Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Még nincs influenzajárvány, de jobb óvatosnak lenni

Az őszi időszakban megnövekedhet a légúti megbetegedések száma, amelyeket öt baktériumtörzs 175 faja idézheti elő, az influenzát viszont egyértelműen vírus okozza. Kapuváron és környékén eddig nem tapasztaltak kiemelkedően magas megbetegedést. Dr. Hoffer Imre a kisebb megfázások és az influenza megelőzéséhez mindenképpen ajánlja a személyi higiénés szabályok betartását, de utóbbi esetében a védőoltást is igénybe lehet venni. A kiemelt csoportba azok tartoznak, akik ingyen kapják a vakcinát, a többiek viszont a patikában vásárolhatják meg az oltóanyagot. Az országos szakmai állásfoglalás szerint a kismamáknak a terhesség hetétől függetlenül térítésmentesen jár a védőoltás. Újdonság, hogy akik a téli-tavaszi hónapokban még csak tervezik a fogantatást, szintén bekerültek a javallott körbe.
A kapuvári háziorvos a hivatalos rendelési idő után adja be az injekciót, hogy a vélhetően egészséges emberek ne találkozzanak a betegekkel. A következő tanácsokat mindenkinek érdemes megfogadni: A vitamindús táplálkozásra kell helyezni a hangsúlyt, különösen a magas C-vitamin tartalmú zöldségekre-gyümölcsökre. Mossunk gyakrabban kezet, de nem elég a hideg vízzel való tisztálkodás, hanem a szappant melegen öblítsük le a végtagokról. A köhögő ember ügyeljen arra, hogy legyen a keze ügyében zsebkendő, amelytől a legrövidebb idő alatt meg kell szabadulni, de ha nincs a közelben szemeteszsák, megteszi a nejlonzacskó. A lényeg, hogy biztonságosan távolítsuk el a szennyezett papírból vagy textilből készült “segédeszközt”.
Beküldés dátuma: 2011. 11. 30.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.