Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Milyen szakmát válasszak?

Nemrég nyílt napot tartottak a két telephellyel működő, tizenhat pedagógust és két szakoktatót foglalkoztató Kossuth Lajos Szakiskolában. Az esztergályos és a lakatos tanulók egy helyi cégnél, valamint az iskola alagsorában lévő tanműhelyben gyakorolják a szakmát, a szakácsok és a cukrászok pedig az intézmény másik épületében kamatoztatják gyakorlati ismereteiket. Az utóbbi jól ellátott alapgépekkel, továbbá három fázisú mosogatóval; de a másik szakmacsoportban tanulóknak sem kell nélkülözniük a berendezéseket, mint a hegesztőt és az állványos fúrógépeket.
Göncz Tibor igazgató elmondta azt a négy szakmacsoportot, amelyen belül a diákok több foglalkozás közül választhatnak: kereskedelem, gépészet, vendéglátás és építészet. A 31-gyel és a 33-mal  kezdődő számsorozat azt a szakmai besorolást jelzi, amely szerint az előbbi a 16.életév betöltéshez kötött, míg az utóbbihoz rendelt mesterségek elsajátításának feltétele viszont a tíz osztály elvégzése. Különösen érdekesek a hiányszakmák, mint például a gépi forgácsoló, a hegesztő, a kőműves és a szakács, mert ezen képzésekben résztvevő fiatalok kiemelt állami ösztöndíjban részesülnek. A tízezer forint alapösszeg a tanulmányi eredménytől függően emelkedhet, de akár meg is szűnhet, mert  tíz óra igazolatlan hiányzás esetén haladéktalanul megvonják.
Göncz Tibor az érdeklődőknek elmondta, hogy az iskola nem szervez külön felvételi eljárást, mert a beírt jegyek és eredmények alapján bírálják el a jelentkezőket.
A szakácsnak tanuló Szentes László öt éve jár a Kossuth-iskolába, és  az idén fog végezni. Neki a valódi izgalmak akkor kezdődtek, amikor a harmadik évfolyamon képzőhelyet választott. A szakma elsajátítása mellett jutott idő az iskolai kirándulásokra is, ahol sok kellemes élményt szerzett. Kortársainak bátran meri ajánlani az intézményt, mert az erős gyakorlati képzés segíti a pályakezdők elindulását. A bősárkányi Németh Dórának a nővére is a Kossuthba járt, ezért nem volt számára teljesen ismeretlen a környezet. A cukrásztanuló szerint jó a közösség és szimpatikusak a tanárok. Dóra az előtte szólóhoz hasonlóan sok jó programon vett részt diáktársaival, ezért nem bánta meg, hogy ezt az iskolát választotta.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Dr. Németh Miklós a nagy előd méltó utóda szeretne lenni

  Beled új aljegyzőjének az önkormányzati igazgatás teljesen új területet jelent, de szerencséje van, mert dr.

 • A kapuváriak jövő évi ajándéka - 2021-ben birtokba vehetik az új szabadidőparkot

  A barnamezős beruházás olyan elhagyott üzemi területek felújítását  jelenti, mely  alkalmassá teszi az objektumot a korábbiaktól eltérő, más jellegű újrahasznosításra – tájékoztatta a lakosságot Hámori György, aki szerint  hiánypótló fejlesztés lesz a városban a családok kikapcsolódását szolgáló szabadidőpark létesítése.

 • 2021 januárjától tilos a növényi hulladékégetés

  Jelenleg önkormányzati engedélyhez kötött a kerti hulladékégetés, de 2021. január elsejétől hazánk egész területén tilos lesz ez a tevékenység.

 • A Csornai Múzeum épületének titkai

  A csornaiak hajlamosak azt hinni, hogy pontosan ismerik a premontrei prépostság épületét, ahol az ’50-’70-es években járási központ, valamint házasságkötőterem működött, vagy azokból az időkből, amikor 1989 után visszatértek a szerze-tesek a városba – fogalmazott Aszt Ágnes régész-muzeoló-gus, aki Csorna emblematikus épülete előtt állva kezdte is-mertetőjét a Rábaközi Televízió nézőinek.

 • Még gyakoribb fertőtlenítés a beledi iskolakonyhán

  Televíziós forgatásunkkor frankfurti leves és sajtos metélt készült, mellé almát kínáltak az étkezőknek a beledi iskolakonyhán.