Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Még mindig jobb a csupasz lépcsőház, mint a büntetés!

Veszélyességi szempontból az egyik legsúlyosabb dolognak számít a menekülők akadályozása, ezért a lépcsőházi torlaszokat a tűzoltóság szigorúan bünteti. A szempont a következő: “Az ott lakók biztonsága szavatolva legyen”. A katasztrófavédelem menekülési útvonalnak tekinti lépcsőházakat, amelyek arra szolgálnak, hogy a tűzoltók megközelítsék a lakásokat, illetve az ott élők biztonságosan elhagyják a területet. A lépcsőházakban elhelyezett bármilyen éghető, illetve egyéb anyag mind akadályt jelent az esetleges káreseménynél, ezért gátolja a menekülést. Különösen a sötét és füsttel telítődött helyiségekben nehezítik meg a mentést, mert könnyen elbotlanak benne az emberek – hangzott a nyilatkozatban. A lakók által kihelyezett tárgyak gátolják a tűzoltókat a mentési folyamatokban, továbbá különösen veszélyesek a műanyagok, mert égés közben olyan mérgező gázokat bocsátanak ki a levegőbe, amelyek tovább súlyosbítják a helyzetet. Kiss László tűzoltó főhadnagy külön felhívta a figyelmet arra, hogy tilos zárva tartani a közlekedőhelyiségeket. A folyosók ajtaját úgy kell kialakítani, hogy azok belülről egyetlen mozdulattal nyithatóak legyenek.

A lakóközösségek bármikor számíthatnak az ellenőrzésre.
Az előírások betartását a katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztálya szúrópróbaszerűen ellenőrni, illetve ha olyan jellegű lakossági bejelentés érkezik, amely szerint gátolva van a menekülési útvonal, szintén átnézik az érintett lépcsőházakat. Az új építésű lakóházakba már füstelvezető rendszert terveznek, de a régebbiek ilyennel nem rendelkeznek. A hatóságok az eltorlaszolt lépcsőházak és ajtók esetében 60 ezer forinttól terjedő tűzvédelmi bírságot szabhatnak ki, de számukra nem ez a legfontosabb, hanem hogy a lakók ki tudjanak menekülni.
Beküldés dátuma: 2012. 04. 11.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.