Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Márciustól kirepülhetnek a dúcból

A győri szerszámgépgyár forgácsolója a katonaság után visszatért eredeti munkahelyére, majd miután megnyílt a vagongyár kapuvári részlege,  oda került csoportvezetőnek. Hobbija gyermekkoráig vezethető vissza, mert már akkor kedvelte a galambokat; a nagyobb fajta bocskorost és a hófehér pávagalambot tartotta akkoriban. Kamaszként rövid időre felhagyott szenvedélyével, de a leszerelés után kezdett el foglalkozni a postagalambokkal. Varga Géza 1970-ben lépett be az F1-es jelzésű kapuvári egyesületbe. Akkoriban még nem autóval, hanem vonattal szállították a madarakat a reptető helyre, sokszor egészen a keleti határszélig, és ott a vasutasok engedték ki a galambokat a ládákból. A jól tájékozódó szárnyasok akár ezer kilométerről is hazatalálnak. Többféle elmélet született arra vonatkozóan, vajon minek köszönhető ez a tulajdonságuk. Leggyakrabban a Föld mágneses terével magyarázzák. Egyik madara az egykori NDK területéről, Rostockból reggel fél hatkor indult, és délután kettőkor már itthon volt. Varga Géza kétszer is meggondolja, hogy Brüsszelből indítsa-e útjára kedvenceit, mert nem biztos benne, hogy kibírják a több napos repülést. Manapság úgy történik a madarak elengedése, hogy az önkormányzattól rendelkezésre bocsájtott vásártéri gyűjtőhelyre viszik őket, ahonnét autóval szállítják a benevezett galambokat a távoli célpontra. A gazda ettől kezdve izgatottan várja kedvence megérkezését. Az állatvilágban szintén sokat számít a tapasztalat, mert a fiatalabb példányok könnyebben feladják a küzdelmet. A kapuvári galambász márciusnál előbb nem engedi ki a dúcból madarait.
Ehhez a hobbihoz nem csak tudás, de jó adag szerencse is kell  – mondta a Magyar Postagalamb Sportszövetség bronz fokozatával kitüntetett Varga Géza, akinek valószínű, mindkettő megadatott.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

További hírek

 • Mire számíthatnak a Csukásba jelentkező diákok?

  A végzősöknek 2019. február 15-éig kell leadniuk a jelentkezési  lapokat általános iskolájukban, ahonnét a célintézményekhez továbbítják a kitöltött íveket.

 • Rómában nagyra értékelik a kapuváriak főzőtudományát

  A Rómába utazó kapuvári küldöttség igazi csapatmunkában látott neki az ebédfőzésnek. A könnyfakasztó műveletek alól sem vonhatta ki magát senki: a polgármester a többiekkel együtt  aprította a töménytelen mennyiségű hagymát.

 • 130 éves a rábapordányi tűzoltó egyesület

  Nehéz lenne számszerűsíteni az elmúlt százharminc esztendőben elvégzett tűzoltási feladatokat, de Márkus János megjegyezte, hogy szívből segítettek az embereken.

 • Megemlékezés a doni harcok áldozataira

  A 2012-ben alakult Kapuvári Bográcsos Egyesület főleg gasztronómiai programok szervezésével szerzett magának ismertséget, de nemcsak a konyhaművészetek keltették fel az érdeklődésüket.

 • Megemlékezés a doni katasztrófára

  A 2. magyar hadsereg tragédiája, a volt Szovjetunió területén, a Don folyó mellett embertelen körülmények között elhunytak emléke előtt tisztelegtek Csornán.