Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Mindig öröm, ha elismerik az ember munkáját

Karsay Jenőné a megye kézműves hagyományainak ápolása, megőrzése és továbbörökítése érdekében végzett fáradhatatlan tevékenységéért Győr-Moson-Sopron Megye Emlékérem kitüntetésben részesült. Nelli néni a több mint ötven éve működő beledi hímzőkör történetét korábban elmesélte a tévénézőknek. A Németh Lenke tanárnő vezetésével indított szakkör tagjai a rábaközi hímzéssel kezdték tevékenységüket. Akkora volt az érdeklődés, hogy hamarosan harmincan csatlakoztak a csapathoz. Volt, akinek nagyon ráállt a keze, míg mások kevésbé ügyeskedtek, de mindenki megpróbálkozott valamivel – mesélte Karsay Jenőné, majd kameránk és a tévénézők kedvéért megkereste a régi idők boldog pillanatait megőrző fényképeket. Nelli néni 1980-ban vette át a hímzőkör irányítását, és huszonöt éven keresztül állt a csoport élén. Rengeteg fotó őrzi a beledi ifjúsági házban megrendezett kiállítások anyagát, ezenkívül az országos bemutatókon is rendszeresen  részt vettek. – Majdnem mindig kaptunk valamilyen díjat, egyénit vagy csoportosat – emlékezett az egykori szakkörvezető.

A belediek számára is meglepetést okozott, amikor hosszas kutatás után kiderült: már az 1900-as évek elején volt kézimunkaszakkör a településen. A profi módon varró Farkas testvérek tanították a mesterséget a többieknek, tőlük pedig Széles Lilus néni vette át a hímzéseket. Főleg a zsidó családok lánygyermekeinek, valamint a gróf Czirákiaknak készítettek stafírungot. Lenke néni hiteles forrásból szerzett tudomást az eseményekről, mert 1912-ben született édesanyja mindegyiküket jól ismerte.

Karsay Jenőné a vagdalásos technikával készült terítőket kedvelte a legjobban, melyeknek nagyon sokféle válfaja létezik az országban. A budapesti Kálvin téri református templom három méter hosszú szószéktakaróját a beledi asszony áttört, rábaközi mintája díszíti.

Nelli nénit mély bánata hatalmába kerítette, ezért nem tudott örülni megyei kitüntetésének (előtte két nappal temette el férjét). „Minden mindegy volt” állapotba került, és fájdalma nem múlt el maradéktalanul, de talán kicsit csillapodott. A  díj ma már valamennyivel többet jelent számára. Élete során nagyon sok dicséretet kapott, de az elismerés mindig öröm az embernek – jegyezte meg a hímzőasszony.
Beküldés dátuma: 2013. 06. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.