legtöbb társánál is - úgy kezdődött a szenvedély, hogy a gyermekkorban kapott műanyag játékokkal próbálkozott, majd felnőtt fejjel továbbfejlesztette tudását. Sok gyakorlás után jutott el arra a szintre, hogy versenyezteti alkotásait. - Fontos a kézügyesség, közülünk nagyon sokan műszaki beállítottságú emberek - jelezte a makettező, aki a hobbi legnagyobb buktatójának nevezte a következőt: a készítő hajlamos arra, hogy elkapkodja munkáját, azért, hogy mielőbb készen lássa alkotását. A tárgyak elbírálásakor fontos szempont - különösen, ha történelmi vonatkozású a modell -, a múltra vonatkozó ismeret, mert a zsűri értékeli a korhű látványt. A maketthez felhasználható elemeket készen is meg lehet vásárolni, de aki nem tud erre áldozni, az a háztartásban előforduló hulladék anyagokat is előveheti, amihez inkább kreativitás kell. A legegyszerűbb, boltban beszerezhető kezdő készlet még olcsónak mondható, de aki profi módon áll a hobbihoz, annak bizony mélyebben kell a pénztárcájába nyúlnia: a kiegészítők, a műgyanták és egyéb rézből készült alkatrészek már többe kerülnek. A kapuvári makettező kezdő kollégáinak azt ajánlja, hogy elégedjenek meg eleinte az egyszerűbb alakzatokkal, s csak némi rutin után álljanak neki az összetettebb kompozícióknak.
Kogler Gábor gyermekkori barátjával addig merészkedett, hogy összehívta az általuk ismert kapuvári makettkészítőket, és közösen megalakították a kapuvári klubot. Egyelőre tízen vannak, s korosztálytól függetlenül, a kisiskolástól a többgyermekes családapákig, valamint az abszolút kezdőktől a tapasztalt, versenyeket megjárt modellezőkig, akik tanácsaikkal segítik az újonnan beindulókat. Nyilvános klubfoglalkozásaikat kéthetente - többnyire szombati napokon 14 óra után - rendezik meg a kapuvári művelődési központ egyik termében. A csapat tagjai ezt az évet az egymásra hangolódásra szánják, és idővel egyre több versenyre neveznének be, hogy a celldömölki szerepléshez hasonló, kiváló eredményekkel öregbíthessék városuk hírnevét.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.