Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Mindenki előtt nyitva Bábi néni kincsesháza

Kokas Éva, a győri Gyermekek Házának igazgatója több mint húsz esztendeje szervezi a fesztiválokat és kézműves táborokat. Hogy került a közművelődésben dolgozó szakember a dél-rábaközi településre? A rábakecöli Pajtaműhely Hagyományőrző Közművelődési Alapítvány létrehozójának, Vass Lászlónak jutott az eszébe, hogy szülőfalujában is jó lenne meghonosítani azt a sok-sok tevékenységet, vagy annak legalább bizonyos részét, amelyet a megyeszékhelyen működő intézménybe járó gyerekek megismerhetnek. Gondolta ezt azért, hogy a Soprontól és Győrtől közel azonos távolságra lévő kis községben se legyenek elzárva a fiatalok a jobbnál jobb lehetőségektől. Az Apáczai Csere János kar munkatársa mindig nagy érdeklődést mutatott a népművészetek és - hagyományok iránt, ezért szeretett nagymamája után Bábi néni kincsesháza névre keresztelt házában hat-hét éve elindította a kiváló kezdeményezést. A pajtával kiegészült épületben éven át készülnek legfontosabb ünnepeinkre, amikor vidám gyermeksereg sürög-forog a játszóházban. Hogy a felnőttek se maradjanak ki a jóból, számukra a nagyobb kitartást és fizikai erőt igénylő kosárfonást tanítják meg. Az alkotótevékenységre fogékony jelentkezők részt vehetnek az üvegfestő, a tűzzománc, a   nemezkészítő és a kékfestő szakkörökön. A keramikusok bemutatóit szintén mindig nagy érdeklődés övezi, de a maradék fonalak megmunkálása is felkelti az emberek figyelmét. Az évente visszatérő „Keczöl” napok keretében kulturális programokkal bővült idén is a tábor: Rosta Géza megnezésített verseit hozta el, a kónyi Pipitér néptánccsoport pedig csángó táncokat elevenített fel, Füzi Rozi dramatikus játékaival foglalta le a gyerekeket, este viszont a felnőtteknek mesélt.
Beküldés dátuma: 2012. 08. 22.

Kapcsolódó hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

További hírek

 • Tárgyi emlékek, festmények a Beledi Pünkösdi Fesztivál idején

  Eleink tisztelték a természetet, ismerték annak rendjét, megfigyeléseikkel megjósolták a várható időt, vagy milyen lesz az adott év termése – ezekkel a szavakkal ajánlotta az érdeklődők figyelmébe Árvai Eszter a pünkösdi fesztivál alkalmából összeállított helytörténeti kiállítást.

 • Megyei Széchenyi iskolák találkozója Csornán

  1995-ben Kajos László egykori iskolaigazgató, valamint Gecsei Edit nyugalmazott magyartanár kezdeményezésére tartották meg először a Széchenyi nevét felvett intézmények megyei találkozóját, melyet a közösségteremtés, a hagyományápolás, és a kulturális programok megrendezése céljából hozták létre.

 • Széchenyi iskolák évről évre visszatérő rendezvénye

  A Kapuvár Térségi Általános Iskola diákjai és pedagógusai is részt vettek a nagy múltra visszatekintő megyei Széchenyi iskolák találkozóján, melyre 2022-ben Csornán került sor.

 • Több év kihagyás után ismét megrendezték a Beledi Pünkösdi Fesztivált

  A beledi pünkösdi fesztivál intézménnyé nőtte ki magát, ezért az önkormányzatnak nemcsak feladata, hanem kötelezettsége is vigyázni rá, ezért a jövőben is meg fogják rendezni – fogalmazott Major Jenő.

 • Emlékezetes, élményekkel teli gyermeknap Kapuváron

  Színvonalas, látványos, sokféle játékelemet felvonultató gyermeknapot tartottak Kapuváron. A megszokott, közkedvelt programok mellett a szervezők minden évben szolgálnak valami újdonsággal a kicsiknek és a nagyoknak.