Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Milyen volt az előző, és mit hoz az idei esztendő a mentőknek?

Dr. Lórántfy Mária orvosigazgató  szerint vegyes képet mutat a mentők helyzete a környéken. Térségünkben két városban, Csornán és Kapuváron működik mentőállomás. Előbbi településen rendkívül lelakott épületben dolgoznak a kollégái, ezért itt komolyabb felújításra lenne szükség, ezzel szemben Kapuváron  szép környezet szolgálja a betegek gyógyulását. A mentőszolgálat munkatársa megígérte, hogy TIOP-pályázatból rövidesen rendbe hozzák a csornai állomás egy részét. A hagyományos bejáratot elektromos kapukra cserélik, amivel csökkenteni lehet az időveszteséget. Ugyancsak uniós forrásból alternatív fűtési és melegvíz-szolgáltatási rendszer kiépítését tervezik, következő lépésben pedig a nyílászárók kerülnek sorra. A projektbe országosan 60 mentőállomást vonnak be, és megkezdték az épületek felmérését,  ezért talán az ősz folyamán elindulhat a felújítás Csornán is.
A megyei igazgató a gépkocsiparkot az országos átlaghoz hasonlónak találta, vagyis nagyon sok a tíz évnél korosabb jármű. A főorvos asszony megnyugtatásnak szánta a következőket:  az Országos Mentőszolgálat még ebben az évben 40 db kompletten felszerelt új esetkocsit vásárol, valamint az esztendő második felében, illetve a 2012 elején további 100 feletti gépkocsit állítanak munkába, de hogy ebből hány érkezik ide, vagy jut-e egyáltalán a Rábaközbe, arról még csak utalás sem hangzott el az interjúban. Ami biztos, hogy a csornai állomáson komolyabban felszerelt 24 órás esetkocsi, ezenkívül mentőgépkocsi működik. Előbbihez még jól képzett mentőorvos, illetve mentőtiszt is jár. Kapuváron hiányzik az esetkocsi szolgálat, pedig a fekvőbeteg ellátás megszűnése óta még nagyobb szükség lenne a  szállítójárműre- jegyezte meg a nyilatkozó. - Mindenképpen azt szeretnénk, ha  rövid időn belül esetkocsit tudnánk indítani Kapuváron - jelentette ki a főorvos. Egyébként az összes sürgős hívás a győri irányítóközpontba fut be, és az itt dolgozó szakemberek döntik el, hogy hova, milyen szintű mentőautót küldjenek. Az új típusú, 3,5 tonnát meghaladó össztömegű mentőkhöz “C”kategóriás jogosítvány kell, amely a gépkocsivezetők 80 százalékának már megvan, aki viszont nem szerezte meg, az  a munkahelymegtartó képzési támogatásra számíthat, tehát nem kell saját zsebből kifizetni a kb. 200 ezer forintos  beiskolázási összeget.
A mentő munka szépsége abból adódik, hogy a szakmaiságon túl sosem tervezhető előre, ezért a legtöbbször azonnali döntést kell hozni - szögezte le az orvosigazgató, aki az idénre vonatkozóan megjegyezte: növekszik ugyan a dologi kiadásokra fordítható összeg, de a munkatársak nem számíthatnak béremelésre. A jelenlévők rezzenéstelen arccal fogadták a nem éppen kedvező hírt.
Beküldés dátuma: 2011. 03. 16.

Kapcsolódó hírek

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

További hírek

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.

 • Mihály-napi vásár a katolikus óvodában

  Nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék azt az időszakot, amelyben nagyszüleik, dédszüleik éltek és legyenek tisztában azokkal a jeles napokkal, amelyek az előttük élő generációk hétköznapjait tették különlegesebbé.

 • Tetemes mennyiségű tartós élelmiszer érkezik a térségbe

  Beleden és az intézmény ellátási területein szívesen fogadják a tartós élelmiszeradományt.

 • Kapuváron gondos gazda módjára bánnak a távhővel

  A Kapuvári Hőszolgáltató Kft. szeptember 15-ig végzi el az aktuális karbantartási feladatokat.