Aktuális televízió, újság és internetes hirdetési ajánlatunk Megnézem

Márciustól kirepülhetnek a dúcból

A győri szerszámgépgyár forgácsolója a katonaság után visszatért eredeti munkahelyére, majd miután megnyílt a vagongyár kapuvári részlege,  oda került csoportvezetőnek. Hobbija gyermekkoráig vezethető vissza, mert már akkor kedvelte a galambokat; a nagyobb fajta bocskorost és a hófehér pávagalambot tartotta akkoriban. Kamaszként rövid időre felhagyott szenvedélyével, de a leszerelés után kezdett el foglalkozni a postagalambokkal. Varga Géza 1970-ben lépett be az F1-es jelzésű kapuvári egyesületbe. Akkoriban még nem autóval, hanem vonattal szállították a madarakat a reptető helyre, sokszor egészen a keleti határszélig, és ott a vasutasok engedték ki a galambokat a ládákból. A jól tájékozódó szárnyasok akár ezer kilométerről is hazatalálnak. Többféle elmélet született arra vonatkozóan, vajon minek köszönhető ez a tulajdonságuk. Leggyakrabban a Föld mágneses terével magyarázzák. Egyik madara az egykori NDK területéről, Rostockból reggel fél hatkor indult, és délután kettőkor már itthon volt. Varga Géza kétszer is meggondolja, hogy Brüsszelből indítsa-e útjára kedvenceit, mert nem biztos benne, hogy kibírják a több napos repülést. Manapság úgy történik a madarak elengedése, hogy az önkormányzattól rendelkezésre bocsájtott vásártéri gyűjtőhelyre viszik őket, ahonnét autóval szállítják a benevezett galambokat a távoli célpontra. A gazda ettől kezdve izgatottan várja kedvence megérkezését. Az állatvilágban szintén sokat számít a tapasztalat, mert a fiatalabb példányok könnyebben feladják a küzdelmet. A kapuvári galambász márciusnál előbb nem engedi ki a dúcból madarait.
Ehhez a hobbihoz nem csak tudás, de jó adag szerencse is kell  – mondta a Magyar Postagalamb Sportszövetség bronz fokozatával kitüntetett Varga Géza, akinek valószínű, mindkettő megadatott.
Beküldés dátuma: 1970. 01. 01.

Kapcsolódó hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

További hírek

 • Beled napja a kerékpáros pihenőhelyen

  Folyamatosan szépülő, ápolt, gondozott környezet, jól szervezett programok, jó hangulat és társaság teszi emlékezetessé a Beled Napjának helyet adó kerékpáros pihenőt, ami a helyiek szerint lassan szabadidőparkká növi ki magát.

 • Gondűző falunap Győrsövényházon

  A 27. alkalommal megrendezett győrsövényházi falunapon ottjártunkkor épp egy sramlizenekar muzsikált a háttérben, ezért kicsit jobban oda kellett figyelni a polgármester szavaira.

 • Első helyen végeztek a kapuvári dalosok

  A 2009 óta működő kapuvári Hajnalcsillag Dalkör fellépéseivel sikert sikerre halmoz, legutóbb az országos „Ki mit tud?” vetélkedőn értek el kiváló eredményt.

 • Elsősök az iskolapadban

  A pedagógusoknak néhány hét áll a rendelkezésre ahhoz, hogy megfigyeljék az újonnan beiratkozott nebulók beszédkészségét, szókincsét.

 • Megkezdte szolgálatát az új beledi lelkész

  A beledi evangélikus gyülekezet augusztus 15-én értesült arról, hogy elfogadták a másfél évvel ezelőtt beadott pályázatukat.