Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Megújuló orvosi rendelő és épülő-szépülő játszótér Farádon

Az összességében több mint 40 milliót igénylő beruházásról Tompos Béla polgármester elmondta: a háznak csak a szerkezete marad érintetlen, mert szinte mindent kicserélnek: a tetőzetet, a nyílászárókat kívül-belül, az akadálymentesített épület pedig külső hőszigetelést kap. A Váti Non-profit Kft.-vel, mint a pályázatot lebonyolító szervezettel való szerződéskötés után következhet a közbeszerzési eljárás, melynek keretében kivitelező céget választanak, ezért az elöljáró úgy számol, hogy a nagyobb volumenű építési munkálatok jövő tavasszal kezdődhetnek, s talán jövő ilyenkor átvághatják a szalagot. Farád egyik neuralgikus pontja az óvoda áldatlan állapota, de sajnos a legutóbbi kiírás sem dőlt el számukra nézve kedvezően. Hogy növeljék az előnyüket, átfogalmazták a tervezetet, vagyis kizárólag az óvodaépület korszerűsítésére adnák be újból a pályázatot, melyben négy foglalkoztató teremmel és egyéb kiegészítő helyiségekkel kalkuláltak. Ha lassú ütemben haladnak is, de folyamatban van a járdák és az utcák felújítása, és gondolva a télies napokra, Tompos Béla a falu lakosainak azt ígérte, hogy kistraktorra szerelt hótoló ekével a gyalogjárók kétharmadát letakarítják központilag. Korábban erre a tevékenységre az egyik közhasznú munkás pónilovait vették igénybe, ami szerinte is tarthatatlan állapot - szólt a község vezetője.
- Turi Tamás polgáltársunk volt az a jószívű adakozó édesapa, aki játszóteret épített nekünk - fogalmazott Tompos Béla. A dolog néhány hinta kihelyezésével kezdődött, majd ahogy nőttek az igények, úgy fejlesztette tovább a gyerekeknek szánt helyet. Bár a polgármesteri hivatal a Fő utcára nem tervezett játszóteret, de  örömmel vették a történteket, és a lehetséges eszközökkel támogatták a lelkes szülőt. - Maximális elismerésem és köszönetem a falu nevében -mondta a nyilatkozó, majd hozzátette: a képviselő-testület elismerése jeléül főállású falugondnokká nevezte ki a buzgó helyi embert, aki alkalmas a kisebb-nagyobb teendők elvégzésére.
Turi Tamás interjúnk készítésekor éppen az általános iskola nyári festésével volt elfoglalva, de kötélnek állt egy beszélgetés erejéig. A lófejes mérleghinták egyik tapolcai kiránduláson tetszettek meg neki; a padokat és az asztalokat keményfából faragta. Hadra fogható volt a szemben lakó szomszéd és annak csapata, ők a vár szerkezetét állították össze. Tamás tervei szerint az élethű kisvonatot tovább bővítené, mert sineket is elhelyezne a közelében. A következő lépés a két fa közé felállított négyrészes lengőhinta volt, külön a kisebbeknek, s gondolva a nagyobb gyerkőcökre is. Idén ügyességfejlesz-tő mászófallal örvendeztette meg a mozgásra vágyó lányokat és fiúkat. Az akácrönköknek is lett helye a játszótéren, mert miniszínpadot építettek belőle. Turi Tamás mindenre gondolt, így bekerítette a gyerekbirodalmat, hogy megakadályozza a csemeték hirtelen helyváltoztatását, ami balesetveszélyes is lehet. 
A festő-mázolót érdekli a fával való foglalatosság, és alkotás iránti hajlamát családon belül örökölte: restaurátor, zenész, fafaragó van a rokonságban. - Valahogy úgy éreztem, hogy tenni kell a közösségért. Nagyon örülök neki, hogy a gyerekek tudják használni, és az anyukák eszmecserét folytathatnak e helyen - fogalmazott az ezermester. Úgy tűnik, a farádi fiatalember sosem fogy ki az ötletekből, legújabban drótkötélpályán töri a fejét, s már magyarázza is a részleteket, sőt, hogy a pódium se legyen üres, fesztivál szervezésébe akar belevágni.Beküldés dátuma: 2010. 08. 11.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Állandóság és megújulás a 16. alkalommal megrendezett beledi pünkösdi fesztiválon

  Beled polgármestere szerint a hosszú idő óta népszerű rendezvényt két dolog biztosan pozitív irányba befolyásol: az egyik, hogy jól kiválasztott állandó időponthoz kötődjön, a másik pedig az, hogy időnként meg tudjon újulni, s nemcsak a változatosság miatt, hanem az észszerűség, szükségszerűség elve mentén is.

 • Creative Chef: Apa és lánya jól kifőzték

  – Meg sem próbálom utánozni, mert nem tudnám megcsinálni ugyanilyenre, rosszabbra meg nincs értelme – mondta Nagy Ottó, miután közös főzésbe kezdett lányával Eszterrel.

 • Pörögnek az események Kapuváron

  Hámori György nyári eleji interjújában nemcsak a legutóbb rendezett városi programoktól beszélt, hanem arra is felhívta a figyelmet, hogy milyen önerős beruházások várhatóak még a közeljövőben.

 • A sportra alapozza jövőjét az országos dobogós helyezést elért kapuvári atléta

  Varga Milán, az országos atlétikai verseny harmadik helyezettje az eddigieknél is magasabb szinten szeretné folytatni az atlétikát, így ennek megfelelően választotta ki a középiskolát.

 • Minibölcsődét avattak Farádon

  Farádon vidám gyerekzsivaj tölti be az egykor némaságra ítélt, lakatlan házat. Egyelőre minibölcsőde működik a felújított épületben, de idővel akár még több kislány és kisfiú népesítheti be a helyiségeket.