Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Miért ne lehetnének népszerűek a reáltudományok?

A csornai Hunyadi János Gimnázium és Szakközépiskola minden tőle telhetőt elkövet a nehezebben befogadható, s talán épp ezért kevésbé közkedvelt reáltárgyak népszerűsítéséért. Ennek jegyében időről időre szemléltetéssel kiegészített előadásokat szerveznek az intézményben. Fekete Attila szaktanár idén ősszel már a harmadik rendhagyó fizikaórát tartotta meg, de kolléganői is ezt a vonalat erősítik, hiszen  Kovács Ilona és Szilágyiné Polgár Éva évtizedeken át azon szorgoskodott, hogy gyakorlatközpontú bemutatóival élvezetesebbé tegye az elvontnak tűnő elméleti anyagot a diákok számára.
A gimnázium természettudományos munkaközössége által szervezett előadás legutóbbi témája a Higgs-bozon (az elnevezés Peter Higgs angol fizikustól ered, aki már az 1960-as években számokkal kimutatta a részecske létezését), melynek felfedezése ráadásul napjaink nagy öröme, mert nemrég bukkantak rá, és idén júliusban jelentették be a kutatók a régóta gyanított, s most be is bizonyított részecske létezését. Fekete Attila, hogy érzékeltesse az eredmény jelentőségét, hozzátette: a tudományterületet Einstein relativitáselméletének felállítása óta nem rázta fel ekkora horderejű felfedezés. A Genf melletti részecskegyorsító nemzetközi kutatóállomásának 1986-ban megkezdett munkájában magyar tudósok is részt vettek.
– A gyerekek nagyon szeretik a kísérleti bemutatókat, amivel fel lehet kelteni a kevésbé érdeklődő diákok figyelmét is a tantárgy iránt – fogalmazott Fekete Attila, majd hozzátette: Mindenkinek szeretném üzenni, hogy magyar fizikusok is benne voltak a nagyszerű kutatásban. Ráadásul a részecskegyorsító olyan sok adatot képez, hogy ezek alapján  percenként 60 CD-t lehetne megírni. A nagy hadronütköztető szakemberei a Budapesti Műszaki Egyetem mellett teljesen új számítástechnikai intézetet építenek, ahol a hazai mérnökök és informatikusok fogják a méréseket elemezni.
Beküldés dátuma: 2012. 11. 14.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.