Aktuális televízió, újság, rádió és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hallgasd a Rábaköz Rádiót online a weboldalunkon!

Mihály-napi vásár a katolikus óvodában

Nagyon fontos, hogy a gyerekek megismerjék azt az időszakot, amelyben nagyszüleik, dédszüleik éltek és legyenek tisztában azokkal a jeles napokkal, amelyek az előttük élő generációk hétköznapjait tették különlegesebbé. Az óvoda folyosóját olyan tárgyakkal, képekkel díszítik ki, melyek felidézik az elmúlt korokat.

– Az őszi jeles napok közül kiemelkedik a Mihály-nap, amit minden évben megünneplünk az óvodában – mondta Stiftné Huszár Andrea. Az óvodapedagógus elmesélte, hogy hetekkel korábban kezdődnek az előkészületek, és az óvónők időre elkészítik a piaci portékákat. A felkészüléshez tartozik, hogy a kisgyerekekkel sokat beszélgetnek arról, hogy milyen volt régen a vásárok hangulata, milyen szokások terjedtek el. Felidézik a korabeli női és férfi viseleteket, valamint a szabadban tartott állatok őrzésével foglalkozó emberek öltözetét, hiszen ez egy pásztorünnep is.
– Beszélgettünk arról, hogy mit árusítottak a vásárban és azokról a régi mesterségekről, amelyek jelen voltak Csornán is. Szóba került az is, hogy ilyenkor megváltozik az időjárás, ezért jobban fel kell öltözni, de régen is ebben az időszakban vásárolták meg a falusiak a meleg ruházatukat. Amikor megkapták a pásztorok a fizetséget, a vásárban költötték el – hangzott a televíziós műsorban.
A Mihály-napi vásár alkalmával idén is a nagyobbak nyitották meg a vásárt, majd minden csoport egy-egy kikiáltóval az élen járta körbe a helyiségeket, és az óvónénik által vezetett dalos körjátékkal vette kezdetét a vásár. Miután a gyerekek részt vettek a vásáron, Kocsis József családjának köszönhetően lovas szekérrel indult el a társaság, hogy bejárja a környéket. A régi vásárok hangulatát megidézve kocsikáztak az óvodások, akik az idén sem tértek haza vásárfia nélkül, mert kosárkáikba tették legújabb szerzeményeiket, amikért egy-egy szép mosolygós gyümölccsel fizettek.

Beküldés dátuma: 2020. 10. 06.

Kapcsolódó hírek

További hírek