Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem
Hirdetés

Megkezdődött a jelenléti oktatás Kapuváron

Kapuváron is megkezdték a jelenléti tanulást az általános iskola felső tagozatos diákjai, valamint a Páli Szent Vince gimnazistái. A pedagógusok a gyerekekkel együtt várták, hogy visszatérjenek az intézménybe, mert sok előnye van a digitális oktatáshoz képest.

– Ahogy megszűnik a digitális oktatás, rögtön a jelenléti lép helyette életbe. Ezt az egész országra kiterjedően rendelik el, vagyis az iskolaigazgató és a tankerület nem vezethet be digitális oktatást. Néhány alsós és felsős gyerek szülője kérte az elmúlt hetekben, hogy gyermeke otthon maradhasson, de ha azt nézzük, hogy az iskolába közel 800-an járnak és tíznél kevesebben kérik csak, hogy gyermekük igazoltan távol maradjon a jelenléti oktatástól, ez a szám alacsonynak mondható – magyarázta az intézményvezető.
– Az újraindulástól számítva mindössze néhány hét marad a nyári szünetig, mert az utolsó néhány napot tanítás nélküli munkanapnak minősül. Bízom abban, hogy a nevelők megpróbálják összefoglalni azt a tudást, amit a gyerekek eddig megszereztek. Ez az év nyilván kicsit más, mint a korábbiak, mert a mindennapos oktatás folyamatosságát megtörte egy digitális időszak, még ha változás csak átmeneti is volt. Kicsit olyan érzésem volt, amikor a nagyok jöttek fel az iskolaépületbe, mintha szeptemberi iskolakezdés lenne, tehát újból össze kell szoktatni a gyerekeket, vissza kell őket ültetni az iskolapadba, mert a két hónapos „szünet” alatt elszoktak az iskolától – fejtette ki Horváth László
A Kapuvár Térségi Általános Iskola minden egyes intézményegysége arra törekedett, hogy a kisebb és nagyobb gyerekek visszatérésekor tiszta tantermekben kezdhessék meg a jelenléti tanulást. Továbbra is betartják a szabályokat, így kötelező a testhőmérséklet mérése, valamint a maszkhasználat a közösségi tereken. A maszkhasználat az osztálytermekben egyébként nem lenne kötelező, de erősen ajánlott, a szülők többsége pedig hozzájárulását adta, hogy gyermekeik védőfelszerelésben üljenek a tanteremben.
A Kapuvár Térségi Általános Iskola intézményegységeiben is elmaradt tavaly a kompetenciamérés, valamint az idegen nyelvi mérés, ezért május végén az egész országban egységesen megtartják. Az osztálykirándulást is szeretnék megtartani, de megvárják a tankerület tájékoztatóját. Biciklitúrát vagy környékbeli kirándulást mindenképpen terveznek a kicsiknek és a nagyoknak.

A Páli Szent Vince Iskolaközpontban a tanév végéig jelenléti oktatással számolnak valamennyi évfolyamon.
– Örömmel mondhatom, hogy nagy létszámban jelentek meg a diákok az újraindulás napján: a 730 iskolásból 28-an hiányoztak, közülük is mindössze négyen hivatkoztak az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendeletére, és tartva a járványtól maradtak inkább otthon – fogalmazott Biró Péter igazgató, aki engedélyezte számukra, hogy továbbra is távol maradjanak a jelenléti oktatástól. Az óvodában 90 százalékos a jelenlét – hangzott el a riportban.
– A felső tagozatosok és a kisgimnazisták kicsit rövidebb ideig voltak otthon, a nagyok pedig tavaly november eleje óta. Kollégáimmal arról beszéltünk, hogy nem lehet úgy folytatni az oktatást, mintha pénteken váltunk volna el egymástól, a visszatérés inkább a nyári szünet utáni kezdéshez hasonlítható, de talán még annál is szokatlanabb a helyzet – tette hozzá az intézményvezető.
Szerinte figyelembe kell venni azt is, hogy a diákok másféle életrendre álltak át, és különböző módon vettek részt a digitális oktatásban. A többség nagyon lelkiismeretesen végezte a feladatait, de volt olyan diák is, aki kicsit lazábban vette, máshogy ütemezte a tanulást, mint a jelenléti oktatás esetén.
Biró Péter kollégáival úgy gondolja, hogy inkább a közösségépítés szempontjából fontos, hogy itt legyenek a gyerekek, hiszen az iskolának a legfontosabb feladata a tanulás, ugyanakkor a nevelésről, a közösségépítésről, valamint a szocializációról is szól. Fontosnak tartják, hogy a fiatalok ne úgy menjenek el a nyári szünetre, hogy november óta egyáltalán nem látták egymást és tanáraikat.
– Ilyen értelemben a szigorúság és a következetes számonkérés mellett megengedett egyfajta lazítás is, miközben pont az a lényeg, hogy itt vagyunk, és rendre tanítsuk és neveljük a diákjainkat. Pontosan meg kell jelenni az órákon, és az órarend szerint haladunk a nap folyamán – hangsúlyozta az intézményvezető, aki nem úgy tekint a digitális oktatásra, hogy mindent újra át kellene ismételni, mert az utolsó egy hónapra is vannak még további feladatok. Nyilvánvalóan a tanárok figyelembe veszik, hogy digitális oktatás folyt az elmúlt félévben, mégis haladni kell tovább.
Biró Péter megemlítette: – Elhangzott a kormányzati tájékoztatókon, hogy egynapos osztálykirándulások tarthatóak, akár több alkalommal is. Úgy látom, az osztályfőnökök meg is kezdték a szervezést, és azt kértük tőlük, hogy június elejére próbálják tervezni ezeket az egynapos kirándulásokat. Egyelőre kollégáimmal azt tervezzük, hogy június 14-től kétszer egyhetes napközis tábort szervezünk – mondta zárásként az intézményvezető.

Beküldés dátuma: 2021. 05. 25.

Kapcsolódó hírek

  • Változások a kiskórházak életében

    Teljes ágykihasználás mellett működik a kapuvári Lumniczer Sándor Kórház és Rendelőintézet rehabilitációs részlege, ami kisebb várólistát eredményezett.

További hírek