Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Mezőőr, termál, műfüves pálya és biogázüzem

A csornai képviselő-testület mezőgazdasági és egyéb földterületeinek védelmében mezei őrszolgálatot szervez.
A csornai képviselő-testület legutóbbi rendes ülésén döntött a mezőőri szolgálat április 1-je létrehozásáról. Major András képviselő az ügy hátteréről beszélt televízió-stúdiónkban:  A Fidesz-KDNP jóval korábban kérte a polgármestert, hogy vegye fel a kapcsolatot a Csorna közigazgatási területén működő vadásztársaságokkal. Utóbbi közösség tagjai nagyon pozitívan álltak a kezdeményezéshez, és támogatják a mezei őrség felállítását. A leendő munkatársak foglalkoztatásával kapcsolatos előírásokat az ide vonatkozó szabályok tartalmazzák: a legfontosabb ezek közül a 18.életév betöltése, a büntetlen előélet, a fegyvertartási engedély és a mezőőri vizsga.

Közel húsz éve a termál az egyik legnehezebben megoldható ügye az önkormányzatnak – vette át a szót Háncs Károly képviselő.
A város vezetése tárgyalásokat kezdeményezett a jogutód nélküli  új tulajdonossal, az Eurofarm Kft.-vel. A helyhatóság és a kft. Vizet vízért címmel kíván megállapodást kötni egymással. Az öntözéshez nélkülözhetetlen hideg vizet a cégnek a város adná, ők pedig a fürdő működtetéséhez szükséges meleg vizet biztosítanák cserébe. Háncs Károly  azért tartózkodott a szavazáson, mert hiányolta a szerződésből az önkormányzati garanciákat. A képviselő úgy véli, hogy a megállapodás mindkét fél számára előnyös, de hosszabb távon biztonságosabbnak érezné, ha a dokumentumba beépítésre kerülnének a védelmi feltételek. Hogy mire gondolt? Az óvatosságra szerinte azért van szükség, mert már az elmúlt években is számtalanszor előfordult a kertészet és a termálvizet biztosító K47-es kút tulajdonosváltása. A garanciával csökkenteni lehetne Csorna kiszolgáltatottságát: ne fordulhasson elő még egyszer, hogy a termál víz nélkül marad. A cég tárgyaláson megjelent ügyvédje viszont nem fogadta el az önkormányzat által javasolt feltételeket, ezért köztes megállapodás született.  Az előzetes kalkulációk szerint egy  szezon 6,5 millió forintba fog kerülni, melyben benne vannak a járulékos költségek és a  víz ára is. Ezenkívül nyitásra alkalmas állapotba kell hozni a strandot, melynek becsült összege 21 millió forint lesz.

Major András szerint felesleges azon aggódni, hogy nem térül meg a műfüves pályára fordított összeg.
A képviselő-testületi ülés másik sarkalatos pontja volt a műfüves pálya megépítése. A tervezet nem kapta meg a többséget az első szavazáson, ezért a  tárgyalássorozat a rendkívüli ülésen folytatódott. A helyhatóság 7 : 5 arányban tette le a voksát a beruházás mellett. Major András a határozat legfontosabb indokaként említette azt a közel háromszáz fiatalt, aki az év teljes időszakában használhatná a pályát, mely megfelelő sportolási lehetőségeket biztosít minden évszakban. – A leendő műfüves pályát az oktatási intézmények is igénybe tudják venni, például a testnevelési órák vagy egyéb programok alkalmával – érvelt a képviselő. Gondolatát a következővel egészítette ki: Aki ismeri a műfüves pályák működését, az bizonyára tudja, hogy a hideg időszakban is alkalmas a focizásra, ezért bérbe lehetne adni. Az ebből befolyó bevétel nagyon jól jönne a városnak. A Fidesz-KDNP frakció képviselőjének vélekedése szerint az is a fejlesztés mellett szól, hogy ilyen jellegű pályázatot nagyon ritkán írnak ki, jó ha tízévenként sorra kerül. – Azt is tudjuk, hogy közel százmillió forintos befektetés jönne a városba, amit nem szabad veszni hagyni – tette hozzá. Egyik fejlesztés maga után vonzaná a másikat, mert az infrastruktúra mellett a vendéglátóipar is fellendülhetne, hiszen a focistákat kísérő szurkolók több órát is eltölthetnének a településen. Árnyalhatja némileg a képet, hogy mint a legtöbb pályázatnak, ennek is van önrésze. A város ezt az önkormányzati kötvényből fedezné, hiszen eleve megtérülő beruházásokra szánták. – Itt a lehetőség, mert ha csak karba tett kézzel várunk és nem támogatunk semmi, akkor sosem indulunk el felfele – hangzott a tájékoztatóban. A szervezők gyűjtést indítottak a költségek csökkentésére, a Fidesz-KDNP pedig minimum 100 ezer forinttal fog hozzájárulni a kezdeményezéshez.


A csornai képviselő-testület beszállna a biogázüzem-fejlesztésbe.
Háncs Károly is megemlítette a kötvénykibocsátást, mert akkor ezt a lépést határozott feltételekhez kötötték: A pénz közel kétharmadát olyan fejlesztésekre kell  fordítani, amelyek vissza is hoznak valamit a városnak. A Fidesz-KDNP frakció hónapok óta keresi a lehetőséget, s ezért merült fel a bioenergia. Köztudott, hogy a szélerőművet működtető Vill-Korr Energia Kft.biogázerőművet építene Csornán. Az önkormányzat egy évvel ezelőtt olyan elvi megállapodást kötött a céggel, amely opciós jogot biztosított a terület megvásárlására. Ez a szerződés idén májusban lejár, s a kft.további hosszabbítást kért, tehát további tárgyalások várhatók a cég és a város között.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.