Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Megint megcsináltam! - A csornai Balaton-átúszó vallomása

A tengeri öböl- és rendszeres Balaton-átúszó dr. Baráth Csaba már gyermekkorában megpróbált sokféle sporttevékenységet, így egyéniben és csapatban is megmérette magát. Az egyetem befejezése után váltott át az úszásra és a futásra, s mindemellett a labdajátékok különböző válfajait sem hanyagolta. A csornai ügyvéd tudomásul veszi, hogy hetven felett már nem képes a korábbi teljesítményére, de a fiataloknak mindig azt mondja, hogy először érjék meg ezt a kort, és utána próbálják csinálni.
Tisztázni kell egyvalamit: dr. Baráth Csaba esetében nem pár kilométerekről van szó, hanem napi 100, illetve afeletti távokról. Biciklivel a környéken 20 - 55 kilométert szokott kerekezni, nagyobb túrák alkalmával pedig több mint 70 km-t is teljesít. Barátaival 2006-ban Passauból tekert haza, tavaly pedig a Duna eredőjétől kisebb-nagyobb megszakításokkal 1055 km-t biciklizett Csornáig. Mivel lakóhelyén nélkülözni kell a termált, minden hét végén a pápai fürdőben ússza le a szokásos két kilométert. Nem is oly rég még kerékpárral ment át a Veszprém megyei kisvárosba. Az idei Balaton-átúszáson nem voltak ideálisak a körülmények, és a hideg vízben többször úgy érezte,  kénytelen lesz feladni, de arra a gondolatra, hogy a túloldalon várja  a lánya, újult erőre kapott. A tengerben nem árt, ha óvatosabb az ember, mert olyan áramlásba is belekerülhet az úszó, hogy szinte semmit sem halad előre. Az ügyvéd hatvan éves kora előtt érezte magát ereje teljében, és ekkor úszta le egyéni csúcsát is. Partra éréskor első dolga a tea és a szőlőcukor-bevitel. Részleges izomszakadása miatt kis időre felfüggesztette a teniszezést, de a nyáron újból elkezdhette.
Dr. Baráth Csaba az utóbbi időben összeszedett néhány sportsérülést, ezért letisztázta magában: nem a kilométerek száma a lényeg, hanem a kitűzött cél teljesítése, s mindegy, hogy mennyi idő alatt. Eleinte a bizonyítási vágy, később pedig a kíváncsiság hajtotta jobban: Vajon még mindig meg tudja-e csinálni? Erre a választ idén augusztusban már megkapta, így nyugodtan várhatja a következő balatoni idényt.
Beküldés dátuma: 2011. 10. 19.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Egy éve alakult újjá Kapuvár Város Fúvószenekara

  Az előrevivő céloknak megtartó ereje lehet egy amatőr csapat életében – mondta Kőszegi-Németh József.

 • Import helyett magyar hagyma kerüljön a boltokba

  Családi János a zöldség- és gyümölcstermesztéssel foglalkozó rábaközi gazdák jelenlegi helyzetét elemezte, de azt is elmondta, hogy milyen jövő várható az ágazatban.

 • Falusi közösség nincs civil szervezetek nélkül

  Hatalmas értéket képvisel a civil erő, melynek közreműködése nélkül hamar elfelejtődnének hagyományaink, sőt ellátórendszerek kerülnének végveszélybe, de nélküle a sportélet sem lenne olyan, amilyennek megszoktuk és megkedveltük.

 • Friss lendülettel és új vezetővel kezdte meg idei munkáját a nyugdíjasklub

  Csupa szív, lelkes emberek alkotják a beledi „Ezüstfenyő” Nyugdíjasklubot, de tavaly a megszűnés réme fenyegette az összeszokott kis csapatot, mert egyikük sem vállalta az egyesület vezetését, sőt még a városban sem találtak erre megfelelő személyt.

 • I. Rábaközi Farsangi Lovas Karnevál

  Százhuszonhét hátasló, tizenegy fogat és több mint százötven jelmezes vett részt az első alkalommal megrendezett farsangi lovas fesztiválon, mely nemcsak a rábaközieket mozgatta meg: az ország különböző pontjáról érkeztek lovasok, hogy részt vegyenek a téltemető kavalkádon.