Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Minden évszakban más arcát mutatja a természet

A nagyobbacskák elültették, s ezután a kisebbek körtáncot jártak a frissen földbe helyezett facsemete körül. A rendezők a környezetvédelemre, az erdők megőrzésére, valamint az állatok és a madarak védelmére kívánták felhívni a tanulók figyelmét. A gyerekek ne csak halljanak, de részt is vegyenek a természet megőrzésében. Schiffer Gyula tanár elmondta, hogy intézményük a soproni faipari egyetem felhívására  vett részt a programon. - Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a gyerekek megismerjék a természetet, annak szeretetét, hiszen ez a jövőnk záloga - fogalmazott a projektfelelős. - A szakmai munkaközösségek az idei tanévtől beépítik a témát a tanmenetbe, és örömmel mondhatom, hogy ez mind az alsó, és mind a felső tagozatot érinteni fogja - hallottuk a tájékoztatóban.
Sok minden várt a tanulókra a projektnapon: különböző versenyfeladatok, szelektív hulladékgyűjtés, méz- és gyógyteakóstolás, valamint tárgyak készítése a természetben található alapanyagok felhasználásával.
Pénzváltó Fanni a csendes és nyugalmas szavakkal dicsérte a természetet, ahol az állatok is jól érzik magukat. Kovács Dániel még líraibban fejezte ki magát: szeretem a patak folyását, a nyugalmat és a szép tájat, és nem szórja el a hulladékot az erdőben. Vercseg Katalin még mások után is kész összeszedni a szemetet. Szerinte a város nagyon zűrös, ezért szívesebben gondolkodik a szabadban, ahol viszont nem zavarja semmi. A diáklány kedveli a szüleivel a gyalogtúrákat, a soproni Várhely- és Károly-kilátónál már többször is jártak. Galavits Gergely Mátyás nagyon szeret az erdőben sétálni és a madarak csicsergését hallgatni. Gergely távolabbi úticélokat is bejárt a családjával. Kiss Ákosnak a rendet és tisztaságot jelenti a természet védelme. A fiú a növényekre, a fákra is érző lényként tekint, ezért ha lehet, nem tördeli le az ágakat.
Kása Róbertet a göbösmajori erdei iskolából ismerjük már. A programszervező örömmel csatlakozott a katolikus iskola rendezvényéhez, hiszen az erdészek figyelnek arra, hogy a gyerekek megismerjék a fával beültetett környezet mindennapjainkra gyakorol hatását. Nem árt, ha azzal is tisztában vannak a nebulók, hogy az erdőben található vadállomány mennyire hasznos az emberek számára. Olyan információkat szeretnének átadni az iskolásoknak, amelyekről nem biztos hogy szó esik a tanórákon. A szakember a Kapuvártól északra elterülő Hanság és Fertő vidékének egyedülálló növényi társulásait ajánlja a természet iránt érdeklődők figyelmébe. Kiemelte: országszerte is ritkaságnak számít a csíkos égerből álló, léggyökeres mocsári erdőség. Csermajor, Vitnyéd és Csapod környékén a látványában és művelésében is teljesen más, a kimondottan sekély talajt igénylő cseres tölgyesek találhatóak. Kása Róbert a fázósabb turistákat arra biztatja, hogy öltözzenek fel jó melegen, és ne szalasszák el a lehetőséget, ismerjék meg bátran az erdő nyújtotta örömöket.
Beküldés dátuma: 2010. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.