Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Megyei értékmentés téti alkotásokkal

Bánfi Lajos szerint nem az a legfontosabb, hogy ki milyen rang, cím vagy beosztás birtokosa, mert vannak ennél sokkal lényegesebb dolgok az életben. Például miként tudunk helytállni és kimagasló eredményeket felmutatni a mai viszonyok mellett, akár szerény körülmények között is. A téti intarziaművész és babakészítő megmutatta, hogy mire képes puszta két kezével.

 Az értéktárak szempontjából a téti járás rosszabb adottságokkal rendelkezik, mint a megye többi közigazgatási egysége.

– Nincs gazdaságunk, iparunk, ezért talán kitörési lehetőségünk is korlátozott, de annál fontosabb, hogy ilyen nívós rendezvénynek adhatunk otthont – fogalmazott Bánfi Lajos a megyei önkormányzat és a megyei értéktár bizottság szakmai rendezvényén. Tét polgármestere fontosnak tartja az olyan művészi, tudományos, kulturális területen szerzett vívmányokat, amelyek csak erre a kistérségre jellemzőek.

 Olaj Pálné babáival érkezett a Téti Járás értékeit bemutató rendezvényre. Kollekciójának természetesen csak egy részét tudta magával hozni, hiszen gazdag gyűjteménye nagyobb teret igényelne.

– Országos érték a kalocsai vagy a matyó hímzés, akkor miért nem számít annak a magyaros viseleteken évszázadokon keresztül látható úri hímzés? – tette fel a kérdést Olaj Pálné, aki annak viszont örül, hogy a divat világa lassan kezdi felfedezni a hajdan volt polgári irányzatot is. A nép féltve őrizte mintakincsét, a tehetősebb körülmények között élt emberek pedig nem fektettek rá ekkora hangsúlyt, ezért hagyták elveszni. A téti babák egyediségét épp az adja, hogy a rajtuk látható viselet a korabeli úri világot idézi a mostani emberek számára.

– Itt vagyok, bemutatom amit tudok, elmondom azt is, ami gondolom, hogy érdekli az embereket, aztán majd meglátjuk – fogalmazott Olaj Pálné, aki a helyi értéktárba való bekerülés miatt hozta el babáit. A babakészítő kíváncsian várja, hogy a helyi értéktár bizottság tagjai méltónak találják-e tárgyait. A televíziónknak nyilatkozó hölgy elmondta, hogy a győri babaklub tagjaival azt tervezik, hogy díszmagyarba öltöztetnék a babákat. A végeredmény ősszel lesz látható a fővárosi babakiállításon.

 A tévénézőknek korábban bemutatkozó Kránitzné Rikker Ildikó továbbra is Téten folytatja tevékenységét. Az intarziaművész a fiatalabb korosztályra fókuszálva műhelyében átadja tudását a diákoknak. Az egyre inkább kuriózumnak számító faberakásos módszert nagyon kevesen alkalmazzák hazánkban, ezért a kihalás szélén álló szakma képviselője mindent megtesz a technológia megőrzéséért. Abban bízik, ha a készítését többen ismerik, talán nagyobb lesz rá az igény is.

– Nagyon sok munkát és energiát igényel, hogy az intarzia az emberek tudatába bekerüljön. Létezik ez mesterség, és itt van a műhely, amely nyitott kapukkal vár mindenkit – hangsúlyozta Kránitzné Rikker Ildikó.  

Beküldés dátuma: 2015. 03. 04.

Kapcsolódó hírek

  • Átadták a Csorna Város Érdemes diákja elismeréseket

    Csorna Város Önkormányzata Érdemes diák kitüntető címet adományoz azon végzős tanulóknak, akik tantestületük javaslata alapján tanulmányi munkájukkal, sporteredményeikkel vagy közösségi munkájukkal kiemelkedő teljesítmény nyújtottak az általános iskola évei alatt.

További hírek